Рубрики
Начало » Образование » По-голяма автономност на училищатата и детските градини

По-голяма автономност на училищатата и детските градини

narodno subranie

По-голяма автономия за детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие се предвижда с приетите окончателно текстове от проекта на Закон за предучилищното и училищно образование.

Автономията им дава право сами да определят своите политики за развитие, да уреждат устройството и дейността си, да избират организацията, методите и средствата на обучение, както и да определят своите символи, ритуали и униформи според националната идентичност и култура.

Училищата сами ще разписват част от програмите, по които обучават учениците си, а така също ще избират и част от предметите, по които да преподават.

Това ще позволи на ръководствата на училищата и на детските градини да достигат общообразователния минимум чрез различни методи на преподаване, например по системата на Монтесори или Валдорф. В различни международни изследвания се констатира, че България е от държавите, в които училищата нямат достатъчно автономия, пише вестник Сега.

Парламентът прие и текста за наименованията на детските градини и училищата, който гласи: „Името на училището трябва да е обществено приемливо“.

В наименованието на частните детски градини и частните училища трябва да се включва и означението „частна“, „частно“, както и че училищата с изучаване на чужд език могат да включват „езикова“, „езиково“ и означение за това какъв е езика.

източник: Дневник, Народното събрание, в. Сега

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.