Рубрики
Начало » Образование » Брекзит ще доведе до спад на европейски студенти в британските университети

Брекзит ще доведе до спад на европейски студенти в британските университети

 

feet-1850058_640

 

По-малко студенти ще кандидатстват в британските университети заради Брекзит, сочи проучване на QS Intelligence Unit. Допитването е направено в 11 европейски града. В него са участвали 1000 младежи. Те смятат, че вече не са желани във Великобритания след референдума. Най-оскърбени са се почувствали испанците и италианците, сочи изследването. Повечето отговори на младите хора са загрижени или песимистични, но пък тези от Франкфурт се надяват градът им да стане още по-атрактивен от Лондон в света на финансите.

 

Прогнозите са, че много университети извън елитната Russell Group ще пострадат от отдръпването на европейските студенти и все по-трудно ще ги привличат, тъй като ще са с по-високи таксите, ще има визови ограничения и намалено финансиране.

 

За да се преодолее сериозният спад, препоръката е да се мисли за финансови помощи, стипендии и посещения на място в различни държави, за да се покаже, че британските университети продължават да са отворени за европейски студенти.

 

Британският посланик Ема Хопкинс в България заяви по БНТ, цитирана от „Труд“, че се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти.

 

„Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разсикван в сферата на това, кралството има за цел международното привличане на студенти.“

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".