Рубрики
Начало » Образование » Браво! » „Напред, нагоре, надалече!“ – разказ за заразяващия с ентусиазма си преподавател по география Димитър Желев

„Напред, нагоре, надалече!“ – разказ за заразяващия с ентусиазма си преподавател по география Димитър Желев

 

geograf7

 

Българите имаме много интересно отношение към учителите. В нашето съзнание образът на учителя е на просветител, водач, на човек, пред който се прекланяме. В него търсим и опора, и знание, и съвет, и голяма човечност, и най-вече да ни насочва към нещо добро, а и с негова помощ трябва да успеем в живота. Той е и герой, и звезда. Той трябва да бъде идеален. Понякога сме доста жестоки, ако някой не покрива тези наши свръхвисоки изисквания. Но пък ако има такива учители (слава богу, че ги има!), наистина се прекланяме пред тях.

Била съм на лекция на учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев и залата попиваше всяка негова дума. Виждала съм по много математически състезания с каква възхита всички говорят за нашите големи математици като доц. Ивайло Кортезов, Ирина Шаркова, Иван Симеонов и много други. Също така мога да разкажа как треньори по информатика като Евгений Василев, Явор Никифоров- Яшу, Бойко Банчев и много други успяват да увлекат своите малки последователи. Чувала съм от много родители и за още един голям ентусиаст – Никола Каравасилев, преподавател по астрономия, който се раздава с цялата си душа и сърце. Винаги, когато съм получавала информация за такива хора и за успехите на децата, които готвят, съм се опитвала да популяризирам тези добри новини. Аз също се отнасям с голяма възхита към тези български преподаватели.

 

12043459_10206194238627770_928805646_o

 

Днес се запознах с още едно любимо име за много родители и ученици. Отново човек с голям ентусиазъм и пламък, който иска да предаде знанията си на всички български деца и въобще хора, които ценят знанията. Той е млад, но вече е име в своята област. Има и солидна биография. Казва се Димитър Желев и се е отдал на географията. За него се носеха легенди сред родителите и учениците от Американския колеж, където е бил преподавател в продължение на три години. Успявал е да превърне часовете по география в нещо много забавно.

Срещнах се с Димитър Желев на площад „Гарибалди“ в София. Бързо го разпознах по широката и искрена усмивка. Разказа ми по много увлекателен начин как съдбата е имала пръст в това да се насочи към географията. Родителите му мечтаели да стане юрист, икономист или счетоводител. Учел в Търговската гимназия в Стара Загора в профил „Счетоводство“. В 10 клас научава за състезание по география и тъй като много мечтаел да пътува, решава да се включи, защото победителят на национално ниво щял да се състезава на международно състезание в САЩ. Почти никой не му повярвал в началото, че ще си сбъдне мечтата, но той се захваща упорито да я преследва. Явява се на регионалния кръг и става единствения излъчен представител за Стара Загора. Няма кой да замине с него за националния кръг в София и ангажиментът на научен ръководител поема майка му. Отива на национален кръг. Минава няколко подбора и се класира за National Geographic World Championship в Тампа, Флорида, САЩ. Това се случва през 2003 г., когато е 10-класник. На следващата година участва в още едно международно състезание по география International Geographic Union World Championship в Гдиня, Полша.

 

geograf1

 

Димитър Желев е убеден, че човек трябва да следва това, което най-много го влече. Трябва да му се отдаде и да се занимава с него, дори и за другите да изглежда не много разбираемо като решение. С гордост говори за по-големия си брат, който винаги е обичал футбола. Завършил е в УНСС, но сърцето му продължавало да го тегли към любимата игра. Сега е треньор по футбол в „Берое“ в Стара Загора и е много щастлив. Напълно подкрепил по-малкия си брат, който се насочил към географията. Димитър Желев завършва бакалавърско и магистърско образование по география в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е в Hope University of Liverpool.

Отличията за Димитър Желев не са само от световните ученически олимпиади в САЩ и Полша. Като учител в Американския колеж в София през 2012 получава наградата за високи постижения „Irwin T. Sanders”, а през 2014 г. – наградата „Учител на годината”.

 

geograf5

През 2013 г. печели III място на конкурса за комуникация в науката „Лаборатория на славата” и през същата година представя България в „Нощ на учените” в Природонаучния музей в Лондон. През 2015 г. взема I място в изданието на  „Лаборатория на слава – All Stars”, част от Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет. През същата година е част от отбора на Софийския университет, спечелил Първа награда в конкурса за геопрезентация на Големия географски фестивал в Санкт Петербург, Русия.

 

geograf4

 

С любов ми разказа за часовете по география в Американския колеж и за учениците си, с които продължава да общува. Редовно му пращали снимки от различни краища на света. Любимата им игра в часовете по география била от типа на „Scavenger Hunt“ – учениците в отбори или индивидуално трябва да открият скрити факти, въпроси, послания и да попълнят бланка. Това се получава доста ефектно в голяма класна стая с шарен и динамичен интериор.

 

geograf2

 

Димитър Желев ми показа залите по география, които наскоро са направили със съмишленици до площад „Гарибалди“ и имат много проекти, които искат да реализират. Тези зали много му напомнят на атмосферата от кабинета му по география в Американския колеж, където бил занесъл много свои географски карти и картички от цял свят.

Младият преподавател по география вече мечтае и за идната лятна ваканция, когато иска да покаже на децата тази наука по много различен начин – да излязат навън сред природата, да правят експедиции и да се занимават с екотуризъм.

 

geograf6

 

Преди няколко години Димитър Желев и други ентусиасти са създали сайта Географ БГ. Аз съм един от феновете му още от самия старт. Всеки ден публикуват „снимка на деня“, има и много любопитна информация. Най-четената статия е за Витоша. Най-посещаваните страници в сайта са тези с онлайн тестовете. Можете да си проверите знанията в тези тестови игри и да видите дали познавате държавите в Африка, Азия, Южна Америка. Например, как ще отговорите на този въпрос: „Коя държава в Южна Америка се нарича „Кооперативна република…“?“. Екипът на Географ БГ се гордее с онлайн презентациите си, които са подходящи за онлайн обучение или за представяне в часовете по география в училище. Радват се, че много учители по география редовно ги четат и скоро ще им предоставят възможност да публикуват свои статии в електронно списание. Поставили са и началото на географски фестивал, който да събере всички почитатели на географията у нас. Първото издание е било през април 2015 г. в град Ямбол. Сайтът е много полезен и за състезатели по география, които могат да следят новините за различни образователни инициативи.

 

geograf8

 

„Географиада“ – така се казва състезанието по география, което е създадено от Димитър Желев и неговите съмишленици. Той е убеден, че със своя опит като състезател в международни състезания, а и с всички знания, които е натрупал след това, ще е изключително полезен за инициативата. „Географиада“ трябва да е с по-свеж формат и да обединява членовете на даден отбор. Очаква се да бъде през април 2016 г.

Срещата ми с Димитър Желев мина неусетно. Разделихме се като приятели. Винаги се възхищавам на такива хора, които искат с цялото си сърце да направят нещо хубаво, ново, ценно и го правят с голям пламък и ентусиазъм.

 

12041123_10206194238987779_257298951_o

 

„Напред, нагоре, надалече!“, пише в една от залите, които ми показа Димитър Желев. Мисля, че е и добър завършек на разказа ми за този талантлив български преподавател по география, който ме спечели с ентусиазма си и амбицията си за успех чрез знания.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.