Рубрики
Начало » Образование » 4 минути за четене на документите на кандидат за „Бръшляновата лига“

4 минути за четене на документите на кандидат за „Бръшляновата лига“

15 кандидатури преглежда за час всеки служител по приема

 

watch-519632_640

 

 

Между 5 и 18 минути отделя служител в офиса по прием в американските университети за преглеждане на документите на един кандидат. За престижните университети от „Бръшляновата лига“ времето е още по-кратко. За елитния Пенсилвански университет минутите са само 4. Преди години за един час е трябвало да прегледат 4-5 кандидатури в рамките на час, а в момента трябва да отметнат 15.

 

Всяка кандидатура се преглежда от двама служители. Те трябва бързо да прочетат всичко. Оценяват го по скала и вписват „приет“ или „отхвърлен“. След това кандидатурите се поместват в 1, 2 или 3 категория (вероятно са три, тъй като има често и такива, които са в „лист на чакащите“), за да бъдат окончателно прегледани.

 

Данните са споделени от The Chronicle of Higher Education и са цитирани от Top Tier Admissions.

 

В колежа Swarthmore също са възприели този модел за бързо преглеждане на кандидатурите. Преди всеки служител е преглеждал по 40 кандидатури на ден, а в момента трябва да прегледа по 90.

 

Малкото време за преглеждане на документите на всеки кандидат-студент изисква той да е съумял да грабне вниманието на служителя веднага със своето представяне. Най-добре е ако има своя страст и разкаже за нея. Тя трябва да е свързана с годините в гимназията и с извънкласните дейности. Грешно е да се смята, че университетите търсят всестранно развити личности. Те се нуждаят от хора, силни в дадена област, към която имат страст. Целта на офиса по прием е да изгради „всестранно развит клас“, в който попадат различни студенти с различни страсти и таланти.

 

Броят на кандидатите за елитните университети бележат постоянно рекорди. В Пенсилванския университет за 8 години броят им се е увеличил с повече от два пъти. През 2011 година са били около 21 000, а през 2019 година вече са почти 45 000. Това се случва с всички от „Бръшляновата лига“, MIT, Станфорд и другите елитни американски колежи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".