Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » В най-добрите британски университети повечето студенти идват от частни училища

В най-добрите британски университети повечето студенти идват от частни училища

Над 50% от възпитаниците на „Сейнт Пол“ в Лондон продължават в университети от топ 20 в света

 

https://www.facebook.com/StPaulsSchool1509/

https://www.facebook.com/StPaulsSchool1509/

 

Най-добрите британски университети са доминирани от студенти, които идват от частни училища, пише Гардиън. Ако някой иска място в тези висши училища, трябва да се пребори за него със скъпо образовани млади хора от привилегировани семейства.

 

Доклад съобщава, че в повече от половината частни училища във Великобритания, има поне един академичен съветник, който напътства учениците как да кандидатстват в елитни университети.

 

В изключително селективното частно училище за момчета „Сейнт Пол“ в Лондон, основано още през 1509 г., има 12 академични съветници, които насочват учениците за прием в британски университети и 9 образователни консултанти, които напътстват за кандидатстване в американски колежи.

 

Всяка година при випуск от 200 души между 1/4 и 1/3 приемат офертите да продължат да учат в Кеймбридж или Оксфорд, пише в информация на сайта на училището. Други избират Бристъл, Нотингам, Уорик, Дърам, UCL, LSE, Imperial и Единбург.

 

Точната бройка на продължилите в Кеймбридж и Оксфорд от випуск 2019 г. е 52 души.

 

Също така всяка година около 30 възпитаници на частното лондонско училище приемат офертите на топ американските университети от Бръшляновата лига, сред които Харвард, Принстън, Йейл, но също така от Станфорд.

 

106 от 186 ученици от випуск 2019 г. (57%) учат в университети, класирани в топ 20 в световната университетска класация QS 2020, пише на сайта на училището.

 

Ако заможните родители не са доволни от академичните съветници и учителите в частното училище на децата си, проблемът се решава много бързо. Има образователни консултантски фирми, които предлагат своите услуги и се предоставят т.н. „тютори“.

 

Обикновено родителите казват:

 

„Имаме нужда от някой, който е завършил тази специалност в този университет наскоро!“

 

От водеща лондонска образователна компания веднага са готови да съдействат, дори и за най-желаните специалности като „PPE“ (Философия, Политика, Икономика) в Оксфорд.

 

„Ако решите да кандидатстване PPE в Оксфорд, ще намерим тютор, който скоро е завършил в Оксфорд“.

 

Книгата „Social Mobility And Its Enemies“ разглежда феномена на новото време: как родителите участват все по-настървено в образователната надпревара. При приема в елитни университети голямо предиство имат кандидатите, които знаят правилата на играта.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".