Рубрики
Начало » Образование » Британските университети призоват за запазване на досегашните права на студентите от ЕС и за випуск 2019/2020

Британските университети призоват за запазване на досегашните права на студентите от ЕС и за випуск 2019/2020

 

magdalena-79434_640

 

Британските университети призовават британското правителство за запазване на същите права и за випуск 2019/2020, които са ползвали досега студентите от ЕС. Това е випускът, който трябва да започне да кандидатства през есента и зимата в британските висши учебни заведения, а все още не е ясно при какви условия ще се обучават гражданите на страните от Европейския съюз.

 

В документа се казва:

 

Правителството трябва да потвърди, че студентите, които започват своя курс на обучение през 2019/2020 – както и тези през преходния период – ще имат право да учат на по-ниските такси, на които се обучават и британските студенти; ще могат да теглят кредити и да ползват грантове при досегашните условия по време на цялия период на учене.

 

Британските университети алармират, че кандидат-студенти от ЕС вече отправят запитвания към тях за кандидатстване през следващата година, но се сблъскват с неяснота какви са финансовите условия.

 

„В Обединеното кралство учат 134 835 студенти от други страни от ЕС. Понастоящем всички университети не са в състояние да предоставят отговори на запитвания на кандидат-студентите от ЕС, които ще започнат своето обучение през 2019/20. Знаем, че 80% от кандидатите проучват възможностите за обучение в чужбина повече от 12 месеца преди станат студенти. Тъй като вече имаме запитвания и започваме да издаваме проспекти за кандидатстването през 2019/20, необходимостта от изясняване на позицията на Обединеното кралство е спешна.“

 

Единствено Шотландия още в началото на февруари заяви, че студентите от ЕС ще учат в шотландските университети при същите условия.

 

В документа се поставят и други искания за сферата на британското образование след излизане на Великобритания от ЕС.

 

източници: http://www.universitiesuk.ac.uk/http://monitor.icef.com/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".