Рубрики
Начало » Образование » Антони Стоянов – новият директор на СМГ?

Антони Стоянов – новият директор на СМГ?

antoni stoyanov smg

Един от популярните учители по математика Антони Стоянов вероятно е новият директор на Софийската математическа гимназия. Информацията е на родители на деца от СМГ, които пишат в родителския форум bg-mamma.

В средата на юли Регионалният инспекторат по образование публикува списък с имената на допуснатите кандидати за длъжността „директор“. Сред тях се открояваха имената на Ирина Шаркова и Антони Стоянов. И двамата са преподаватели в СМГ и се радват на доста симпатии сред възпитаниците си.

Новината, че Антони Стоянов е новият директор, е съобщена още на 27 юли в темата (виж пост #356). Първите коментари са, че е добре, че не е външен човек, а е човек, който е от училището и го познава. Родителите, чиито деца са ходили при него на курсове, го определят като: „човек, който работи с желание; обича училището, в което работи; отворен за промени, свързани с развитието на децата; много положително настроен и комуникативен; отговорен и амбициозен.“ (виж пост #363). Има и постове, в които се изразяват известни притеснения относно новия директор и че Ирина Шаркова е била по-добрият избор. Тя е с над 25-годишен опит като преподавател в СМГ, а сред нейните ученици са четирима носители на златни медали от Международната олимпиада по математика.

Антони Стоянов, по информация от родителите, е надделял в надпреварата – „На финала се бил представил блестящо и сразил конкуренцият“ (виж пост #373). Стъпвал в длъжност на 6 август (пост #372).

Миналата година, когато синът ми ходи на курсове в СМГ (пак да уточня, че не сме кандидатствали там) при Ирина Шаркова, реших да направя нещо като класация – „Топ 10 на учителите в СМГ според публичния им имидж в интернет“. Интересно е да пише за толкова даровити преподаватели. В тази публикация присъстват и Шаркова, и Стоянов. Ето какво бях събрала за тях като информация от виртуалното пространство и дори съм ги подредила един след друг – 3 и 4 позиция (пак да спомена, че това е спрямо информацията за тях в Интернет, т.е. кой какво е написал за тях):

Ирина Шаркова:

„В темите за курсовете в СМГ коментарите за Шаркова са по-малко, но се личи голямото уважение към нея като преподавател.

    „Шаркова – преподавател на много високо ниво“.

    „Подходяща за по-големи деца”.

    „Страхотна преподавателка“.“

Антони Стоянов

„Ако искате да четете много коментари за преподавател от СМГ, може би това е Антони Стоянов. Всички говорят с невероятна любов за него. Виждам и голямо развитие в него (без да го познавам и само отчитайки коментарите през годините). Не съм проверявала дали и той има Фен страница във Фейсбук като Иван Симеонов, но дори и да няма – сигурно скоро ще има. Наистина всичко, което изчетох за него в интернет пространството го оформя като преподавател с доста шеговит подход към математиката.

Публичният му имидж е много положителен („Да ти е мило и драго като родител, че има такива учители!“):

    „Бързо запалва всяко дете по математика.”

    „Открива математически наклонности в децата.”

    „Децата научават колко е забавно да се решават задачи.”

    „Развива у децата положително отношение към математиката.”

    „Дава добра основа.”

    „Децата са във възторг от курса.”

    „Решават основно логически задачи.”

    „Децата са толкова запалени, че пишат на един дъх и домашните си.”

    „Много е мил.” „Много е забавен, дори и детето да няма интерес към математиката, Стоянов ще го запали.”

Подход:

     „Шеговит подход.”

    „Преподава разбрано и забавно.”

    „Ако в детето има искрица любов към математиката, тя ще се разпали.”

    „Разкрива на децата удоволствието от решаването на задачите.”

    „Много забавно и нестандартно обяснява задачите.”

    „Преподава забавно, достъпно и децата са много впечатлени от него”

Всъщност за разликата от миналата година сега мога да добавя още малко впечатления. Големият ми син беше на лагер-школа през зимата с г-жа Шаркова и продължава много да я харесва. А също така Антони Стоянов му преподава за няколко месеца през първия учебен срок. Така че вече имам бегли наблюдения и от него като учител. Действително много запалва децата. Измисля интересни, стимулиращи прийоми и системи за оценяване. Синът ми го харесваше и му беше забавно в неговите часове. Тъй като не откривам негова снимка в Интернет, ще добавя кратко описание – около 40-годишен висок, приятен мъж.

В стария си блог веднъж се бях заровила из Интернет за математичексите таланти и така попаднах на публикация на Антони Стоянов. Копирам ви кратката си статия от „Хлапета“-та – „Как се откриват и мотивират математическите таланти“:

„Напоследък математиката остана едно от малкото области, с които България може да се гордее. Преди малко попаднах на много интересна научна статия на преподавателя от Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов, публикувана на сайта на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския унивеситет. Статията се казва: „Един начин за стимулиране и мотивиране на ученици с изявени математически дарби“. Изчетох я на един дъх.

Чувала съм от родители и от ученици за методите на Антони Стоянов да запалва децата по математика и затова ми беше интересно как го постига.

Той разработва система от различни по стойност стимули, награди и поощрения, които се получават в хода на учебния процес по математика.

Изследването е направено сред 60 ученика от 5 и 6 клас от СМГ. Продължителността му е една година и половина.

Стоянов определя няколко водещи мотива като повишаване на оценката, изява в класа (победа, успех), рекорд, друго. Най-много ученици се стремят към повишаване на оценката, а най-малко – към рекорд. Точно сред децата, стремящи се към рекорд, се оказват учениците с най-изявени математически дарби.

Цялата статия на Антони Стоянов можете да прочетете тук – „Един начин за стимулиране и мотивиране на ученици с изявени математически дарби“.

Да се надяваме тези дни и на официална информация. Все пак СМГ е едно от най-желаните и популярни училища в България и изборът на нов директор е интересна и важна новина.
източници: „СМГ „Паисий Хилендарски“ – похвали и оплаквания“, Хлапета, Жените, „Един начин за стимулиране и мотивиране на ученици с изявени математически дарби“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.