Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Кой кой е в математическите състезания? Кратък пътеводител за състезателите по математика

Кой кой е в математическите състезания? Кратък пътеводител за състезателите по математика

20+ български математици, чиито имена състезателите по математика трябва да знаят

обн. 1.11.2016 г.

 

avstralijsko kenguru 2013

 

Математиката е на изключителна почит в България и се радва на голям интерес в последните години сред ученици и родители. Състезанията се превърнаха във важни събития. Привлякоха много участници и  привърженици.

Следя математическите надпревари вече 10 години. Някои имена на наши математици, свързани с математическите състезания, са емблематични и е добре състезателите по математика да се ориентират и да ги разпознават.

Статията е писана през 2015 г., по тази причина част от важните акценти при математиците са за тази година. Внесла съм леки корекции и съм добавила ново име. (обн. 1.11.2016)

 

irina sharkova i kortezov

 

Реших да оформя кратък пътеводител с информацията, която имам за някои от най-известните български математици, чиито имена децата ще срещат по състезания, лагер школи, ще им връчват медали, грамоти, а и ще преборват техни задачи. Подбрах 20 имена на български математици. Подредила съм ги в представянето по азбучен ред спрямо фамилията им.

 

medali salabashev 2012 2

 

Кратък пътеводител

„Кой кой е в българските математически състезания?“

 

1. Проф. Кирил Банков – ръководител на Катедра „Обучение по математика и информатика“ в Софийския университет; лектор в математическите лагер школи.

 

2. Проф. д.м.н. Петър Бойваленков – автор на задачи за важни състезания, член на журито на важни математически състезания, заместник-ръководител на националния ни отбор на Балканската олимпиада по математика 2015; ръководител на националния ни отбор на Всерусийската олимпиада, управител на списание „Математика“.

 

3. Проф. Сава Гроздев – организатор на „Европейското кенгуру“, автор на задачи; ръководител на отбора ни на Младежката балканска олимпиада по математика 2015; председател на журито в проекта „Успелите деца на България“.

 

pms varna 2012

 

4. Добри Данков – организатор на „Коледното математическо състезание“ и „Великденското математическо състезание“.

 

math espa kitaj

 

5. Димитър Димитров – организатор на „Коледното математическо състезание“ и „Великденското математическо състезание“, организатор на Есенния математически турнир, председател на секция „Изток“ към СМБ, преподавател в 125-то СОУ.

 

125 medali3

 

6. Емил Карлов – организатор (съвместно с директора на МГ Ямбол Евгений Иванов) на състезанието „Роман Хайнацки“, автор на задачи, организатор на Московската олимпиада за малки ученици; ръководител на националния ни отбор на Всерусийската олимпиада 2015. От учебната 2016/2017 година вече е преподавател в СМГ.

 

emil karlov

 

7. Акад. Петър Кендеров – председател на СМБ и един от основателите на УчИМИ.

 

8. Доц. д-р Емил Колев – организатор на математическото състезание „Иван Салабашев“, „Математическите боеве“, автор на задачи, участник в журито на много състезания, ръководител на българския отбор за EGMO.

 

Доц. д-р Емил Колев (в средата)

Доц. д-р Емил Колев (в средата)

 

9. Доц. д-р Ивайло Кортезов – организатор на Австралийско математическо състезание; „30 задачи на 30 езика“, автор на задачи за математическите турнири „Черноризец Храбър“, „Иван Салабашев“, „Математически звезди“; преподавател в лагер-школите по математика; ръководител на националния ни отбор на Балканската олимпиада по математика 2015.

 

Доц. д-р Ивайло Кортезов (в средата със синьото яке)

Доц. д-р Ивайло Кортезов (в средата със синьото яке)

 

10. Доц. Борислав Лазаров – организатор на „Черноризец Храбър“, автор на задачи, лектор в математическите лагер-школи.

 

11. Мария Лилкова – организатор на Софийския математически турнир, автор на задачи.

 

12. Любомир Любенов – организатор на „Математика без граници“, организатор за България на SASMO и AIMO.

 

Финалът на втория турнир Математика без граници - 2 юли 2015 г. източник: facebook.com/mathematicalmail

Финалът на втория турнир Математика без граници – 2 юли 2015 г.
източник: facebook.com/mathematicalmail

 

13. Невена Събева - автор на задачи за математическия турнир „Иван Салабашев“, поддържа сайта с информация за самото състезание

 

14. Проф. Олег Мушкаров – зам.-директор на Института по математика и информатика към БАН, автор на математически задачи за важни състезания.

 

15. Пенка Нинкова – организатор на Софийския математически турнир, автор на задачи.

 

16. Проф. д.м.н. Николай Николов – автор на задачи за важни състезания, член на журито на важни математически състезания,  ръководител на отбора ни за Международната олимпиада по математика.

 

17. Динко Раднев – организатор на „Математическите боеве“ в Созопол.

 

math boeve 2015 acs

 

18. Иван Симеонов – известен преподавател по математика, автор на задачите в състезанието на ПЧМГ.

 

19. Проф. Иван Тонов – – известен български преподавател, един от инициаторите на Младежката балканска олимпиада по математика, автор на задачи, член на жури на важни състезания.

 

20. Ирина Шаркова - автор на задачи за математически състезания, участник в журито на много състезания, преподавател в лагер-школите по математика, зам-ръководител на отбора ни за Младежката балканиада от 2015. Ирина Шаркова е преподавател с голям брой собствени ученици – медалисти от МОМ, БОМ, МБОМ.

 

irina sharkova

 

Допълнение по предложения от читатели на „Данибон“:

Евтим Кънчев – дългогодишен организатор и популяризатор на математически състезания в Стара Загора – особено за „Иван Салабашев“, „Кенгуру“. Предложен от Генка Георгиева.

В интервю с Евтим Кънчев разказва как успява да мотивира децата да учат математика, да работят усилено:

 

Отнасям се винаги честно с тях. Опитвам се да напипвам проблемите им и да бъда техен съюзник в решенията на тези проблеми.

Децата днес са точно толкова чисти, колкото са били децата във всяко друго време. Безценен си за тях, ако също им даваш чистота.

Когато ти си готов да отидеш в техния свят и да се опиташ да го разбереш без да го съдиш, тогава и те са готови да надникнат в твоя свят и да открият онова, което смяташ за красиво, полезно, истинско.

Винаги се дразня от твърденията, че младите поколения днес били лоши. Това са приказки на хора, които просто не желаят да бъдат полезни на децата, искат да си спестят труда да бъдат до тях и с тях. Нямате представа как те гледа едно дете, когато си искрен с него. А

ма обличало се еди-как си, ами да се облича както иска, така то търси себеизразяването си собствената си същност и ще я търси дълго, в различни посоки.

Приеми го в настоящия му вид, с настоящите му представи. Истински го приеми, за да ти се довери то и да протегне ума и сетивата си към твоите представи. Може пък да намери нещо ценно за себе си в тях.(nbp.bg)

 

В статията, писана през 2015 г., присъстваше и:

 

Снежинка Матакиева – експерт по математика в МОН 2009-2015.

 

Състезателите могат да ползват тази информация като базова и да я допълват с нова. Целта е да им послужи като кратък пътеводител, за да се ориентират.

 

Надявам се публикацията да бъде допълвана с още данни. Ще съм благодарна, ако имате допълнителна информация, която мога да включа в представянето на тези математици и по-скоро около дейността им, свързана с ученическите състезания. Можете да ми пишете на [email protected] или ползвайте директно възможността за изпращане на писмо през сайта.

Поместила съм снимки, които съм правила или са ми били изпращани за статиите в сайта.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.