Рубрики
Начало » Образование » Университети » MBA » Да купиш или да не купиш успешно MBA есе?

Да купиш или да не купиш успешно MBA есе?

mba ese

MBA образованието става все по-популярно и все по-притегателно. Възприема се като почти сигурен просперитет след получаването на такава диплома и знания. Притежаването на тези три букви към всяка CV носи огромна тежест. Макар и таксите да са огромни, подборът на студенти в елитните МВА училищата е железен.

Всяко желание и търсене в съвременния свят поражда и идеята да се предложи определен тип услуга, която да удовлетвори големия интерес. За приема в елитните МВА училища огромна тежест имат т.н. „есе“, които кандидатът предава заедно с още куп документи – CV, препоръки. Есето е много важен фактор при решаването на университетските комисии кои кандидати да бъдат одобрени.

Именно това важно значение на есето се е превърнал в интересна бизнес-услуга, предлагана от сайта Wordprom.com, за който разказва businessweek.com. Сайтът е създадени от завършилите MBA Gili и Ori Elkin.

Gili е завършила ElkinStanford Graduate School of Business през 2008 година, а съпругът й Ori Elkin е също с МВА диплома от 2007 г., но от Haas School of Business към the University of California, Berkeley. И двамата имат богат опит в консултантските услуги.

Бизнес-моделът е следният:

Събрани са 400 успешни МВА есета на току-що завършили МВА или все още МВА студенти от водещи МВА училища.

Приемат се само есета, с които се е кандидатствало и са успешни.

Цената на едно есе е 50 долара, но в момента се предлагат на промоция от 25 долара.

Сътрудниците, т.е. студентите МВА, които предоставят есетата си, ще получават всеки път, когато някой свали есето им, половината сума.

Сайтът започва да работи през септември и веднага имат клиенти. 90% са от САЩ.

Каква е целта?

Целта на wordprom.com е да замени десетките книги, които продават есета и най-вече скъпите консултантски услуги, пише на сайта. Събрана е богата и актуална база данни от работещи есета и е разработена добра търсачка, която да ги сортира по университет, година на кандидатстване, пол, професия.

Основателите смятат, че така дават на приемлива цена възможност на много хора с по-ограничени финансови възможности да надникнат в едно успешно есе вместо да плащат за скъпите консултантски услуги.

Потребителите имат право да използват есета само за вдъхновение. Сайтът обещава, че ще направи всичко възможно, за да се избегне плагиатството от есетата. На потребителите е изрично забранено да копират или използват есетата или части от тях в своите разработки. Ако някой наруши тези правила, сайтът ще наложи бан на профила му. Предоставя се и безплатен достъп на бизнес-училищата до базата-данни, за да може да се предотврати евентуално плагиатство.

Wordprom не е първата компания, която се опитва да въведе тази бизнес-услуга с продажба на успешни МВА есета. Миналата година група студенти от Harvard Business School MBA правят компания, наречена MBA Bee, която предлага есета за Харвард. Събраните пари щели да послужат за реализиране на техен проект. В момента този сайт обаче не работи и не продава есета.

Други известни опити в тази насока са книги със заглавия: 101 Business School (MBA) Essays That Made a Difference или 65 Successful Harvard Business School Essays, които са изключително продавани.

MBA училищата в Европа и САЩ обаче вече са настръхнали срещу подобни бизнес-услуги.

Сайтът Wordprom се появява точно в момент, когато бизнес-училищата се опитват да пресекат всякакви опити за плагиатство в есетата за кандидатстване. Например, миналата година UCLA Anderson School Management отхвърлили 52 кандидати след като училището открива плагиатство в есетата им, използвайки програмата за борба с плагиатството Turnitin. В момента на сайта Wordprom се продават 6 есета от това бизнес-училище.

„Не сме фенове на тази услуга. Смятаме, че могат да направят есетата на кандидатите неавтентични“, смятат от UCLA Anderson School Management.

От Харвард не виждат какъв е смисълът да се купуват стари есета, след като въпросът през тази година е коренно различен.

Carrie Marcinkevage от Pennsylvania State University’s Smeal College of Business, смята, че този продукт дава по-голяма възможност за плагиатство и в крайна сметка обаче отговорността за предотвратяване, разкриване и действие пада върху университетите. През 2010 година тяхното училище е разкрило 29 случая на плагиатство.

В момента трите най-популярни есета на сайта Wordprom са от Харвард, London Business School и Stanford University.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.