Рубрики
Начало » Образование » Училища » Матури » Матура по български език и литература за 12 клас (2015)

Матура по български език и литература за 12 клас (2015)

ТЕСТ и ОТГОВОРИ

обн. 20.5.2015 – 16,06 ч.

Аргументативен текст по „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес.

125-sou-sgrada

 

Статията за Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас (2016)

….

 

Тествайте своите знания по български език и литература с матурата за 12 клас:

МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗА 12 КЛАС 2015

 

Хронология

16,06 – ТЕСТ и ОТГОВОРИ – ДЗИ БЕЛ 20.05.2015 (източник МОН)

10,27 –  Tочно в 5.40 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката журналистката от Нова ТВ Кремена Тодорова генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от МОН.

Матурата започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. На държавен зрелостен изпит по български език и литература днес се явяват над 58 000 зрелостници.

На въпрос от медиите относно формирането на скалата за оценяване министър Танев отговори, че тя ще бъде утвърдена след като минат изпитите. „В момента не правим никакви промени. Правим класиката, това което е било правено до тук и се е оказало, че работи сравнително добре“, подчерта проф. Танев и добави: „Хората трябва да бъдат спокойни, че не правим нищо ново и цялата система трябва да е спокойна“, защото хиляди ученици, родители и близки днес са ангажирани с тези изпити. Той помоли журналистите също да са спокойни и да не създават паника.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до  9  юни 2015 г.

 

9.42 ч. – Аргументативен текст по „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес.

Пейо Яворов, „Ще бъдеш в бяло“

Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло…
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна – искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, –
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

 

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни 2015 г., съобщава Дневник.

 

9.30 ч. – „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов - за това пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес, съобщи Дарик радио. Те трябва да създадат аргументативен текст и интерпретативно съчинение.

Вариантът за държавния зрелостен изпит по български език и литература бе изтеглен в 5.40 часа тази сутрин в министерството на образованието от журналиста от Нова ТВ Кремена Тодорова, съобщи „Дневник“.

 

Рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит.

Матурата започна в 08:00 ч. и ще продължи 4 астрономически часа.

За да не преписват учениците, от просветното министерство са взели строги мерки за контрол. Във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата ще бъде спрян, а мобилните им телефони – прибрани. Просветният министър увери, че тази година няма да се прави промяна в скалата за оценяване.

На матурата за 12 клас днес се явяват над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

 

 

Основна предварителна информация

 

На 20 май 2015 г. се провежда и матурата по български език и литература на 12-класниците.

Теми от минали години можете да намерите на сайта на МОН.

 

Инструкции от Министерството на образованието:

 

До 19 май 2015 г. дванадесетокласниците, които са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да получат служебната си бележка, че са допуснати до изпитите. В бележката се отбелязват датата, часът и училището, в което зрелостникът  трябва да се яви на 20 май 2015 г. на задължителния ДЗИ по български език и литература и на 22 май 2015 г. на втория задължителен изпит по предмет по избор, както и на съответната дата за трети ДЗИ по желание.

Експертите от Министерството на образованието и науката напомнят, че  зрелостните изпити започват в 8.00 часа и са с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа.

В деня на всеки изпит зрелостникът трябва:

– Да се яви в сградата, в която ще полага ДЗИ, с документ за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и със служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити;

– Да заеме определеното му работно място 15 минути преди началото на изпита;

– Да предаде на квесторите изключените си мобилни телефони;

– Да носи и ползва химикалка, която пише с черен цвят;

– Да не напуска изпитната зала по-рано от 1 час след началото на държавния зрелостен изпит.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, чрез тях се гарантира еднозначното съответствие между всички компоненти на изпитния комплект, поради което не трябва да се разделят.

Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори.

В различните изпитни варианти има три вида въпроси/задачи:

  1. Въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. Отговорите на тези задачи трябва да се отбелязват с черен  химикал в листа за отговори, а не върху тестовата книжка. Верният отговор се отбелязва със знака Х в кръгчето с буквата на съответния отговор.

Ако след това ученикът прецени, че първоначалният отговор не е верен и иска да го поправи, трябва да запълни кръгчето с грешния отговор и да отбележи с Х  буквата на друг отговор, който приема за верен. За всяка задача трябва да е отбелязан не повече от един действителен отговор. Като действителен отговор на съответната задача се приема само този, чиято буква е отбелязана със знака Х.

2. Задачи със свободен отговор.

Отговорите на тези задачи се отбелязват в свитъка за свободните отговори. Трябва да се четат внимателно инструкциите! Срещу номера и главната буква на съответната задача/на съответното подусловие се записва верният отговор.

3. Задача за създаване на текст (БЕЛ, чужд език, история и цивилизация, география и икономика, цикъл „Философия“).

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи:

40 тестови задачи с максимален брой точки 70;

Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.

Общият максимален брой точки е 100.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.