Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Как да научим лесно китайски по метода Chineasy

Как да научим лесно китайски по метода Chineasy

 

chineasy 1

 

Китайският език става все по-примамлив и все повече световни лидери на мнения отбелязват, че това е езикът на бъдещето и трябва да се изучава от западните деца още от малка възраст. А не само и от децата, но и от възрастните. За западния човек всичко изглежда доста сложно, но ако отдели малко време – вероятно ще забележи, че има страхотна логика във всичко и е дори доста забавно да се учи. ShaoLan Hsueh живее в Лондон и иска да научи децата си по атрактивен начин на мандарин. Отделя 2 години, за да разработи своя методика, която вече печели аплодисменти в цял свят. Нарича се Chineasy.

 

ShaoLan Hsueh е роденa и израснала в Тайван, вече живее в Лондон. Дъщеря е на калиграф и художничка, която се занимава с керамика. Завършва биохимия. Определя се като компютърен маниак. Написва едни от най-продаваните потребителски ръководства за Microsoft. Тя е и от първите Интернет предприемачи – съосновател през 1995 на pAsia, Интернет компанията, която е печеливша и има 250 служителя. Художествените гени изглежда в един момент си казват думата и са много ценни за най-новия й проект Chineasy – новаторски метод за учене, четене и тълкуване на китайските йероглифи, който е в помощ на западняците. Засега е само на английски, но екипът има амбицията да го разработи и на други езици, а така също и да влезе в класните стаи.

 

За Chineasy се разбра след участието на ShaoLan Hsueh в TED. Представянето й веднага печели симпатии. Тя обяснява, че в китайския език има 20 000 йероглифа. Нужно е човек да знае 1000, за да разбира основните неща. Най-използвани са 200, които позволяват да се разбира и чете 40% от основната идея в литературата и във вестникарските статии. ShaoLan Hsueh показва 8 много често използвани йероглифа и при комбинацията с тях какво се получава. На 1,48 минута показва йероглифа за уста. На 1,51 минута – йероглифа за човек. На 2 минута – йероглифа за огън, който прилича на йероглифа с човека, но сега има и размахани „ръчички“. На 2,16 минута е йероглифа за дърво. На 2,21 минута е йероглифа за планина. На 2,26 минута – йероглифа за слънце. На 2,30 минута – за луна. На 2,34 минута – врата. Чрез тези 8 йероглифа могат да се изградят още много йероглифи. Например, човек в уста – това вече е затворник (вижте 3,18 минута). Два йероглифа на дърво са дървета, три йероглифа – гора. Комбинацията дърво и отгоре уста – това е идиот (вижте 3,22 минута). Два йероглифа за огън означават горещо (вижте 3,49 минута). Съчетанието на йероглифите на слънцето и луната дават йероглифа за яркост, а също така означава и „утре“, т.е. ден и нощ (вижте 4,08). Йероглифът за уста в йероглифа за врата означава „задавам въпрос“ (вижте 4,22). На 4,34 минута ще видите йероглифа за жена. Два йероглифа за жена означава „аргумент“, „спор“. Три жени – „прелюбодеяние“. Друга комбинация – огън и планина дава вулкан (вижте 5,11). В йероглифа на Япония има този за слънце (5,18 мин), а като се добави и йероглифа за човек – става японец. Два йероглифа за планина и един за уста – дават „изход“ (6,00).

 

Отделете няколко минутки и изгледайте това видео – хем ще ви е интересно, хем ще имате супер начални знания по китайски.

 

 

 

Повече информация за метода можете да намерите на сайта http://chineasy.org/ и на Фейсбук страницата.

 

 

chineasy 2

 

Първите йероглифи за начинаещи са ТУК. Как да оформите по-сложна дума – вижте ТУК. И как да се изградят още по-сложни думички от началните – вижте ТУК. Можете да прочетете и повече информация как да ползвате йероглифите – ТУК.

Всичко е като игра с Лего. И цялата методика наистина много прилича на играта с Лего – вземате едно блокче. После добавяте второ – оформя се нещо различно. След това можете да допълните с още някое блокче и вече е коренно различна конструкция.

 

 

chineasy 3

 

Chineasy методът предлага различни флаш карти, татуировки, аксесоари и приложения за мобилни телефони и още много атрактивни продукти, за да бъдат по-лесно запомнени китайските йероглифи от модерния, западен човек.

 

Ако вече сте се запалили, можете да следите Фейсбук страницата на Chineasy https://www.facebook.com/ShaoLanChineasy. Всеки ден има онлайн-урок с няколко йероглифа и винаги са чудесно представени. Също можете да следите обучението и в Pinterest -http://www.pinterest.com/shaolanh/. Открих флаш картите и в Амазон – в момента са на цена 11,34 паунда – вижте ТУК. В ebay са малко по-скъпички – вижте ТУК.

През 2014 г. излезе и книга по метода Chineasy (вижте ТУК).

 

източник: http://chineasy.org/, https://www.facebook.com/ShaoLanChineasy, TED

 

източник на снимките: http://chineasy.org/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.