Рубрики
Начало » Образование » Британските университети призоваха Великобритания да остане гостоприемна към студентите от ЕС

Британските университети призоваха Великобритания да остане гостоприемна към студентите от ЕС

 

Кеймбридж, Emmanuel College източник: Steve Cadman/Wikipedia

Кеймбридж, Emmanuel College
източник: Steve Cadman/Wikipedia

 

29 март 2017 година се превръща в историческа дата за отношенията между Европейския съюз и Великобритания. Тереза Мей ще уведоми официално, че страната й иска да напусне съюза. Организацията на британските унивеситети Universities UK веднага излязоха с призив Великобритания да остане гостоприемна към студентите и преподавателите от Европейския съюз.

 

„Правителството трябва да гарантира, че Великобритания остава гостоприемна към студентите от ЕС и към служителите от ЕС, а така също че ще продължим да имаме достъп до ценни и съвместни изследователски мрежи.“

 

От университетите уточняват, че Великобритания ще остане в Европейския съюз през следващите две години. Така че няма да има незабавни промени спрямо университетите, студентите и академичния състав. Те настояват обаче правителството спешно да гарантира на преподавателите от ЕС, че ще могат да продължат да работят в британските университети, в които в момента са служители, и след излизането на страната от съюза.

 

Правителството трябва да потвърди, че студентите, които започват да учат в британските университети през 2018/2019 година, ще бъдат при същите условия като досегашните – такси като за британски и европейски студенти и право на студентски заеми и грантове. Това трябва да стане максимално бързо, за да се предотврати спадът на подаване на заявления за кандидатстване за академичната 2018/2019 година. Прокрадва се и идеята това да се гарантира и за студентите от ЕС, които ще започват да учат във Великобритания през 2019/2020 г. Реално тогава Великобритания може би вече ще е излязла от Европейския съюз, но кандидатстването ще е започнало почти година по-рано.

 

В момента във Великобритания учат 125 000 студенти от Европейския съюз. 17% от академичния състав в университетите също е от съюза.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Опасенията на британските университети от варианта Брекзит >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".