Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » „30 задачи на 30 езика“ – математически сборник от доц. Ивайло Кортезов

„30 задачи на 30 езика“ – математически сборник от доц. Ивайло Кортезов

 

kortezov sbornik 30 zad 30 ezika

 

Излезе математическият сборник на доц. Ивайло Кортезов „Математически състезания „30 задачи на 30 езика” – Условия, Превод, Решения, Победители 2006-2017″. Книгата съдържа задачи от популярното математическо състезание „30 задачи на 30 езика“, което в последните години е част от Фестивала на младите математици в Созопол. Организатор на това забавно състезание е доц. Кортезов.

 

kortezov sbornik 30 zad 30 ezika

 

Доц. Кортезов:

 

През 2006 година беше поставено началото на едно твърде необичайно състезание – „30 задачи на 30 езика”. То бързо доби популярност сред учениците, свикнали да преодоляват невъзможни препятствия. Името му описва съдържанието на състезателните теми – всяка от 30-те задачи е на различен език.

 

Състезанието е отборно (отборите са от 4 до 6 души); през първите години то се провеждаше в НПМГ в София, а от 2011 г. досега е част от Фестивала на младите математици в Созопол. Всеки отбор трябва да се ориентира в условието на всяка задача и да избере един от петте дадени отговора (от които точно един е верен; отговорите сами по себе си също могат да носят информация за смисъла на задачата; за верен отговор се печелят по 5т.; за непопълнен по 1т.). Освен това отборът разполага с таблица на участващите езици, написани всеки на собствения му език, и трябва да определи кой номер задача е на този език и как се казва този език на родния му език (по 1т. за всеки верен отговор; в различни години са участвали отбори от България, Гърция, Казахстан, Румъния, Русия и Чехия). Не може да се ползва литература (и в частност речници), нито електроника. Състезанието е ориентирано към ученици 9-12 клас, но поради голямото желание и интерес сред по-малките постепенно в състезанието бяха обособени три възрастови категории (6-7 клас, 8-9 клас, 10-12 клас). А в последните издания беше добавена и категорията «13-99 клас» по молба на порасналите «ученици», които не искаха да пропуснат забавлението.

 

В сборника ще намерите задачите от това състезание, техния превод, решения, а така също и победителите през различните години.

 

Това е приятен жест към тези изявени състезатели и е много хубав спомен.

 

Преди две седмици излезе и том 8 от математическата поредица на доц. Кортезов. В него има задачи от математически лагери.

 

kortezov sbornik 30 zad 30 ezika

 

Къде можете да намерите сборниците на доц. Кортезов?

 

Ще ги има в книжарницата на ФМИ, а също и на други места, но още не са там. Mогат да ми пишат на kortezov@gmail.com, за да им кажа кога и къде могат да ги намерят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".