Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Българин, живеещ в САЩ, е приет в 18 елитни колежа

Българин, живеещ в САЩ, е приет в 18 елитни колежа

bulgarin ivy leage

Стефан Стойков tribwxin.files.wordpress.com, Дневник

 

18 от 18. Постижение за 18-годишен младеж от български произход, живеещ в САЩ.

Българин е новина номер едно с постижението си да бъде приет във всички елитни университета, в които е кандидатствал. В това число и във всички 8 от „Бръшляновата лига“.

18 плика са с „Да“. И това са отговори от Харвард, Йейл, Принстън, Браун, Колумбийския университет, Корнел, University of Pennsylvania и Dartmouth, а така също и още 10 елитни колежа като Станфорд, University of Chicago, Johns Hopkins University, Washington University in St. Louis, Williams College, Amherst College, Pomona College, Claremont McKenna College, Duke University и University of Notre Dame.

Новината съобщи INDYSTAR, цитирани от в. „Дневник“.

Младият българин се казва Стефан Стойков.

Статистиката показва, че тази година само още двама ученици в САЩ са приети във всичките 8 университета от Бръшляновата лига – един от Ню Йорк и един от Минесота. US News съобщи, че момичето от Минесота е дъщеря на емигранти от Сомалия. Тя се казва Мунира Калиф, на 18 години. Приета е още в Станфорд, Georgetown и в University of Minnesota.

А историята на Стефан е следната:

На 8 години се мести в САЩ с родителите си. Започва да учи от втори клас в основно училище „Нора“ в Индианаполис, щата Индиана. Тогава дори не е знаел английски. Вече е на 18 години и разказва, че когато се изправя пред предизвикателството да учи английски на 8 години, разбра, че може да постигне много неща.

Резултатът му от тестовете SAT е 2400. Това се смята за изключително и му отваря много врати да продължи образованието си.

В едно от есетата си Стефан разказва как е бил мотивиран от майка си, която е домакиня и до ден днешен владее оскъдно английски. Семейството от 4 души печели зелена карта и решава – макар никой то тях да не владее английски – да рискува да емигрира в Америка, където вече са лелята и чичото на момчето. В американския сайт не се казва къде точно са живеели в България. Майката му е работела като товарачка в мина за желязна руда, а баща му е бил военен. В Индианаполис шестимата българи живеели в двустаен апартамент, докато родителите на Стефан започват да печелят достатъчно, за да си намерят друго жилище.

Неприятност сполетява семейството на Стефан. Родителите му се развеждат. Баща му става шофьор на камион и почти не поддържат контакт с него. Стефан е с майка си, която чисти домове. Често се мести с двете си момчета в търсене на по-евтини квартири.

В трети клас учителите му забелязват, че решава всички тестове по математика за броени минути и е далеч пред всички останали по способности.

В пети клас вече няма проблеми с английския.

В гимназията започва да посещава курсове за надарени и за студенти от бакалавърска степен. Един от проектите му, спечелил награда на олимпиада във федералната столица, е за социокиномическите фактори, довели до съпротивата срещу движението за човешки права в САЩ.

Извън училище Стефан Стойков помага на деца от чуждестранен произход – предимно от Бирма – да преодолеят езиковата бариера, с която самият се е сблъскал, записва се в клуб за борсова търговия и кани финансови консултанти да говорят в училището.

Пред американското издание Стефан споделя, че обича да прогнозира тенденцията в стойността на акциите, но го прави само виртуално – „ако го направя наистина, ще ми трябват 1000 долара, а мама не би ми позволила да рискувам такава сума, защото са много пари“.

Друг от докладите му е бил посветен на проучване дали политиката на Тодор Живков е навредила или е помогнала на България. Това е бил и своеобразен начин да разбере с какво са се борили родителите му в родината си. Заключението му е, че Живков е поддържал икономическа стабилност за сметка на погазване на човешките права.

Учител, координиращ дипломирането на учениците, говори за Стойков като изключително прилежно момче, което предварително уговаря кога може да се срещне с преподавател и предава домашните си предсрочно: „Понякога се притеснява, че не работи достатъчно, но всъщност сам не разбира колко изпреварва останалите.“

Стефан трябва да избере кой ще е неговият университет. И никак не му е лесно. Трябва да избира сред 18 толкова желани колежи. Всички те му предлагат пълна стипендия, а няколко от колежите му плащат да им гостува през април и да се запознае на място с програмите и условията им.

Успех!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.