Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Австралийско математическо състезание 2015

Австралийско математическо състезание 2015

обн. 21.4.2015 – 22,32 ч.

avstralijsko kenguru 2013

Такси за регистрация за Австралийското математическо състезание

(обн. 21.4.2015 – 11,30 ч.)

Регистрационната такса варира в зависимост от броя на учениците (според условията на Австралийското математическо състезание) – от 0 лева (за Габрово, Русе и Ямбол) до таксата в Пловдив, която е около 20-ина лева, съобщи за „Данибон“ доц. Ивайло Кортезов. В София регистрационната такса е 7 лв, за Бургас обикновено е 5 лв.

За София регистрационната такса за София се заплаща в СМБ (стая 257, ИМИ, ул. Акад. Г. Бончев, блок 8) до 27.04.

За Варна има съобщение на сайта на математическата гимназия в града.

„На 30 юли 2015 г. в няколко града в България ще се проведе математическото състезание на английски език „Тест на Австралийското математическо дружество“ (Австралийски тест). Град Варна е един от тези центрове, а МГ“Д-р П. Берон“ – Варна е домакин на състезанието, което е с начало 10:00 ч.

От 21 до 27 април 2015г. учениците от 3 до 12 клас, които желаят, могат да се запишат за участие. Таксата за участие е 12,40 австралийски долара. За да се осигури участие на повече български ученици, СМБ осигурява финансирането на до 120 ученици.

Записването за Варна ще става с внасяне на депозит от 10лв. в „Офис МГ“. Депозитът или част от него ще бъдат върнати в деня на състезанието – 30 юли 2015 г.“

Информация за Пловдив – тук. Такса – 17 лева.

 

Основна информация за Австралийското математическо състезание:

 

Австралийското математическо състезание ще се проведе тази година на 30 юли, съобщи за „Данибон“ доц. д-р Ивайло Кортезов, който е организатор за България.

Записването за Австралийското състезание за София може да се направи в работно време от 30.03  (понеделник) до 27.04 (понеделник), включително, в касата на Съюза на математиците в България в стая 257 на Института по математика и информатика към БАН, който се намира на ул. Акад. Г. Бончев, блок 8. Таксата за записване в София е 7 лева.

Доц. Кортезов уточни, че е таксата за Австралийското математическо състезание е приета във вида, който я предложил: „Направил съм груба оценка за очаквания брой деца и се ръководя от парите, които австралийската страна иска след 120-тото дете (9,40 AUD/дете). Евентуалният недостиг ще се финансира от Съюза на математиците в България, както винаги досега“.

Благодаря на доц. Кортезов за информацията!

Досега в София Австралийското математическо състезание, известно у нас и като „Австралийско кенгуру“, беше безплатно, но в последните години имаше все по-голям интерес и страната ни започна да надскача безплатната квота, отпусната от австралийските организатори. Състезанието вече е важно и за допускане до голямото национално състезание, което ще бъде в края на всяка година. През тази година ще се проведе за първи път.

Австралийското математическо състезание се провежда на английски език. Има много задачи за кратко време. То е за ученици от 3 до 12 клас, но при силни математици, които са и с много високо ниво на английски език, се допускат понякога и 2-класници.

 

Информация за състезанието

 

AMC е разделен на 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса.

Разпределението по класове е:

– 1 група 3 и 4 клас

– 2 група 5 и 6 клас

– 3 група 7 и 8 клас

– 4 група 9 и 10 клас

– 5 група 11 и 12 клас

Времето за конкурса е 60 мин за първите две възрастови групи и 75 мин за останалите. За последните три възрастови групи не се разрешава ползването на калкулатори. (източник)

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.