Рубрики
Начало » Образование » 5 въпроса за финансовата помощ, които да зададете на американските университети

5 въпроса за финансовата помощ, които да зададете на американските университети

 

tutor-606091_640

 

Чуждестранните студенти трябва да отделят време, за да проучат каква финансова помощ дават университетите в САЩ, съветва US News. Те трябва да са наясно с политиките за финансова помощ в различните колежи. Най-добрият начин за получаване на цялата информация е чрез задаване на няколко важни въпроса на съветниците по финансова помощ.

 

1. Могат ли чуждестранни студенти да получават финансова помощ?

 

Тази информация обикновено може да се намери на сайтовете на учебните заведения. Има случаи, в които университетите дават стипендии и финансова помощ само на американски студенти, а на чуждестранни предоставят единствено стипендии за постижения, заслуги. За да се избегне недоразумение, много е важно да се пита дали чуждестранните студенти могат да получават финансова помощ.

2. Университетът ще може ли да отговори на пълната финансова нужда на семейството ми?

 

Не се колебайте да зададете този въпрос, съветва US News. Не желаете да си губите ценно време и да кандидатствате в университет, който не може да отговори на вашите финансови нужди.

От US News дават пример:

 

„Ако семейството ви може да плати само 15 000 долара на година, вашите шансове за влизане в някои университети могат да бъдат в опасност“.

3. Кои фактори имат най-голямо влияние за шанса ми за финансова помощ?

 

Някои училища търсят студенти с високи резултати от SAT, други с висок GPA, трети – такива, които имат много извънкласни дейности. Трябва да работите за повишаване на вашите резултати, да наблегнете на участието в много клубове и дейности. Други училища пък търсят ученици с уникални артистични таланти.

Така че това, че свирите блестящо на пиано може да се окаже важен фактор за вашата кандидатура. Но бъдете винаги внимателни. Никой университет не толерира пренебрегването на учебните задължения и представянето в училище заради даден талант или постижение. Дадена кандидатура например на блестящ пианист може да бъде отхвърлена независимо от таланта му, ако не се е справил с училищните си задължения.

4. Колко се очаква да се увеличи таксата за обучение всяка година?

 

Много университети увеличават всяка година финансовата помощ, която предоставят на студентите, за да са уверени, че семействата ще плащат същата сума, която са плащали през първата година. Но все пак е добре да попитате колко се очаква да се увеличава таксата през следващите години. Ако увеличението е значително, може да се наложи вашето семейство да плаща повече в сравнение с първата година и да не може да си го позволи.

5. Таксите за чуждестранните студенти същи ли са като тези на американските?

 

В частните колежи чуждестранните студенти плащат същите такси като американските. В обществените и в държавните плащат различни такси и обикновено са много по-високи. В някои случаи обаче им се позволява да плащат по-ниската такса.

Тези пет въпроса ще ви помогнат да проучите по-добре политиките за финансова помощ в американските колежи и дали да изпращате вашата кандидатура. Те, разбира се, не са единствените въпроси, които трябва да попитате. Задайте толкова въпроси, колкото се сещате, защото колкото повече сте разбрали предварително каква финансова помощ предлага училището, толкова по-гладка ще бъде и процедурата за кандидатстване.

И нещо много важно.

Преди да зададете вашите въпроси на финансовите съветници, задължително се уверете, че сте направили внимателно проучване относно политиките за финансова помощ на всеки университет. Не задавайте въпроси, чиито отговори могат да бъдат намерени онлайн за секунди.

 

източник: US News

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.