Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Двама известни математици ще водят клубовете по математика в Американския колеж

Двама известни математици ще водят клубовете по математика в Американския колеж

 

info sresta american college 2013 6

 

Математика

 

Доц. д-р Ивайло Кортезов и доц. д-р Емил Колев ще водят клубовете по математика в Американския колеж. Доц. Ивайло Кортезов преподава в Колежа от 1994 години – две години след повторното отваряне на училището. Доц. Емил Колев се присъедини към екипа през миналата година. И двамата са учени от Българската академия на науките, ръководители са на национални отбори по математика, автори са на задачи и са организатори на математически състезания.

 

Доц. д-р Ивайло Кортезов (в средата със синьото яке)

Доц. д-р Ивайло Кортезов (в средата със синьото яке)

 

Доц. Ивайло Кортезов води клуба по математика на 8-класниците в Американския колеж. Той ще се провежда всяка събота сутрин.

 

Доц. д-р Емил Колев (в средата)

Доц. д-р Емил Колев (в средата)

 

Доц. Емил Колев отговаря за клуба по математика на по-големите ученици от 9 до 12 клас. Клубът също ще бъде в събота сутрин. Също така той е ръководител и на т.н. „електив“ (СИП) по математика, на който могат да се записват ученици от 10 до 12 клас, но могат да се включат и на състезателите от 9 клас и други желаещи, обичащи математиката. Занятията ще се провеждат в четвъртък и петък в 7 и 8 часа.

Клубовете по математика и елективите по математика са за ученици, които искат да изучават математика за напреднали. По време на занятията се готвят и за състезанията.

Американският колеж в София изпращат отбори по математика на всички големи състезания у нас. Имаха участие в Есенния математически турнир, в Зимните математически състезания, в Пролетните математически състезания, на Математическото състезание между езиковите гимназии в Ловеч, на състезанието в Шумен, на Фестивала на младите математици в Созопол. Ръководители на отборите са учителите по математика от Колежа. През миналата година на тези големи състезания в страната отборите на Колежа бяха ръководени от Христо Христов, ръководител на Катедрата по математика в Американския колеж, д-р Борислава Кирилова, Ани Иванова, Иван Динков, Илияна Серафимова и др.

Към екипа на математиците в Американския колеж тази година се е присъединил и румънски преподавател – д-р Йоан Сапарюк, става ясно от справка на сайта на училището.

В отбора по математика на Американския колеж често влизат следните състезатели:

 

11 клас:

Иван Ганев – участник в националния ни отбор на Всерусийската олимпиада по математика (2015)

Христо Папазов – медалист от Младежката балканиада по математика (2013)

 

10 клас:

Иван Иванов – медалист от две Младежки балканиади по информатика, изключително силен състезател и по  математика.

 

acs math (1)

Иван Иванов по време на международния конкурс „Математика и проектиране“; ръководител: д-р Борислава Кирилова

 

 

9 клас 

 

math boeve 2015 acs

Купата за 3-то място на отбора на Американския колеж по време на „Математическите боеве“ в Созопол (2015)

 

Йоана Николова

Симона Барокова

Златомир Папазов

Николай Благоев

 

acs math boeve pobeda

Награждаване на отбора на Американския колеж за 3-то място на „Математическите боеве“ в Созопол (2015)

 

 

На „Математическите боеве“ в Созопол към отбора на Американския колеж се включиха и нови попълнения – двама силни състезатели, които ще са за първа година ученици в Колежа. Отборът на Американския колеж в група 8-9 клас спечели 3-то място. Ето кои осмокласници бяха в отбора:

 

Отборът на Американския колеж (вляво) по време на 2-я кръг от "Математическите боеве" в Созопол (2015). Автор: Динко Раднев Източник: Фейсбук страницата IFYM Sozopol 2015

Отборът на Американския колеж (вляво) по време на 2-я кръг от „Математическите боеве“ в Созопол (2015). Автор: Динко Раднев Източник: Фейсбук страницата IFYM Sozopol 2015

 

 

8 клас (участници в отбора на АК в „Математическите боеве“)

Александър Желязков (идва от ПЧМГ)

Иван Николов (идва от СМГ)

 

Тази година сред 8-класниците има доста силни състезатели, чиито имена познаваме от много състезания през годината. Ето някои от тях, за които със сигурност знам, че са вече в Колежа:

 

Ивайло Стоянов (идва от ЕСПА)

Николай Митев (идва от ЧОУ „Света София“)

София Матеева (идва от ЧОУ „Света София“)

Изабела Миланова (идва от ЧОУ „Света София“).

 

Знам, че има и други ученици от СМГ, а вероятно и от други математически гимназии (можете да ми подскажете и за други състезатели по математика и да ги добавя в статията като ми пишете мейл).

 

Информатика

 

Състезателите по информатика в Американския колеж са ръководени от Елка Кондакова.

Миналата година Американският колеж участваше с трима състезатели в някои от състезанията (изписвам класовете им от настоящата година):

 

Иван Иванов (10 клас) – един от най-силните ни състезатели по информатика, медалист от две Младежки балканиади по информатика.

 

ivan ivanov acs informatica

Иван Иванов, Американски колеж

 

Николай Благоев – 9 клас

 

Nikolay blagoev acs informatica

Николай Благоев, Американски колеж

 

Методи Гачев – 9 клас.

 

Двама състезатели от Американския колеж влязоха в отбора на София за националния кръг на олимпиадата по информатика – Иван Иванов и Николай Благоев.

 

Записването за „елективите“ беше през изминалите седмици.

През тази седмица предстои представяне на клубовете в Колежа Това ще се случи на голямо събитие в четвъртък (8 октомври). Учениците ще могат да се запознаят с различните възможности.

Клубовете в Американския колеж са много и най-различни. Те са важни за колежаните, защото участието им в тях им носи т.н. CAS часове (Creativity, Action, and Service или „Креативност, действие и служба в полза на обществото”). Трябва да имат задължително поне 75 часа на година и минимум 300 часа за цялото обучение, за да се получи американска диплома. Подробности можете да прочетете тук.

Интересното е, че учениците имат възможност да създават и собствен клуб, ако не намерят нещо подходящо сред огромното разнообразие. Кандидатства се с идеята за одобрение – това също е ценен опит: точно като описание на проект е. Могат да кандидатстват и за финансиране, което да им се отпусне от Колежа.

Учениците могат да се включат в един или няколко клуба в зависимост от интересите си или какво ново искат да научат: танци, театър, изкуство, спорт, излети в планината, бивакуване, оказване на помощ с учебния материал на съученици, служба в полза на обществото и др.

За 8-класниците клубовете не са задължителни и мисля, че могат да пробват какво им харесва. Клубовете са задължителни за всички ученици от 9 до 12 клас.

 

Успех на състезателите по математика и информатика на Американския колеж!

 

 

снимки: използвани са снимки от сайта на Американския колеж, от Фейсбук страницата на организаторите на „Математическите боеве“ в Созопол и архивни снимки на Данибон

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.