Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Какво е ментална аритметика?

Какво е ментална аритметика?

Сингапурското момиченце смята по-бързо от калкулатор

 

abacus-3116199_640

 

 

За азиатчетата се носят легенди с каква скорост пресмятат. Има дори теории, които обясняват на какво се дължи това умение. Попаднах на интересни видеоклипове и бях повече от изумена, когато видях съвсем малки деца как бързо пресмятат огромни 10-цифрени числа и то по-бързо от калкулатор. Единствено се вижда колко сериозно се концентрират и правят някакви движения във въздуха с пръстчетата, малко след това „изстрелват“ отговора.

Шърлин Лий – сингапурското момиченце, което смята по-бързо от калкулатор

 

Рекордьорка в бързо пресмятане на големи числа е малката Шърлин Ли от Сингапур. Още на 5 години поставя рекорд и побеждава в математическа олимпиада по бързо смятане на големи числа. Състезава се с 375 състезатели, повечето от които са много по-големи от нея.

 

cherlyn-lee iq

 

 

Шърлин решава 6 математически задачи с дълги пресмятания на 10-цифрени числа само за 5 минути и 17 секунди. Световният рекорд (от 2008 г.) се държи от испанеца Алберто Кото, който решава 10 от 10 задачи на огромни числа за 4 минути и 26 секунди. Тогава той е на 38 години.

 

С постижението си в математическата олимпиада по бързо смятане Шърлин става една от най-малките рекордьори на Сингапур (най-малкият рекордьор е бебе на 23 месеца, което плува 100 метра само). Шърлин вече има и своите световни рекорди.

 

Големият план за развитие на интелектуалния потенциал на Шърлин

 

Постиженията на Шърлин в математиката са част от големия план на родителите й да развият максимално нейния интелектуален потенциал. Когато е на 3 години, баща й, който е маркетинг мениджър, започва да й купува книжки за развитие. Малко след това гледа по телевизията предаване, където е представено специално училище, което се занимава с ментална аритметика – Mental Arithmetic school. В него се съчетава обучението по традиционното за азиатците сметало, познато им от хилядолетия, с нова методика по запомняне на образи. В училището се работи по бързо изчисление на големи числа. Създадено е през 2005 г. и много бързо става популярно в Сингапур с хиляди ученици. Програмата е предназначена за деца от 3,5 до 13 години. Общият курс на обучение е 23 нива.

 

Семейството на Шърлин решава да махне от програмата на детето си часовете по музика и танци и я записват в училището за ментална аритметика. Всеки ден таткото или майката трябва да водят дъщеричката си там и да я изчакват два часа. Обучението е не само през работната седмица, но и през уикенда, и през празниците. За страничен наблюдател сигурно изглежда много тежка тази програма, но родителите на Шърлин разказват, че децата много се забавляват и колкото повече напредвали, толкова повече искали да учат.

 

Учениците в училището за ментална аритметика първо се научават да работят с истинско сметало. След това започват да работят с въображаемо, а след това преминават към специална система „две ръце, четири пръста“ – начин, по който пресмятат супер бързо огромни числа. На финалната права вече трябва да пресмятат числа, които им се диктуват на глас и не ги виждат на хартия.

 

Шърлин още в началото показва изумителен талант, а и старание. Движи се много по-бързо от другите ученици с материала. Успява за 11 месеца да мине почти целия курс на обучение, а нормално се минавал за 5-7 години.

 

Баща й разказва, че вечер едва успяват да я накарат да спи, защото тя все искала да учи. Молела се поне да я оставят да почете по английски или по китайски. Освен с математика, родителите й искат дъщеря им да усъвършенства на високо ниво на тази възраст бързото четене и да обогатява речника си в езиците, които учи. Също така искат да я научат да бъде добър човек с морал.

 

Шърлин е посочена като звезда на сайта на училището за ментална аритметика, където са изброени всичките й постижения и рекорди. Там е поместена информацията и за други малки математичета, оглавили челните места на различни надпревари по смятане.

 

В Азия вече се провеждат и олимпиади по ментална аритметика и има доста участници и то на възраст под 7 години.

 

Как тече подготовката на най-малките – вижте тук:

 

 

А ето какво правят шампионите – сред тях ще видите и Шърлин:

 

Ментална аритметика

 

Менталната аритметика е свързана със способността да се визуализира. Първо децата се научават да работят на сметало, но скоро започват да смятат наум като си представят, че ползват сметало. По този начин се развива не само лявото полукълбо на мозъка, което подпомага логическото мислене, но и дясното, което е свързано с креативността. Това едновременно ползване на двете полукълба на мозъка е причина за скоростта при пресмятането. Концепцията на менталната аритметика за мислене в образи води до развитие и използване на целия мозък при детето и до позитивни резултати: яснота при мисленето, подобряване на концентрацията, силна памет, по-висока скорост при пресмятане и по-голяма точност на изчисленията.

 

Програмата е разработена през 1984 г. Основава се на системата „две ръце – четири пръста“  при работа със сметало.

 

В YouTube открих интересен урок за обучение по сметало и метнална аритметика, но този път в Индия:

 

 

Изчетох доста материали за сметалото и как се работи с него. Интересното е, че в много азиатски държави продължава да се използва в училище, въпреки навлизането на технологиите. Дори има изпити за работа със сметало. А в Китай сметало използвали дори банковите служители. Според изследвания, сметалото помага изключително много за интелектуалното развитие на децата.

 

И още нещо ми направи впечатление.

 

Тази методика за бързо пресмятане е изключително популярна в Азия.

 

източник: СМА,http://news.asiaone.com/, SPH Razor

снимка: CMA Mental Arithmetic YouTube

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".