Рубрики
Начало » Образование » Завършилите в британските университети все по-трудно си намират работа във Великобритания

Завършилите в британските университети все по-трудно си намират работа във Великобритания

 

oxford

 

Британските университети произвеждат все повече студенти, но съществува един голям проблем за тях – няма работа. Това важи дори за завършилите някои от колежите на Оксфорд. Една десета от тях не могат да си намерят работа 6 месеца след дипломирането си. А една трета от випуск 2012 г. работи в сектори, които не изискват висше образование, съобщава британският „Гардиън“.

През 1989 г само 19% от завършващите училище във Великобритания са продължавали в университет. Сега процентът е 40%, но няма достатъчно работни места за тяхната квалификация.

Стремежът към висше образование се дължи на това, че съществува разбиране, че имащите висше образование вземат по-високи заплати. Например, средностатистическият британец, завършил висше образование, получава годишно 31 000 паунда, а британец, който започва работа след като си вземе дипломата за средно образование, е с 19 000 паунда годишна заплата. Но ако се навлиза в детайлите, ще се види, че завършилите някои специалности получават заплата почти колкото тези без висше образование. Например, завършилият в университет с бакалаварска степен по история или философия получават средно едва 2,3% на година повече от този, който отива директно на трудовия пазар след средно образование. А пък положението при училия изобразително изкуство или дизайн е още по-зле – годишната му заплата дори е с 1% по-ниска.

В последните години се забелязва и една нова тенденция – за някои професии, за които преди никога не се е изисквало висше образование, сега го вписват като изискване.

Проучване направено през 2008 година показва, че една трета от интервюираните са „свръхквалифицирани“ за работата, която работят и която обикновено дори не трябва да изисква университетска диплома. След скъпото си висше образование те са принудени да работят рутинна работа, без никакво кариерно развитие и то на временни договори. Например, често се назначават висшисти за продажба на билети.

Основният въпрос в статията е дали си струва скъпото висше образование във Великобритания, тъй като след завършването му голяма част от висшистите не могат да си намерят нито работа по специалността, нито пък добре платена, а се налага да работят нещо в друга сфера, за което дори не е необходима университетска диплома.

И докато търсех информация по темата – попаднах на репортаж за българка с диплома от Оксфорд, която не може да си намери работа в България.

източник: Гардиън

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.