Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Български ученици са сред най-добрите дебатьори в света

Български ученици са сред най-добрите дебатьори в света

Два български отбора с много силно представяне на Световното първенство по дебати

imageedit_6_8075863402

 

Български ученици оглавиха класацията за най-добри говорители в света в ученическата категория, след участието си в световното първенство по дебати. Радостната новина беше съобщена в писмо до „Данибон“.

 

В началото на януари се състоя най-големият и престижен световен турнир по дебати Doxbridge Worlds 2021, организиран от дебатьорските клубове на английските университети Дърам, Оксфорд и Кеймбридж. В надпревара с повече от 250 селектирани отбора от средни и висши училища по света, сред които и А отборите на Харвард, Принстън, Йейл, Корнел, Кеймбридж, Оксфорд и Лондонският университет по икономика, два от българските отбори, взели участие, записаха исторически резултат. За първи път български отбори попаднаха в осминафиналите на състезанието при това с много високи индивидуални точки.

2

Десетокласниците от Американски колеж в София Алек Селвелиев и Мария Мачева бяха обявени за първи и трети в класацията на най-добрите говорители училищна категория в света, в компанията на представители от престижните английски колежи Итън и Уестминстър. Техният отбор беше и единственият ученически отбор стигнал до осминафинал и победил в хода на състезанието няколко от най-добрите състезатели на бръшляновата лига университети. Алек зае и престижното второ място сред най-добрите говорители в света от всички възрасти в категорията състезатели с английски като втори език. Мария бе класирана на седмо място в същата категория, а отборно се класираха четвърти.

 

Алек Селвелиев:

 

,,На това състезание бяхме изправени срещу студенти от различни елитни университети като Кеймбридж, Оксфорд, Йейл, Принстън и много други. Като ученици и участници, на които майчиният им език не е английски, със сигурност беше трудно. Въпреки сериозната конкуренция, успяхме да стигнем до осминафиналите след 11 кръга, за което се трудихме изключително много.

 

Мария Мачева:

 

„Нашето представяне до голяма степен се дължи на много сериозната ни подготовка за състезанието, за която участвахме в множество тренировъчни дебати както в клуба по дебати на Американския колеж в София, така и на различни национални състезания. Правихме доста упражнения и гледахме обучения, предоставени от Асоциация дебати България. През лятото имахме и тренировъчен лагер с националния отбор по дебати, който също изигра сериозна роля за подготовката.”

5

Чудесно представяне направиха и студентките Жанин Ал-Шаргаби и Елия Панчова, които отборно станаха втори в класацията за участници с английски като чужд език и заемат пето и седмо индивидуално място в същата категория.

 

Научете още за успеха:

https://www.facebook.com/debatebg/posts/2655768951215048

 

Повече информация за участниците и класирането на фейсбук страницата на събитието:

https://www.facebook.com/events/606029013411276/?active_tab=discussion
„Българското дебатьорско общество се разраства с голяма скорост през последните няколко години и започва да бъде все по-значим фактор във всички международни турнири по дебати. Това се дължи основно на организираните усилия на основателите на Асоциация дебати България, които методично развиват тази дейност и създават клубове в училищата в страната“, пише още в писмото.

 

https://www.facebook.com/debatebg

Поздравления за успеха! Благодаря за изпратената радостна новина!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".