Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Класации » Кембридж или Оксфорд?

Кембридж или Оксфорд?

 

cambridge oxford

 

Кембридж или Оксфорд?

 

Това е голяма дилема пред кандидат-студентите с амбиция да учат в едни от най-престижните университети във Великобритания. Затруднението идва и от това, че имат право да кандидатстват само за един от двата университета.

 

800 години историческо съперничество

 

Двата университета имат историческо съперничество в продължение на 800 години. И двата са известни и изключително добри. Имат много общи белези и това още повече затруднява студентите към кой да се насочат.

 

Прилики и разлики

 

Сайтът topuniversities.com прави бърз анализ за приликите и разликите.

 

Според класацията на QS World University Rankings 2014/15:

 

Кембридж заема второ място в света.

Оксфорд е пети в света.

 

Класация според предмети:

 

Кембридж е 4 в света за инженерни науки и технологии.

Оксфорд заема 13 място в света за инженерни науки и технологии.

 

Кембридж е 3 в света за медицина и „life sciences“.

Оксфорд е 2 в света за медицина и „life sciences“.

 

Кембридж е 3 в света за естествени науки.

Оксфорд е 5 в света за естествени науки.

 

Кембридж е 3 света за изкуства и хуманитарни науки.

Оксфорд е 2 света за изкуства и хуманитарни науки.

 

Кембридж е 4 в света за социални науки и мениджмънт.

Оксфорд е 3 в света за социални науки и мениджмънт.

 

Местоположение

 

Кембридж се намира на 60 мили северно от Лондон, а пътуването с влак отнема малко по-малко от час.

Оксфорд се намира на 60 мили северо-западно от Лондон и на около час път с влак.

 

Имидж

 

Кембридж като цяло се възприема една идея по-добър.

Оксфорд се възприема една идея по-жив.

 

Такса

 

Кембридж – 9000 лири на година за бакалавърска степен за студенти от Великобритания и Европейския съюз. Таксата за студенти бакалаври извън Европейския съюз е между 14 845 и 21 855 лири на година.

Оксфорд – 9000 лири на година за бакалавърска степен за студенти от Великобритания и Европейския съюз. Таксата за студенти бакалаври извън Европейския съюз е между 15 063 и 22 923 лири на година.

 

Кембридж – таксата за магистри и докторанти от Европейския съюз е между 4100 и 15 805 лири, но има и изключения. За студенти извън Европейския съюз е 7425-18 220 лири.

Оксфорд – таксата за магистри и докторанти от Европейския съюз е между 7 362 и 14 832 лири, но има и изключения. За студенти извън Европейския съюз е 19 017-23 889 лири.

 

Разходи за живот

 

Кембридж съветва студентите да заделят освен средства за таксите за обучение, но и за живот – настаняване, храна, учебници, социален живот и др. Препоръчва сума минимум 9200 лири на година.

Оксфорд също съветва своите студенти да предвидят средстава за живеене – настаняване, храна, учебници, социален живот и др. Препоръчва сума между 11 343 и 15 981 лири.

 

Финансова помощ

 

Кембридж – възможност за студентски заеми за бакалаври от Великобритания и Европейския съюз. Най-различни възможности за стипендии и грантове за британски и чуждестранни студенти.

Оксфорд – възможност за студентски заеми за бакалаври от Великобритания и Европейския съюз. Най-различни възможности за стипендии и грантове за британски и чуждестранни студенти.

 

Студентите от Европейския съюз могат да кандидатстват за финансова подкрепа от страна на правителството на Великобритания под формата на студентски заеми. Те покриват таксите за обучение, Безлихвени са и се изплаща постепенно, след като студентът започне работа и започне да печелите определена сума (например за 2014 г. прагът на погасяване е 16 910 лири годишно). Бакалаврите могат да кандидатстват и за допълнителни заеми и безвъзмездни средства, за да покрият разходите си за издръжка.

 

И Кембридж, и Оксфорд също предлагат различни видове стипендии и програми за финансово подпомагане.

В Кеймбридж студентите от Великобритания и ЕС могат да кандидатстват за стипендии в размер до 3500 лири на година, а почти една четвърт от чуждестранните студенти получават финансиране от Cambridge Trusts.

Уебсайтът на Оксфорд дава възможност на учениците да търсят всякакви стипендии въз основа на тяхната специалност и националност.

 

 

източник: Кеймбридж, Оксфорд, британското правителство, http://www.topuniversities.com/, QS World University Rankings 2014/15, Wikipedia

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.