Рубрики
Начало » Образование » Университети » MBA » 7 магистърски програми, които гарантират високи заплати в САЩ

7 магистърски програми, които гарантират високи заплати в САЩ

 

Harvard_Medical_School

 

„Неетично е да приемаме студенти в специалности, за които няма работни места или пък за професии, които не изискват висока академична степен. Неетично е, защото в периода на обучението си студентите натрупват дългове, а след завършването си може и да не си намерят изобщо работа или да работят за много ниски заплати“, заявяват от Съвета на висшите училища в САЩ.

 

В световен мащаб стават все по-чести дискусиите за висшето образование и за намирането на работа след това. А и ако студентът е теглил кредити – каква заплата трябва да получава като завърши, за да може да си погасява дълга. Висшето образованието все пак е и инвестиция, особено когато е платено.

 

Huffington Post изготвя списък на 7 магистърски програми, които гарантират високи заплати. Става дума за САЩ, но при някои специалности има и световна тенденция.

 

1. MBA

Сайтът Инвестопедия също посочва МВА програмите на първо място. Изследванията показват, че инвестицията в МВА обучението се отплаща в дългосрочен план. Това, което е най-хубаво, че се предлагат съвсем модерни методи на обучение и понякога дори не е необходимо да си постоянно в учебното заведение. Има възможност за Интернет обучение от дистанция, гъвкави програми, посещения през уикенда или в определени седмици в годината, а това намалява доста таксата. Средните работни заплатите на завършилите МВА в САЩ са 105 000 долара годишно, а за топ CEO достигат до 1 352 000 долара годишно.

 

2. Медицина

Медиците са изключително търсени в САЩ. Според изданието, дългото им и тежко обучение си заслужава след това. Средната годишна заплата на лекар е 180 000 долара, а лекарите с частна практика печелят дори повече.

 

3. Инженерство

Има много области за развитие в инженерството и повечето са високоплатени. В списък на  monster.com на най-добре платените магистърски програми има три инженерни специалности – електроинженер, инженер-химик и строителен инженер. Сред тях най-добре платени са електроинженерите със средна годишна заплата от 121 000 долара.

 

4. Компютърни науки

Технологиите са процъфтяващ отрасъл с постоянен растеж. Заетостта в тази индустрия постоянно нараства. Добри професии са тези на IT консултантът, софтуерния архитект, администратора на база данни и др. В средата на кариерата си печелят по 111 000 долара годишно. Редица прогнози отрежда още по-светло бъдеще на завършилите компютърни науки.

 

5. Анестезиология (и по-точно „Nurse anesthesi“)

В САЩ има недостиг на такива специалисти. Заплатите им са 120 000 долара годишно.

 

6. Икономика

В рейтинг на Monster.com магистърската степен по икономика е поставена под номер четири. Средното заплащане на година е 114 000 долара. Икономиката е изгоден вариант за магистратура, защото учи на аналитичност и икономистите са добри анализатори, а такива кадри са изключително търсени в големите компании.

 

7. Физика

През следващите години се очаква да нарасне търсенето на завършилите физика, прогнозира Forbes. В момента средната годишна заплата на притежателите на диплома по физика е 115 000 долара.

 

източник: HuffPost

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.