Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Образователни облекчения за студентите в холандските университети заради коронавируса

Образователни облекчения за студентите в холандските университети заради коронавируса

 

tu delft put kum obstejitieto

 

Първокурсниците в университетите в Нидерландия са задължени да покрият 3/4 от изпитите си, за да им се позволи да преминат във втори курс. Краят на първи курс всъщност се получава, че е реалният и тежък изпит за „вход“ към висшето образование. Терминът се нарича „bindend studieadvies“ и е познат като съкращение „BSA“. Обучението през годината е разделено на 4 четвърти и в края на всеки има изпити. Холандските университети са известни с големия брой отпаднали през първата година на обучението си.

 

Ситуацията около коронавируса доведе до леко облекчаване на правителствено ниво на изискванията към 1-курсниците. Ще имат възможност да отложат този свой обвързващ елемент от обучението си през първата година за следващата 2020/2021 година. Тепърва ще се поместват подробности как точно ще се случи. Документът можете да прочетете тук.

 

В момента университетите провеждат онлайн обучение и нямат занятия в учебните зали заради допълнителните мерки около разпространението на коронавируса. Само два университета – този в Лайден и в Маастрихт, заявиха, че до края на академичната година ще преминат на онлайн обучение и изпитване. При другите засега мерките са до 6 април. Не е ясно как ще протичат изпитите, ако не се реши да са онлайн. Мерките около коронавируса наложиха не само социална дистанция, но се премина и към затваряне на граници, отмяна на полети и въобще затруднено и дори невъзможно предвижване.

 

Кандидатстването за прием в холандски университети се удължава от 1 май на 1 юни. Това обаче не важи за едни от най-желаните специалности, които са със срок за оповестяване на резултатите от изпитите по прием – 15 април. Подробности четете тук.

 

От Техническия университет в Делфт съобщават, че ще спазят срока 15 април за прием на нови студенти в специалностите авиоинженерство, компютърно инженерство и другите, които са с фиксиран брой кандидати.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".