Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Родител на 4-класник с писмо до МОН: Датите на „Математика за всеки“ и „Знам и мога“ съвпадат

Родител на 4-класник с писмо до МОН: Датите на „Математика за всеки“ и „Знам и мога“ съвпадат

 

pay-2662758_640

 

Датите на две състезания, които са само за 4-класници, съвпадат, алармира родител с писмо до МОН и Съюза на математиците в България, изпратено и до „Данибон“.

 

Едното състезание е важното за кандидатстване в математически гимназии „Математика за всеки“, а другото е националният кръг на олимпиадата „Знам и мога“. След последната заповед на образователния министър и промяната на датата на „Знам и мога“, датите на двете ученически надпревари, които са само за 4 клас, съвпадат – 15 май 2021 година.

 

Родителят на 4-класник, изпратил писмо до МОН за разрешаване на казуса, пише, че случаят им не е единичен.

 

Споделям с Вас информацията от писмото до МОН, защото е по тема, която е важна за много семейства на 4-класници.

Уважаеми дами и господа,

Родител съм на дете, което е класирано на националния кръг на олимпиадата „Знам и мога“, която е с променена дата на провеждане според последната заповед на Министъра на образованието, РД09-823/05.04.21 г., а именно 15.05.21 г. Детето ми ще кандидатства в математическата гимназия в гр. Бургас и поради тази причина задължително трябва да се яви на състезанието „Математика за всеки“, което е със същата дата на провеждане – 15.05.21 г.

Когато разбрах, че синът ми е класиран за националния кръг на олимпиадата „Знам и мога“ и предвид това, че се очакваше да бъде обявена нова дата за провеждане на другото задължително математическо състезание „Пролетни математически състезания“, се обадих в училището-организатор на олимпиадата „Знам и мога“ за област Бургас. Поставих въпроса, дали е възможно да се получи така, че на една и съща дата да бъде и математическото състезание, и олимпиадата „Знам и мога“. Увериха ме, че подобен развой на нещата не е възможен, защото тези две математически състезания са национални. Те, както и олимпиадата „Знам и мога“, се координират от МОН и със сигурност щяло да се вземе това под внимание и да не се допусне да се проведат на една и съща дата!

Уви, това се оказа невярна информация или може би е недоразумение, което искрено се надявам да бъде поправено! Децата са положили много труд.

 

В писмото до МОН се препоръчва да се даде възможност 4-класниците да се явят и на националния кръг на олимпиадата „Знам и мога“, и на състезанието „Математика за всеки“. Обръща се внимание, че с промяната на датата и на „Пролетните математически състезания“, които ще се проведат според новата заповед на 8 май, се получава струпване на няколко важни състезания за учениците в поредни седмици. Авторът на писмото вписва своето предложение как вероятно би било по-добре да се разпределят трите състезания през май.

 

Нека им бъде предоставена възможността да покажат какво са научили въпреки трудностите, свързани с дистанционнота обучение! Моля да помислите и за още нещо, свързано с датите на двете математически състезания. Към момента те са определени за две поредни седмици, което според мен стресира децата излишно. Хубаво би било да има малко повече време между двете математически състезания. Ако ПМС се проведе на 08.05, би било добре „Математика за всеки“ да се измести на 22.05 например. Така четвъртокласниците, които ще кандидастват в математическите гимназии и са класирани за националния кръг на олимпиадата „Знам и мога“ ще успеят да се явят и на трите състезания.

 

„Пролетните математически състезания“ също са от значение за приема в някои математически гимназии, например в СМГ.

 

 

Датите на две състезания, които са само за 4-класници, съвпадат, алармира родител с писмо до МОН и Съюза на математиците…

Posted by Danybon on Wednesday, April 7, 2021

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".