Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Опасенията на британските университети от варианта Брекзит

Опасенията на британските университети от варианта Брекзит

обн. 27.6.2016 – 22 ч.

By Ewan Munro from London, UK (Queens Building) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

By Ewan Munro from London, UK (Queens Building) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

 

Още преди референдума във Великобритания много британски университети предупреждаваха, че излизането на страната от Европейския съюз ще се отрази изключително негативно върху висшето образование в страната и то ще загуби своето място на световен лидер. Британските университети вече няма да са атрактивни за 70-80% от студентите от Европейския съюз, а това е особено плашещо като се има предвид все по-развиващото се немско висше образование, което е и безплатно.

 

Президентът на Queen Mary University of London Саймън Гаскел настоява отдавна за гаранции, че настоящите и бъдещите студенти от Европейския съюз ще продължават да плащат такси за британските университети, каквито досега са плащали – т.е. същите, които плащат и британските студенти. Според него, няма как досега да са били на ниски такси и изведнъж стресово да им се сложат високите такси за обучение. В момента таксите, които плащат студентите от Европейския съюз, са около 9000 паунда на година. Имат право и на студентски заеми при доста добри условия. Университетските лидери се опасяват, че ако тези добри условия за студентите от Европейския съюз се премахнат, това ще доведе до огромен отлив от британските университети и те вече няма да са атрактивни за европейските студенти.

 

Още преди референдума Гаскел обясни, че дори да се избере варианта Брекзит, това не означава, че Великобритания директно излиза от Европейския съюз на 24 юни 2016 г.

 

„Великобритания може да реши да запази всички свои отношения към европейските студенти“, споделя Гаскел, но и самият той не залага много на това, тъй като голяма част от британците не искат да имат вече нищо общо с Европейския съюз.

 

По-рано тази година 103 британски университетски лидери подписаха писмо, публикувано в Sunday Times of London, в което изразяват своята грижа за висшето образование във Великобритания, ако страната напусне Европейския съюз. Според тях този ход ще подкопае ролята на Великобритания като световен лидер в областта на науката, изкуствата и иновациите.

 

Над 2 милиона са студентите във Великобритания, пише Fortune. Над 430 000 са студентите от Европейския съюз и други държави. От Европейския съюз, според данни на Higher Education Statistics Agency, са близо 125 000. Малко над 5000 са студентите от България, сочи друг източник – The Complete University Guide, според който студентите от ЕС (без британските младежи) са около 73 000 души.

 

През 2012 година таксите в британските университети скочиха почти три пъти – от около 3375 паунда на 9000 паунда за европейски и британски студенти. Таксите за студенти извън Европейския съюз са много по-големи – между 16 000 и 32 000 паунда. При варианта Брекзит може да се реши и студентите от Европейския съюз да плащат вече високите такси и да бъдат отрязани от студентските заеми. Големите опасения са, че немското висше образование става все по-добро, а и е безплатно. Прогнозите на университетските лидери сочат, че ще загубят 70-80% от европейските студенти, ако Великобритания се откъсне от Европейския съюз.

Нова информация

 

27.6.2016 – 22 ч. – Официално съобщение за студентските заеми

25.6.2016 – 7,38 ч. – Как са гласували различните градове? Тук може да се провери какъв е вотът във всеки град.

 

24.6.2016 – 22,50 ч. – Позиция от Кеймбридж:

 

„Резултатът от вота е разочарование“.

 

„Университетът ще загуби около 100 милиона паунда на година.“

 

„В момента не може да се каже какво ще е влиянието от излизането на Великобритания от ЕС върху таксите. заемите и стипендиите на студентите от държавите-членки. Въпреки това университетът може да потвърди, че студентите, които вече учат в Кеймбридж, които имат оферта да учат в Кеймбридж през 2016/2017 година и които ще кандидатстват през 2017/2018 година ще бъдат със същите такси. Моля, имайте предвид, че годишната такса може да подлежи на увеличение“.

 

 

 

24.6.2016 – 22,37 ч. – Позиция на Оксфорд:

 

„Нашите служители и студенти могат да бъдат сигурни, че в краткосрочен план не очакваме прекъсване на работата или обучението“.

 

От университета припонят, че процедурата по напускане на ЕС ще отнеме поне 2 години.

 

Студенти от Оксфорд:

 

„Събудихме се предадени от поколение, много по-възрастно от нас. Дават ни бъдеще, което ние не желаем.“

 

 

24.6.2016 – 22,30 ч. – Позиции на шотландските университети

 

Glasgow University – един от най-старите университети в англоезичния свят:

 

„Нищо няма да се промени за една нощ“.

„За студентите, които имат оферта за учебната 2016/2017 г. нищо няма да се промени. Насърчаваме и кандидат-студентите за следващата 2017/2018 година да действат по обичайния начин“.

 

 

Edinburgh University:

 

„Edinburgh University винаги е бил и ще бъде глобален университет.“

„По отношение на нашите студенти от ЕС, важно е да се отбележи, че няма да има съществена промяна за сегашните студенти и студентите, които ще бъдат приети през 2017/2018 година“.

 

 

24.6.2016 – 15,52 ч. – Университетските градове като Оксфорд, Кембридж и други силна подкрепа на варианта Великобритания да остане в ЕС. (източник: www.timeshighereducation.com)

 

24.6.2016 – 15,16 ч. – Позиция на Ucas

 

Набирането на студенти от ЕС при варианта Брекзит ще бъде много по-сложен и ще доближи до този на чуждестранните студенти.

 

24.6.2016 – 15,10 ч. – Позиция на Russell Group

 

Напускането на ЕС създава „значителна несигурност“ за 24-те водещи британски университета. Групата ще работи с правителството, за да сведе до минимум смущенията, причинени от това решение.

 

„Ние ще търсим гаранции от правителството, че служителите и студентите от ЕС, които в момента учат в нашите университети, ще продължат да го правят и след като преговорите между Великобритания и ЕС“.

 

24.6.2016 – 15,05 – Позиция на European University Association – „гласа на европейските университети“:

 

„Въпреки Брекзит британските университети остават част от европейското семейство“.

 

 

24.6.2016 – 15,01 ч. – Позиция на National Union of Students 

 

От National Union of Students са разочаровани от резултата, особено като се има предвид, че голяма част от младите са гласували за оставане на Великобритания в ЕС.

 

 

24.6.2016 – 14,56 ч. – Позиция на Universities UK

 

Universities UK (UUK), група, която се приема като „гласа на университетите“, изразиха своето разочарование от вота за излизането на Великобритания от ЕС. Новата им цел ще бъде да работят в посока британските университети да се запазят като атрактивна дестинация за талантливи студенти от ЕС и да запазят мястото си сред световните лидери във висшето образование.

 

24.6.2016 – 14,35 ч. – Позиция на University College London

 

University College London (UCL) съобщи, че няма да вдига таксите на студентите от Европейския съюз през следващата година. Independent съобщава, че това е първият британски университет, който заявява, че няма да променя таксите.

 

„UCL потвърждава, че няма намерение да променя таксите за обучение на студентите от ЕС, които вече са били публикувани за 2016/2017. Студентите от ЕС, които сега са се регистрирали или продължават обучението си, ще продължават да плащат таксата, която плащат британските студенти за всички години на своето обучени.“

 

Съобщението е цитирано в британския Independent, където се дава линк към позицията, публикувана на сайта на университета. Около 14 часа (българско време) линкът към съобщението даваше грешка. Малко по-късно се появи съобщение, в което се изразява позиция по въпроса, но липсваше частта, цитирана в Independent. Обясняваше се процедурата по излизане на Великобритания от ЕС и че няма да има незабавни промени в имигрантския статут на студентите и преподавателския състав от ЕС, тъй като предстои двугодишен период на преговори между британското правителство и страните-членки. Президентът на учебното заведение пише, че има много въпроси как този вот ще се отрази на UCL. Обещава, че ще отговорят на тях, когато детайлите станат ясни. Припомня, че вече е изразил своята лична позиция, че излизането на Великобритания от ЕС ще навреди тежко на висшето образование в страната.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".