Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Aвстралийско математическо състезание (2018)

Aвстралийско математическо състезание (2018)

 

amc 4

 

Aвстралийското математическо състезание ще се проведе на 9 август, четвъртък, съобщи за „Данибон“ доц. д-р Ивайло Кортезов, който е организатор за България. Задачите са на английски. Състезанието е изключително харесвано от силните състезатели по математика. Организира се от години у нас в много от големите градове.

 

Австралийското математическо състезание, наричано понякога и „Австралийско кенгуру“, е за ученици от 3 до 12 клас, които са силни математици, а така също владеят на достатъчно добро ниво английски език.

 

Участниците са разпределени в 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса – 25 с избираем и 5 с отворен отговор.

 

Разпределението по класове е:

 

– 1 група 3 и 4 клас

– 2 група 5 и 6 клас

– 3 група 7 и 8 клас

– 4 група 9 и 10 клас

– 5 група 11 и 12 клас

 

В София състезанието ще се проведе във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Началото ще бъде в  9:30 часа, съобщи доц. д-р Ивайло Кортезов.

 

Записването ще стане между 20 март и 20 април.

 

Началото на Австралийското математическо състезание е поставено през 1978 г. През годините в него са участвали ученици от 30 държави.

 

Как е протекла надпреварата през предишните години у нас, прочетете тук.

 

В тази публикация ще допълвам новини около състезанието.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".