Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Репортаж от 42. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България

Репортаж от 42. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България

konf mathПолучих изключително приятна изненада по мейла – репортаж от 42. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. Авторът на материала е г-жа Стефка Караколева от Русенския университет „Ангел Кънчев”, която е и участник в конференцията, а така също и фен на сайта Danybon.

Ето и споделеното:

От 2 до 6 април 2013 г. в к.к. Боровец се провежда традиционната  42. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. Това е единствената конференция в България, а може би и в света, в която участват рамо до рамо учители, ученици и университетски преподаватели по математика, информатика и информационни технологии, а така също и представители на регионални и национални образователни институции.

Всички доклади на конференцията се издават в том на конференцията, който е 450 страници. Организационният комитет тази година се оглавява от акад. Петър Кендеров, а председател на програмния комитет е проф. д-р Радослав Павлов. Докладите са подредени в три раздела: Математически структури, Математическо моделиране и информатика и Образование по математика и информатика.

Най-младите и амбициозни участници – учениците, се състезават в отделна Ученическа секция чрез представяне с мултимедия или представяне на постер-сесия на реферати на теми  по 1. Математика или 2. Информатика и информационни технологии. Тази година има 48 проекта по информатика и информационни технологии и 26 проекта по математика. Истинско удоволствие е да си част от това събитие!

През тази година има много годишнини и чествания. Научната програма на конференцията включва доклади по случай 100-годишнината от рождението на акад. Любомир Илиев, 100 години от рождението на Пол Ердьош, 80 години от рождението на доц. Геро Геров, 70 години от рождението на акад. Петър Кендеров, 70 години от рождението на чл.кор. Генчо Скордев.

На 5.04 2013 ще се състои официална церемония по удостояване на акад. Петър Кендеров  – Председател на Съюза на математиците в България – с почетното звание Доктор Хонорис Кауза на Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград и тържество по случай неговата 70-годишнина. Всички очакваме с нетърпение тържеството, за да му благодарим за всичко, което е правил и прави за изграждане на модерно математическо образование в България и за пословичната му грижа за младите таланти на Родината ни.

В работата на конференцията имаше и тъга – през изминалата година математическата общност в България осиротя! Загубихме ненадейно акад. Стефан Додунеков – дългогодишен председател на Съюза на математиците в България, директор на Института по математика и информатика  и за кратко – Председател на Българска Академия на Науките (БАН). На неговия творчески път и забележителна личност бе посветен доклада на акад. Кендеров, Иван Ланджев и Андрей Андреев, който прерасна във вълнуваща дискусия,  в която  бяха споделени  спомени за Човека Стефан Додунеков – с благодарност и тъга.

И за друг наш предан колега, проф. Иван Ганчев, който  ни напусна през 2012 г., споделиха в доклада си проф. Здравко Лалчев и доц. Маргарита Върбанова.

Отбелязана бе и международната година на статистиката с пленарен доклад на проф. Николай Янев.

На конференцията има и интересни дискусии и доклади в областта на образованието, обучението по информатика, Националната олимпиада по Компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“, Студентските олимпиади по математика, Традиционните Коледно и Великденско състезания за ученици, Концепции за новите учебни програми по математика, информатика и информационни технологии, Нови европейски проекти в областта на образованието и обучението.

Конференцията ще приключи на 6.04.2013, а от 11 часа същия ден предстои още едно важно събитие на Българската организация на математиците – отчетно-изборно Общо събрание в Института по математика и информатика.

Автор: Стефка Караколева, председател на СМБ-Русе и главен асистент в катедра „Приложна математика и статистика“ към Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет „Ангел Кънчев”

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.