Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Aвстралийско математическо състезание (2018)

Aвстралийско математическо състезание (2018)

обн. 12.11.2018

 

amc 2018 collage

 

Нова информация

12.11.2018 г. – Доц. Кортезов съобщи за „Данибон“, че са пристигнали сертификатите от Австралийското математическо състезание:

 

Сертификатите от АМС дойдоха.

Ако някой иска да получи сертификата си в български център на провеждане на АМС, различен от този, в който се е явил, моля да ми пише до 18.11.18 на kortezov@gmail.com.

26.9.2018 – Резултатите от Австралийското математическо състезание вече са ясни, съобщи за „Данибон“ доц. Ивайло Кортезов. Могат да се проверят на сайта: http://kortezovi.info/AMC18.htm.

 

9.8.2018 г. – Днес се проведе Австралийското математическо състезание. За първи път в София беше в Института по математика и информатика към БАН.

Още в 9 часа започнаха да идват малките математици. Сборният час беше едва 9,30 ч. Началото на състезанието беше в 10 ч. Първите състезатели започнаха да излизат към 11 часа. Успях да направя малко снимки преди и след надпреварата.

 

Преди състезанието

 

 

След състезанието

 

 

Този вариант със сградата на ИМИ ми беше много удобен. Паркирах удобно. За всеки случай попитах в съседна постройка накъде да се насоча. Усмихнати учени веднага ми дадоха упътвания и попитаха: „Това млади математици ли са?“. В цялата обстановка имаше и спокойствие, и простор, и удобство.

 

Основна информация

amc 4

 

 

Aвстралийското математическо състезание е на 9 август, четвъртък, съобщи за „Данибон“ доц. д-р Ивайло Кортезов, който е организатор за България. Задачите са на английски. Състезанието е изключително харесвано от силните състезатели по математика. Организира се от години у нас в много от големите градове.

 

В София тази година Австралийското математическо състезание ще е в Института по математика и информатика към БАН, съобщи доц. Ивайло Кортезов:

 

С оглед на това Австралийското математическо състезание да се запази безплатно за учениците, премествам мястото му – ще е в Института по математика и информатика към БАН, ул. Акад. Г. Бончев, блок 8 (пак 9.8.2018, 9:30 часа).

 

Доц. Кортезов напомня:

 

Състезателите трябва да носят два еднакви молива 2В или ако са НВ, да се стараят да оставят добра следа. Трябва да носят и гума, която да ги трие добре. Овалчетата трябва да бъдат попълнени горе-долу еднакво тъмно. (обн. 7.8.2018)

 

Австралийското математическо състезание, наричано понякога и „Австралийско кенгуру“, е за ученици от 3 до 12 клас, които са силни математици, а така също владеят на достатъчно добро ниво английски език.

 

Състезанието се провежда в:

 

Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Русе, София, Ямбол

 

Записването ще стане между 20 март и края на май.

 

Регламент

Участниците са разпределени в 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса – 25 с избираем и 5 с отворен отговор.

 

Разпределението по класове е:

 

- 1 група 3 и 4 клас

- 2 група 5 и 6 клас

- 3 група 7 и 8 клас

- 4 група 9 и 10 клас

- 5 група 11 и 12 клас

 

История на Австралийското математическо състезание

 

Началото на Австралийското математическо състезание е поставено през 1978 г. През годините в него са участвали ученици от 30 държави.

 

Как е протекла надпреварата през предишните години у нас, прочетете тук.

 

В тази публикация ще допълвам новини около състезанието.

 

Първоначалният вид на публикацията е от 14 февруари 2018 г. След това се внася обновена информация.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".