Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Учениците от 7 и 12 клас може и да се върнат в училище, а матурите да се проведат през юни

Учениците от 7 и 12 клас може и да се върнат в училище, а матурите да се проведат през юни

Родители искат допълнителни дати за НВО в 7 клас

 

119 SOU 1

 

Учениците от 7 и 12 клас може и да се върнат в училище, а матурите да се проведат през юни. Това са най-новите идеи, които се прокраднаха в образователната сфера след неделните изказвания на министър председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

7-класниците и 12-класниците да се върнат в класните стаи и да завършат физически, а не онлайн. Тези два випуска са с приоритетно значение, заяви премиерът Бойко Борисов, тъй като оценките им са важни кандидатстване. На 7-класниците – за прием в гимназиите, а на 12-класниците – за прием в университетите. За другите випуски, включително и за детските градини, трябва да се даде вариант до 7 или 10 май как ще се подходи. Преди дни министърът на образованието в интервю посочи, че е възможно учебната година да завърши онлайн.

 

Просветният министър Красимир Вълчев изказа нова идея относно матурите – всички матури да са през юни. Към момента първата матура на 12-класниците е насрочена за 29 май, а втората – за 1 юни. Вълчев сподели, че след обсъждане МОН ще предложи ново отлагане с една седмица. Така изпитите ще са през юни. Ако е точно с една седмица, това означава първата матурата ще е  насрочена евентуално за 5 юни, а втората – за 8 юни. Националното външно оценяване на 7-класниците към момента е в средата на юни. Какъв материал ще се включва в изпитите – това ще се изясни през следващите дни.

 

Родители на 7-класници настояват за допълнителни дати за изпитите в 7 клас. Те се опасяват, че заради пандемията ще има болни ученици или такива под карантина, които няма да могат да се явят на изпитите, а те са важни за тяхното бъдеще и къде ще учат през следващите 5 години. Родителите подкрепят идеята матурите да са в присъствена форма, а не онлайн, но настояват за допълнителни дати за провеждането им.

 

Ще се отварят ли детските градини? Как ще завършат 7-класниците и 12-класниците? Кога ще са им матурите? Кога ще се кандидатства? Как ще продължи обучението на другите ученици? На всички тези въпроси Бойко Борисов постави срок да се даде вариант до 7 или 10 май. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".