Рубрики
Начало » Комуникации » Блогове » 8 дигитални инструмента, които трябва да бъдат ползвани от всеки журналист и разказвач на истории в Интернет

8 дигитални инструмента, които трябва да бъдат ползвани от всеки журналист и разказвач на истории в Интернет

 

typewriter-1215868_640

 

Ерик Нютон от Knight Foundation (фондация, която подпомага журналистически проекти и инициативи) препоръчва 8 дигитални инструмента, които всеки журналист или разказвач на истории в Интернет трябва да ползва в наше време. Той публикува интересна статия в сайта http://www.pbs.org, в която разказва как е помолен да говори по темата на конференция за бъдещето на журналистиката в London School of Economics and Political Science. Първоначално е искал да посочи по-класически инструменти, които са добре познати, но след това решава да запознае всички с най-модерните към този момент, които препоръчва на колегите си журналисти. На мен ми допадна първият, но и другите са интересни, за да се усетят новите тенденции.

 

8 дигитални инструмента, които трябва да бъдат ползвани от всеки журналист:

 

media digital instrumenti

 

1. Creatavist 

Позволява да се разкажат истории, да се оформят статии по съвсем модерен начин с акцент върху големи, хубави снимки. Може да се публикуват в Интернет, да се правят електронни книги и мобилни приложения. Безплатен е за физически лица. Може да се тества след регистрация – вижте ТУК. А ТУК и ТУК можете да разгледате готови примери. Над 8000 потребители има в момента.

 

2. Videolicious

Лесен начин да се правят видеоклипове на мобилното устройство. Използва се от над 100 издатели, най-вече вестници. Безплатно за физически лица.

 

3. Pop 

Нов начин за визуализация на историите, които разказваме.

 

4. Wickr 

Приложение, което дава сигурност на журналистите при техните разговори през мобилните телефони.

 

5. Captricity 

Ако имате документи на хартия, можете да ползвате тази услуга за обработване на информацията в цифрови данни.

 

6. Poetica 

Ако пишете статия за медия или за блог или пък попълвате документи за работа, чрез Poetica можете да помолите вашите приятели или колеги да хвърлят един поглед и да редактират, ако е необходимо. Ползва се безплатно. Но вече е преустановено включването на нови членове. Poetica ще функционира до 1 юни 2016 г.

 

7. Crowdtangle 

Лесен начин за проследяване и оптимизиране на съдържанието в социалните медии. Платена услуга. Ползва се след регистрация и покана. Към момента достъпът е ограничен, но се очаква в края на пролетта системата да е отворена за всички.

 

8. Submittable 

Когато дадено издание има много абонати, може да ползва тази услуга за по-лесно управление.

И още няколко инструмента, предложени от Ерик Нютон, които той определя като по-класически или „златните стари“:

 

- Tor 

За анонимност в мрежата

 

- Document Cloud 

Ползва се от големи издания; може да посочи допълнителна дума за всяка дума, която е спомената в документа.

 

- Overview 

Сортиране на хиляди документи по тема и подтема

 

- Timeline JS 

Визуализация на хронологията на дадена история, може да се добавят снимки, видеоклипове, допълнителна информация. Примери: хронология на президентската кампания във Франция; Нелсън Мандела. (Това ми хареса.)

 

- Ushahidi 

За събиране на информация, визуализация и интерактивни карти.

 

- Дигитални инструменти

 

източник: http://www.pbs.org/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.