Рубрики
Начало » Коронавирус » Дистанционното обучение на учениците вероятно ще е поне до 13 април

Дистанционното обучение на учениците вероятно ще е поне до 13 април

 

1 AEG Sofia 2

 

 

Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13 април, смята просветният министър Красимир Вълчев. Той очаква днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

„Няма да има нулева година“, беше категоричен отново министърът на образованието в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, категоричен бе министърът на образованието.

 

Към момента не се поставят оценки на учениците, обясни министърът. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това, колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази в последствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия. Така или иначе, 60% от учебната година беше минала преди общата грипна ваканция, допълни Вълчев.

 

 

Какво ще се случи с матурите?

 

Ако продължи още дигиталното образование е възможна промяна на изпитите, каза министър Вълчев.

 

Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13 или 20 април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане.

 

 

Най-сложна е ситуацията около 12-класниците, защото им предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

 

„В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

 

 

Възможно е удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция. Семействата с ученици не трябва да правят планове за юни, а при 7-класниците и за юли. Датите на баловете на 12-класниците не се определят от МОН, но министърът допусна, че е възможно и те да бъдат отложени след като всички графици може да се изместят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".