Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Българските олимпийци по математика подкрепиха известните математици, които подадоха оставка

Българските олимпийци по математика подкрепиха известните математици, които подадоха оставка

 

medali salabashev 2012

 

18 български младежи, които са прославили България в математиката и са донесли за страната ни много медали, застанаха зад нашите известни математици, които подадоха оставка в знак на протест срещу решение на Министерството на образованието, научи „Данибон“. Те са изпратили писмо до журналисти за съдействие. В писмото си олимпийците ни изразяват своята загриженост от възникналата ситуация. Те застават зад специалистите, които са ги подготвяли досега:

 

Под ръководството на всички тези специалисти отборът може да се похвали с множество медали от международни олимпиади и най-вече със създаването на здрав математически елит сред младите българи. Сред инициативите на комисията в последните години се нареждат дистанционна школа, провеждаща се в началото на всяка от последните три учебни години, отборното състезание „Фестивал на младите математици“ в първата половина на септември, което всяка година събира все по-широка аудитория от деца от 6-ти до 12-ти клас, включително и международно присъствие в последните години, установилата се вече традиционно „Седмица на математиката“, провеждаща се през месец януари в Института по Математика и Информатика. Сред по-старите инициативи са трите математически турнира на национално ниво (Есенен, Зимен и Пролетен), Националната олимпиада по математика, както и две двуседмични и една триседмична подготовка за най-важните международни състезания по математика, а именно Romanian Master in Mathematics, EGMO (Европейската олимпиада по математика за момичета), БОМ (Балканската олимпиада по математика), МОМ (Международната олипиада по математика).

 

Нашите олимпийци предричат, че решението на МОН ще доведе до рязък спад в нивото на подготовката на учениците. Изказват съмнение в идеята на министерството да намери заместници на подалите оставка сред преподавателите във факултетите по математика на определени български университети.

Младите математици апелират министерството на образованието да преразгледа своето решение.

На 14 ноември 2016 година 17 учители по математика от СМГ подкрепиха подалите оставка математици. Сред подписалите се са директорът на елитното училище Антони Стоянов, математиците легенди Иван Симеонов и Линка Минчева и други известни преподаватели.

На 4 ноември 2016 година 13 наши известни математици подадоха оставки от комисиите на националните състезания и олимпиади и изпратиха остро писмо до МОН. До този момент от министерството все още не са им отговорили. В медиите тук-там се появяват изречения какво мислят по въпроса и че смятат да им намерят заместници.

В последните дни подкрепата за математиците ни се увеличава. Вече подписи в тяхна защита са поставили общо 35 души с изключителни успехи в математиката у нас – 17 преподаватели от СМГ и 18 олимпийци с медали от международни състезания. Като се добавят и имената на подалите оставка, стават общо 48 известни математици, които призовават МОН за диалог и преразглеждане на решението си.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОТВОРЕНОТО ПИСМО: На известните български математици до МОН >>

НАУЧЕТЕ: Проф. Петър Бойваленков уведоми президента на МOM >>

РАЗБЕРЕТЕ: Защо наши известни математици подадоха оставка? >>

ВИЖТЕ: Учители от СМГ подкрепиха нашите известни математици, които подадоха оставка >>

ПРОСЛЕДЕТЕ: ХРОНОЛОГИЯТА на случая >>

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".