Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » България с медали на Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика (2013)

България с медали на Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика (2013)

olimpiada kazahstan 280Един златен и пет сребърни медала спечелиха отборът на Софийската математическа гимназия от Деветата международна Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика  в Алмати в Казахстан. Отборът завърши втори в отборното класиране.

Медалистите:

Георги Георгиев – златен медал, информатика,

Христо Венев – сребърен медал, информатика,

Павлена Ненова- сребърен медал, математика,

Петър Пенков – сребърен медал, математика,

Нгуен Чи – сребърен медал, математика,

Ивайло Хартарски – сребърен медал, физика.

Ръководители на отбора са Ирина Шаркова и Стоян  Бахчеванов (източник: БТА).

В състезанието са участвали 348 ученика от 53 отбора от 13 страни: Казахстан, Русия, Украйна, Азербайджан, Грузия, Армения, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Румъния, България, Индонезия и Монголия.

32 участника са златни медалисти. 57 ученика са със сребърни медали, а 79 са с бронзови отличия. Общо медалите са 168. Домакините – Казахстан се похвалиха с 54 медала (4 златни, 21 сребърни и 29 бронзови).

Отборно класиране (по информация от сайта на организаторите):

В отборното състезание Гран-при спечели отборът на Образователния научен център на Московския държавен университет (Москва, Русия).

Първото място е за Физико-математическото училище № 199 в Тбилиси (Грузия).

Второто място беше поделено от отборите на Софийската математическа гимназия (България) и от Turkish Haji Kemal High School (Душанбе, Таджикистан).

На трето място останаха отборите на РСФМСШИ (Алмати, Казахстан), на Физико-математическия лицей Шевченко (Киев, Украйна) и на Центъра за обучение към Федералния университет (Владивосток).

8 отбора получиха грамоти.

olimpiada kazahstan2

 

Мнение на Сава Гроздев за това престижно състезание, публикувано на сайта на огранизаторите:

„Жаутиковската олимпиада, която има свои особености (рейтинг на специалните училища едновременно в три дисциплини), е голяма мотивация за подобряване на преподаването в специализираните училища. Самата олимпиада се провежда на високо ниво.“

Междудругото на международното състезание „Роман Хайнацки“ Сава Гроздев даде пример с Жаутиковската олимпиада. Сравни 4 задача за 6 и 7 клас с подобен случай на Жаутиковската олимпиада тази година. Имало е една задача, която е затруднила всички. Доколкото си спомням само два души са я решили или са се намерили верния път. Едният ученик обаче е бил отделил времето си само за тази задача и нея решавал. И още нещо близко открих – близо 300 ученика се включиха и на състезанието в Ямбол. Бяха раздадени отличия на 50% от тях – първа, втора и трета премия.

Първата Жаутиковска олимпиада е през 2005 година. Бързо си извоюва име на престижно състезание без аналог в света, тъй като е по три предмета – математика, физика и информатика. В рамките на два дни се решават общо 6 задачи – по три на ден.

Медалистите от СМГ определиха задачите на олимпиадата, като нестандартни за българските състезания. В първия ден дори е имало задача, която никой от участниците не е успял да реши, разказа Петър Пенков (сребърен медалист по математика), цитиран от Дарик радио:

„Това, което беше различно за нас, беше, че състезанията в България обикновено са в един ден, четири задачи. Има лесни и трудни задачи. Докато в това състезание е в два дни, има по три задачи и няма задача, за която да кажем, че е лесна.“ (Дарик радио)

Задачите от всички години досега можете да ги видите тук.

Оримбек Ахметбекович Жаутиков е роден на 1 май 1911 година. Той е учен, доктор на физико-математическите науки, професор, академик на Академията на науките на Казахстан. Умира на 16 май 1989 година.

източници: http://izho.kz/, http://www.artofproblemsolving.com/, Дарик, БТА

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.