Рубрики
Начало » Образование » Англо-американското училище отново предлага стипендии за талантливи ученици (2013)

Англо-американското училище отново предлага стипендии за талантливи ученици (2013)

aau За седма поредна година Англо-американското училище в София предлага стипендии за талантливи български ученици. Могат да кандидатстват настоящи 7-класници и 8-класници. Размерът на стипендията е 21 345 евро на година за един ученик и е за пълния курс на обучение.

Важни академични умения и работни навици, които трябва да притежават кандидатите:

„демонстрира самостоятелност“, „работи добре в екип“, „изпълнява наставления“, „взема участие в час“, „демонстрира увереност“, „в добри отношения е със съучениците си“, „загрижен е за другите“, „зачита правата и вещите на другите“, „има поведение и възпитание“, „демонстрира лидерски умения“, „приема критика“.

Тема на есето (на английски):

„Защо искам да уча в Англо-американското училище?“.

Преди години поддържах една тема „Клуб „Родители-частно образование“ и там пишеше момче от Англо-американското училище – Сашо ААУС, което беше стипендиант и остави много добри отзиви за училището. Публикувам някои от отговорите му, защото са на мои въпроси в темата. Надявам се, че няма нищо против. От все сърце се надявам да е успял да осъществи своята мечта – Йейл. Имайте предвид, че разказът е към 2009 година, но все пак е доста жив и интересен.

Danybon: Сашо, днешната порция въпроси. Всеки ден ли имате домашни? По колко предмета? Какви? Това съвсем ще ни е интересно.

СашоААУС: Домашни обикновено имаме всеки ден. Не са огромно количество, което не е възможно да се напише, ами просто неща, които са като преговор по учебника от наученото в клас. Има работа но ние учим доста дълго в училище и имаме много повече време, така че за вкъщи е по-скоро преговорно и затвърдително.

Danybon: Доколко часа сте на у-ще?

СашоААУС: На училище сме всяка сутрин от 8.30 до 15.00 или 16.00 според това дали имаме „активности“ или не. Няма втора смяна и цялата година няма промяна на програмата – все си е една и съща от началото на първи срок до края на втори.

Данибон: Откога докога е учебната година при вас? Кога са ваканциите?

СашоААУС: Учебната година е от 26 Август до 22 Юни, но ваканциите са много повече и по-големи. Коледната е с една седмица повече. Лятната също, защото обхваща двата Великдена (католически и православен). Почиваме на Хелоуиин и Деня на Благодарността, но не изпускаме и 3 Март. Имаме също така една седмица лагер в планината и през Февруари една Ски седмица в Боровец.

Данибон: Лятото ще ходиш ли на летни езикови лагери? Къде? Въобще какво правите през лятото и през ваканциите?

СашоААУС: През ваканциите сме свободни. А за езиков лагер много ми се върти идеята в главата, но майка ми и баща ми искат да си почина това лято. Иначе за другото са ми обещали, че ще ме пуснат, защото само ги моля, а те гледат да поразпусна малко през ваканцията. Най-много ми се ходи на летния лагер на Оксфорд, за да поуча един месец право и бизнес както са ми плановете за бъдещето. Иначе и Кембридж имат.

Данибон: Занимаваш ли се активно със спорт или музика или нещо такова или няма време за такива активни занимания?

СашоААУС: В активностите има спортове. Освен това има имаме и училищни отбори, които остават 2 дни в седмицата след училище и тренират. Но на мен, покрай ООН и организацията на волейболната игра учители срещу ученици за благотворителност, време не ми остана. Аз съм принципно повече по академичните часове отколкото по спорта.

Данибон: Видях, че има стипендианти от частни училища. Какви са наблюденията ти към децата от тях?

СашоААУС: Децата от часните училища се справят добре. От колежа също са на много добро ниво децата и като че ли от частните училища, те се справят най-добре. Но те повечето са изкарали само по 1 година в ЧУ и не знам иначе как биха били.

Данибон: А как поддържат контакт с родителите ви в у-ще? Има ли някакви тетрадки с инфо за вас, които получават родителите ви? Как се провеждат родителските срещи и на колко време? Въобще как се осъществява комуникацията с вашите и те доволни ли са?

СашоААУС: Съжалявам, че не писах по-рано, но имах да правя проект по биология, да пиша по история, да чета и пиша по английски и да поуча за теста по математика утре, та чак сега свършвам.

С родителите ми поддържат контакт по всякакви линии и непрекъснато. Все им пращат разни имейли за събития из училището и ги канят. 8 пъти в годината им пращат оценките ми. Като ходим на лагери или пътуваме из чужбина звънят на нашите, за да ги питат дали са ме чували и как се чувствам. Когато ходим някъде за благотворителност, например, и има телевизии задължително питат дали родителите ми са съгласни да ме снимат. После като се върнем на същия ден им пращат писма. Освен това минат се 2, 3 дни и пратят някой англоезичен имейл на майка ми и тя се ядосва, че нищо не разбира и звъни да ме пита. Иначе има и родителски срещи 2 пъти в годината. Родителската среща е на принципа минаваш и питаш. Всички стаи на отделните учители са отворени и те те чакат и ти обясняват. Освен това, ако искаш, можеш да отидеш като си договориш час по всяко време и да разговаряш само с определени учители индивидуално. Освен това им имаме телефони и GSM и имейли, та проблеми с комуникацията няма. Нашите с доволни, но толкова те държат в течение, че може и да ти писне по някое време. Поне на майка ми, като и пратят имейл да ходи в понеделник в 15:00 на барбекю в училище или на кънки на лед с другите родители, много им се радва : „Те не знаят ли, че аз работя през седмицата!“. Непрекъснато организират някакви такива сбирки, за да сме си по-близки и много държат и родителите да се включват в цялото това. Доста често и в събота сме на училище заради подобни неща – барбекюта, лятната фиеста, интернационалната кухня и т.н. Иначе ни дават да си звъним от училище и на нас децата, ако имаме нужда, защото GSM са забранени. Казали са ни, че и до Рио де Жанейро да звъним няма проблем само да е от училищен телефон.

Данибон: Много свежарски звучи всичко! Хем ми беше полезно, хем се развеселих. Та значи ставате едно огромно семейство, щом включват и родителите ви в тези забавления? Нещо чували се по-конкретно за стипендиите?

СашоААУС: Наистина като цяло гледат много да приобщят и родителите към цялото ААУ общество. Много е хубаво, защото често организират събития, на които ни канят със семействата ни или дори с приятели и там се откъсваме от цялото учене и си говорим за съвсем различни неща. Държат и родителите да участват, когато могат. Сега за 8 март например ще ни водят на кънки на лед и искат задължително и майките да са там.

Данибон: IB?

Сашо ААУС: IB е една тема, която е неизчерпаема.

Основното в IB е, че имаш 6 групи от предмети – Експермиентални науки, Социални науки, Математики, Езици (А1 и А2), Езици (B i Ab.i.) и Изкуства. От всяка от тези категории имаш избор измежду определен брои предмети, които училището предлага, но, които са строго регламентирани от IBO. Групата изкуства може да се жертва за сметка на още един предмет от другите 5 групи.

Експериментални науки:
Биология
Химия
Физика
Дисзайн и технологии
Еко и природни системи

Социални науки:
Модерна история
История на ислама
Антропология
Философия
Информационни технологии за глобално развитие
Психология
Бизнес и мениджмънт
Икономика

Математики:
Математически науки
Информационни системи (програмиране)
Математика

Изкуства:
Театър
Рисуване
Музика

Език (А1 и А2):
език, който ти е най-близък или роден – този, който знаеш най-добре

Език (B)
чужд език

И това са. Може и да съм пропуснал някои, но основните са тези като в езиците зависи от училището. Освен това в програмата има 4000 думи есе дипломна работа, теория на знанието и 150 часа в услуга на обществото – домове за сираци, спортове, клубове, извънкласни дейности и т.н. От 6 категории се избират 3 предмета на високо ниво и 3 на стандартно, като едните се учат повече другите по-малко. Накрая има изпити, в които те оценяват от 1 до 7 като ти трябват поне 24 точки, за да вземеш дипломата иначе не става. Максимума е 45. В Европа IB е абсолютно достатъчна, за да те приемат. Кембрид иска 36 точки, Оксфорд – 38, ако ги приемем за най-добрите европейски. В Америка е по-различно. Там според резултата, който си изкарал те слагат или директно 2 година или пък 2 семестър или пък не учиш някои предмети. Освен това средния успех на изкаралите IB се вдига с една единици, защото по думите на директора на Харвард „това е най-трудната програма в света, без изключение!“

Еко системите учат доста по-различни неща от биологията и предмета е по-скоро към тези, които няма да стават професори по Науките. Учат се формиранията на земните пластове на различните места. Учи се много екология, а не толокова тъкани, клетки, еволции и подобни материи. Според мен най-готиния IB предмет! За историята на исляма проверих, че е дадена като пример за специфична история. Тоест има и предмет специфична история, в който се учат различни области. Например: История на Латинска Америка, Християнска история, Ислямска история, История на Древен Египет и още. За теория на знанието знам, че е един предмет, който се изучава без да се получават оценки. Просто е задължителен и накрая получаваш 1 точка от него към дипломата. Една точка получаваш и за 4000-ното есе и за „В услуга към обществото“ също толкова. Останалите 42 или по-малко ги изкарваш от 6 изпита в зависимост от резултата, но тези са сигурни 3.

Математическите науки са най-лесният предмет в категоричта математика. Той е пригоден за деца, които няма да се занимават с математика и там се учат по-елементарни неща. Принципно в IB най-трудните предмети са Математика (високо ниво) и Физика, Химия и Биология. Като цяло науките (няма какво да се лъжем) са пълна отврат в IB Иначе са ми любим предмет.

Информационни технологии за глобално развитие нямам си и на представа какво е, ако трябва да бъда честен.  Blush (Хванахте ме) .

За изпита за стипендии:

Формата не искам да го коментирам от лични съображения – надявам се разбириате… Изпитите не са много трудни. Английският трябва да е много добър. Минимум Intermediate/Upper Intermediate. Аз бях Advanced – учил съм английски 12 години без прекъсване. Трябва да можеш да говориш за интервюто. Тестове в нета няма и отсега ви казвам, че школи, които подготвят няма!!! Никакви, абсолютно никакви!!! Аз не съм се подготвял, защото не знаех какво да очаквам. Преди интервюто просто изслушах едно бизнес интервю как протича, и това беше. За изпита няма как да се подготвиш. Той проверява до къде са ти възможностите. Общежитие няма. Ако имате някакви въпроси по-общи пишете във форума, ако са по-специални на лични.

Още ценни съвети от СашоААУ можете да прочетете в темите „Клуб „Родители-частно образование“,но си е ровене из многото постове, затова си позволих и да ви извадя някои негови отговори на въпроси, които му задавах. Определно мога да го поздравя за прекрасното впечатление, което направи и за положителния имидж на училището си, което изгради.

А сега да се върнем в 2013 година.

Днес се провежда втората информационна среща на училището. Предвижда се разглежда на кампуса. Срещата е в 18,30 ч. и става със записване. Аз ще ходя. Американският колеж и Англо-американското училище са ми едни от най-интересните училища след 7 клас и през годините ги наблюдавам как се развиват.

На сайта си Англо-американското училище са поместили подробна брошура на български за условията за кандидатстване. Ето информацията от нея:

Как да кандидатствате?

Кандидатите за стипендиантската програма трябва да са български граждани и
да завършват 7-ми и 8-ми клас през настоящата учебна година, да владеят
отлично английски език и да имат отличен успех и доказана финансова нужда.
Документите се подават лично в Англо-американското училище или на адрес:

Мария Михайлова
Кампания Стипендии 2012
Англо-американско училище – София
П. К. 31, София 1784

Необходими документи за кандидатстване:

1 Формуляр за кандидатстване за програма “Стипендии”.

2 Медицински формуляр, попълнено от личния лекар на кандидата.

3 Писмо от родителите на кандидата, което да изразява интереса им към
стипендиантската програма (на английски език).

4 Документи за финансово състояние: служебна бележка от
работодателите на всеки един от родителите с посочен годишния
брутен и нетен доход ИЛИ данъчна декларация за родителите, които
имат собствен бизнес.

5 Справка за годишни оценки по всички учебни дисциплини за
последните две години, преведена на английски (от лицензирана
фирма за преводи или лицензиран преводач).

6 Две конфиденциални препоръки – една от преподавател по
математика, биология, химия или физика и втора от преподавател по
английски език, литература или история. Препоръките се предават в
запечатан плик или се изпращат по имейл, като прикачен файл
директно от имейла на преподавателя до mmihailova@aas-sofia.org .

7 Есе на английски език на тема „Защо искам да уча в ААУ”. (част от
формуляра за кандидатстване , стр. 5)

8 Копие от паспорта/личната карта или акт за раждане на ученика. Копие
от паспортите/личните карти на двамата родители.

Документи за кандидатстване на пълна стипендия се подават до 15 март 2013 г.

The Anglo-American School of Sofia

Програма Стипендии 2013
www.aas-sofia.org
Anglo-American School of Sofia, Tel: 923 8810, 11, Fax: 923 8859, website: www.aas-sofia.org
The Anglo-American School of Sofia Програма Стипендии 2013
www.aas-sofia.org

Anglo-American School of Sofia, Tel: 923 8810, 11, Fax: 923 8859, website: www.aas-sofia.org

Кандидатите, които са преминали предварителната селекция по документи, ще бъдат поканени да държат писмени изпити по английски език и математика. Само учениците, които успешно са се представили на писмените изпити, ще бъдат поканени на интервю с представители на училището през месец май .

Често задавани въпроси:

A. Какво покрива размерът на стипендията?

Пълната стипендия за един ученик включва годишната такса от 21 345 евро за пълния курс на обучение на стипендианта (4 или 5 години), пълен комплект учебници, учебни помагала и други учебни материали, и до три пътувания годишно на състезания в чужбина с образователна цел . Стипендията покрива и до 75 % от таксата за училищен автобус, в случай, че ученика използва тази услуга.

Стипендията НЕ ПОКРИВА ежедневните разходи за храна на ученика, както и някои училищни екскурзии.

B. Необходимо ли е да се заплащат допълнителни такси?

Родителите на стипендиантите са задължени да заплащат ежегодно сумата от 2 000 лева, която ще бъде използвана за извънкласните форми на обучение, включително и за част от международни спортни и академични пътувания. В случай , че ученикът желае да ползва училищния автобус, родителите трябва да заплатят 25 % от годишната такса за училищен транспорт.

C. Каква диплома получават завършилите ААУ?

Англо-американското училище НЕ следва стандартите на Министерството на Образованието, Младежта и Науката в България и българската национална учебна програма. Моля, обърнете внимание на факта, че поради различието в учебните програми, прехвърлянето обратно в българско училище би било трудно. Завършилите ААУ получават диплома от международно лицензирано училище. Официалната акредитация на ААУ е предоставена от CIS и NEASC. Издържалите успешно IB изпита придобиват международно призната IB (International Baccalaureate) диплома, която им позволява да продължат образованието си в университети и колежи в цял свят.

ААУ е в процес на работа, свързана с официалното признаване от Министерство на Образованието, Младежта и Науката в България на международната диплома, която издава.

Поради тази причина завършилите образователната програма на ААУ вероятно биха срещнали трудности при приема в български ВУЗ-ове. Обучението в ААУ е подходящо за ученици, които възнамеряват да продължат образованието си в чужбина.

The Anglo-American School of Sofia Програма Стипендии 2013
www.aas-sofia.org
Anglo-American School of Sofia, Tel: 923 8810, 11, Fax: 923 8859, website: www.aas-sofia.org

D. Мога ли да кандидатствам за стипендията, ако не съм от София?

За стипендии за Англо-американското училище могат да кандидатстват учениците, завършващи 7-ми и 8-ми в училищата в цялата страна.
Тъй като ААУ не осигурява общежития, стипендиантът следва да предостави уверение, че живее в София с родителите си или с отговорен пълнолетен настойник, одобрен от училищната администрация.

E. Мога ли да изгубя правото си да получавам стипендия?

За да продължи да получава стипендията си и през следващата учебна година, от максимална оценка А, ученикът трябва да има най-малко годишна оценка “B+”, (което според академичните стандарти на ААУ отговаря на 85% покриване на учебния материал). В случай, че ученикът не покрива поставените академични изисквания, му се дава известен период да коригира оценките си. Ако това не бъде постигнато, училищната администрация решава дали да продължи финансовата помощ на стипендианта.

За въпроси и допълнителна информация:
Мария Михайлова
Офис Прием и Връзки с Ученици
Тел: +359 9238810, -11, -22
E-mail at mmihailova@aas-sofia.org

Важни дати за кандидатстване:

Календар на кампанията

05.12, 2012 – 15.03. 2013г. Подаване на документи

05.02.2013г., Втора информационна среща в Англо-американското училище в Панчарево

15.03.2013г. Краен срок за подаване на документи

22.03.2013г. Успешните кандидати са поканени на писмени изпити

20.04. 2013г. Писмен изпит по английски език и математика

26.04.2013г. Резултати от първия изпит

9 и 10.05. 2013г. Успешно издържалите изпитите кандидати са поканени на интервю

17.05.2013г. Обявяване на решенията

8.06. 2013г. Връчване на стипендиите

Документи за кандидатстване се приемат по имейл на mmihailova@aas-sofia.org през целия период на кампанията.

Всички посещения в училището, трябва да са предварително заявени при Мария Михайлова тел +359 2 9238810, -11, -22

Важни документи:

Формуляр за кандидатстване за програма “Стипендии”.

Медицински формуляр, попълнено от личния лекар на кандидата.

Формуляр за препоръка от преподавател по математика, биология, химия или физика

Формуляр за препоръка от преподавател по английски език, литература или история.

Брошура на български

Брошура на английски

Други важни и интересни линкове:

Сайт на Англо-американското училище с информация за стипендията

IB дипломата

Таксите в ААУ

Видео от миналогодишната информационна среща

Виртуална разходка из училището

ААУ в предаване на БНТ

Англо-американското училище в публикации на Danybon

19 000 евро годишна стипендия за Англо-американското училище (2012)

7+ сгради на частни училища, които си заслужава да видите

източник: http://www.aas-sofia.org/admission/scholarship/, „Клуб „Родители-частно образование“, СашоААУС, Данибон, Хлапета

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.