Рубрики
Начало » Коронавирус » Матурите за 12 клас най-вероятно ще бъдат на 30 май и 1 юни

Матурите за 12 клас най-вероятно ще бъдат на 30 май и 1 юни

 

1 AEG Sofia 12

 

Ако се удължи извънредното положение в страната до 13 май, матурите най-вероятно ще бъдат отложени от 4 до 10 дни, каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Държавните зрелостни изпити най-вероятно ще бъдат отложени за 30 май и 1 юни. Двете задължителни матури на 12-класниците трябваше да се проведат на 20 и 22 май. С новите дати на матурите училищата ще имат 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година на 12 клас. Висшите училище също са заявили, че няма проблем да отложат кандидатстудентските си кампании с няколко дни.

 

Националните външни оценявания за 4 клас може би ще бъдат проведени на 29 и 30 май, по план бяха на 27 и 28 май.

 

Изпитите в 7 клас може да се преместят между 15 и 17 юни, а бяха планирани за 9 и 11 юни.

 

„При всички случаи малко ще се редуцира материалът за изпитите“, увери министър Вълчев.

 

Окончателните предложения се очакват другата седмица.

 

Едно е категорично на този етап – матури дистанционно няма да се провеждат.

 

Няма да се проведат националните олимпиади. Резултатите от тях участват във формиране на балове, а това представлява проблем. По въпроса се водят разговори.

 

Ще се обсъди олекотяване на преподаването в дистанционната форма на обучение в периода 13-16 април, за когато беше планирана пролетната ваканция на учениците.

 

И информацията от сайта на МОН:

 

Държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците може да се проведат на 30 май и 1 юни вместо на 20 и 22 май. Това е вариант, който се обмисля, ако учебните занятия в училищата бъдат възстановени едва на 14 май.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди очакваното удължаване на извънредното положение.

Той посочи, че са водени разговори с висшите училища и те са готови да изчакат с приемните кампании, като ще се необходими 7-8 дни за издаване на дипломите на зрелостниците. Ще има изместване на приемните кампании и в училищата в държавите от ЕС.

Националното външно оценяване (НВО) за седми и десети клас вероятно ще се проведе на 13 и 15 юни вместо планираните досега 9 и 11 юни дни.

Предвижда се НВО за четвърти клас да е на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май.

Няма да има материал, който не е усвоен във външното оценяване, увери министърът. Той бе категоричен, че няма причина да не се проведат НВО.

Учениците няма да имат пролетна ваканция, ще почиват само по време на великденските празници. Дните от предварително планираната ваканция от 13 до 16 април ще се използват за консултации, компенсиране на пропуските и занимания по интереси.

Обсъжда се съботните дни да бъдат използвани за занимания по интереси, музика, изобразително изкуство, спорт, за психологическа подкрепа.

Децата със затруднения в обучението, както и тези 11 процента, които не са обхванати в електронно обучение, ще отучват през юни и през юли, каза министър Вълчев. Той подчерта, че това се е случвало и досега, когато някой не е учил достатъчно през учебната година. По думите му се обсъжда да има повече занимания по интереси, повече летни занимални. Той акцентира, че ще е важно и детските градини да работят, защото родителите няма да имат отпуски.

Ще се наложи и отмяна на провеждането на националните кръгове на олимпиадите, както и на всички национални състезания.

Министър Вълчев уточни, че промените ще бъдат обсъдени с професионалната общност и социалните партньори.

За пореден път той благодари на учителите и родителите за това, че се случва обучението в електронна среда. По думите му въпреки трудностите, има обмен на практики и взаимопомощ в системата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".