Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Класации » Класация на азиатските университети (2014)

Класация на азиатските университети (2014)

 

National University of Singapore

 

Националният университет на Сингапур оглавява класацията на азиатските висши училища, изготвена от QS University Rankings: Asia. В нея влизат 300 топ университета от Азия. Сингапур и Южна Корея се изскачват нагоре, а Хонконг и Япония леко падат в рейтинга със своите учебни заведения.

Възходът на Сингапур е обясним и очакван от всички. Правителството влага много инвестици във висшето образование и това вече дава резултати – Националният университет на Сингапур е на първо място. Другият голям университет на Сингапур – Nanyang Technological University (NTU), също бележи възход спрямо миналата година. Издига се с три позиции и вече е на седмо място.

На какво се дължи успехът на Сингапур и Южна Корея?

Това е основният въпрос към организаторите на изследването и рейтинга. Бен Соутър от QS споделя пред „Гардиън“, че от години университетите в двете държави вървят към по-високи позиции в класацията, но основното, според него, което свързва двете държави, е, че имат международна стратегия за развитие и минимално политическо вмешателство в управлението.

Успехът на университетите в Сингапур се дължи на комбинация от инвестиции от страна на правителството, насочени към подобряване на работата в областта на науката, технологиите и иновациите и сътрудничество с процъфтяващи високотехнологични компании.

Сингапур е желано място за живеене и университетите му привличат много международни студенти.

В Корея има мистика от нов тип, която се свързва с Кей поп (К-Pop – музикален жанр, който се заражда в Корея и се превръща в субкултура, популярна в цял свят) и корейското кино. Всичко това печели много младежите. Отделно в Корея са и лидерите в електрониката Samsung и LG, което също е един вид възможност за развитие. Корейските университети бързо са усетили, че намалява броят на студентите поради по-ниска раждаемост, но съобразяват, че трябва да са конкурентноспособни и да привличат младежите.

Години наред откакто съществува класацията начело са били университети от Хонконг. Сега най-доброто висше училище за миналата година – The Hong Kong University of Science and Technology (HKUST), пада на пета позиция. На трето място обаче има университет от Хонконг – University of Hong Kong (HKU). Миналата година е бил втори. В топ 10 има три университета от Хонконг. Възможно е малко по-ниските позиции тази година да се дължат на двойно по-големия прием и това да е довело до дисбаланс на съотношението преподаватели-студенти и да е повлияло на мястото в класацията.

При Япония нещата обаче се влошават трайно, смята Соутър. Това е тенденция от 5 години и японските университети продължават да падат в класацията. Най-добрият университет на Япония – The University of Tokyo, вече е на 10 позиция, а през 2009 година е бил трети. Токио се е борил да се задържи на топ позиция, докато университетите от Сингапур и Корея успяват с лекота да привлекат най-добрите международни преподаватели и студенти.

Ето и класация QS Asian Rankings 2014, но само до 20 позиция:

1     2     National University of Singapore (NUS)     Singapore
2     6     KAIST – Korea Advanced Institute of Science and Technology     South Korea
3     2     University of Hong Kong (HKU)     Hong Kong
4     4     Seoul National University (SNU)     South Korea
5     1     The Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)     Hong Kong
6     7     The Chinese University of Hong Kong (CUHK)     Hong Kong
7     10     Nanyang Technological University (NTU)     Singapore
8     5     Peking University     China
9     7     Pohang University of Science and Technology (POSTECH)     South Korea
10     9     The University of Tokyo     Japan
11     12     City University of Hong Kong     Hong Kong
12     10     Kyoto University     Japan
13     15     Osaka University     Japan
14     14     Tsinghua University     China
15     13     Tokyo Institute of Technology     Japan
16     16     Yonsei University     South Korea
17     21     Sungkyunkwan University     South Korea
18=     19     Korea University     South Korea
18=     17     Tohoku University     Japan
20     18     Nagoya University     Japan

Цялата класация можете да я видите ТУК.

източник: QS, Гардиън

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.