Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Български ученици спечелиха медали на престижни международни математически състезания в Азия

Български ученици спечелиха медали на престижни международни математически състезания в Азия

Успех за СМГ

 

smg-medali

 

Възпитаниците на Софийската математическа гимназия се завърнаха в България с много медали и отличия от Седмото международно състезание по математика WMTC 2016, съобщиха от училището. Равносметката е „Три златни, девет сребърни медала, първо място в Отборното класиране и Overall за СМГ на WMTC 2016″. Състезанието се проведе на 23-27 ноември 2016 г. в Южна Корея.

В надпреварата участваха около 650 ученици, разпределени в 75 отбора от 20 държави, сред които САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други. България бе представена от два отбора на Софийската математическа гимназия.

Учениците бяха разпределени в две различни възрастови групи – Junior (ученици до 12 годишна възраст) и Intermediate (ученици до 16 годишна възраст).

Състезанието е в три етапа: индивидуален, отборен и щафета.

Учениците във възрастова група Junior се класираха на първо място в общото класиране, на първо място в отборното класиране и взеха един златен и пет сребърни медала в индивидуалното класиране.

Медалисти:

Иван Тагарев, 6 г клас – златен медал

Андрея Христова, 6 а клас – сребърен медал

Антония Илиева, 6 г клас – сребърен медал

Благо Гунев, 6 г клас – сребърен медал

Борис Петруняшев, 6 а клас – сребърен медал

Константин Илиев, 7 г клас – сребърен медал

Учители и ръководители на учениците са Илия Костов и Мария Томова.

Учениците във възрастова група Intermediate се класираха на четвърто място в общото класиране, на второ място в отборното класиране и взеха два златни и четири сребърни медала в индивидуалното класиране.

Медалисти:

Евгени Кайряков, 9 е клас – златен медал

Иво Петров, 9 е клас – златен медал

Анна Михалкова, 8 д клас – сребърен медал

Ева Кортезова, 8 д клас – сребърен медал

Иван Георгиев, 8 б клас – сребърен медал

Светлин Лалов, 8 д клас – сребърен медал

Учител на учениците от 9 клас е Илиана Цветкова, а учители на учениците от 8 клас и ръководители на отбора са Елена Киселова и Ваня Данова.

 

Успех за 125 СУ

125-su-boyan-penev

 

Добри новини има и от още едно столично училище – 125 СУ „Боян Пенев“. В мейл до „Данибон“ от училището съобщават за успех на шестокласниците Симеон Дойчинов, Виктор Попдончев, Ивайла Радкова, Любомир Манчев, Йово Йовчев и Ралица Веселинова, които се завръщат с медали и отличия от Световното отборно първенство по математика, проведено в Пекин между 23-27 ноември тази година. В него са взели участие над 100 отбора от цял свят, разпределени в три възрастови групи. 125 СУ участва за трети път в това състезание. До момента има спечелени 10 медали и купи, припомнят от столичното училище.

Отборът на 125 СУ спечели в индивидуалното състезание: златен медал за Симеон Дойчинов, сребро – за Виктор Попдончев, бронз – Ивайла Радкова, а Любомир Манчев, Йово Йовчев и Ралица Веселинова са с награди „Мерит”. Отборът завоюва награда „Мерит“. Ръководител на състезателите е учителят по математика Мадлен Христова, пише още в съобщението.

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".