Рубрики
Начало » Образование » Училища » Матури » Матура по български език и литература в 12 клас (2018)

Матура по български език и литература в 12 клас (2018)

обн. 23.5.2018

 

1 AEG Sofia 15

ДЗИ БЕЛ 2018

източник: МОН

Нова информация

23.5.2018 – МОН ПРЕРАЗГЛЕДА ЗАДАЧА №7 ОТ ДЗИ ПО БЕЛ:

Днес в МОН бе проведена среща между експерти по български език, участвали в изготвянето на изпитните въпроси за държавния зрелостен изпит по български език и литература, както и представители на академичните среди и Института за български език при БАН. Поради възникналите спорни въпроси по повод задача №7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература, тя беше разгледана отново. Участниците в обсъждането се обединиха около мнението, че граматична грешка няма, но са налице предпоставки за лоша семантична интерпретация. С оглед на това всички зрелостници ще получат по една точка за тази задача, независимо от посочения отговор. Решението е мотивирано от факта, че има спорен момент и ще има усещане у зрелостниците за несигурност, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на брифинг днес и добави, че „нямаме право да ги поставяме в такава ситуация.“

Директорът на Института по български език при БАН проф. Светла Коева потвърди, че няма граматична грешка, а по-скоро става дума за семантична неточност. Тя поясни, че семантичните правила се усвояват в процеса на езиковото изучаване. Проф. Коева приветства решението на МОН, защото според нея спокойствието на родителите и учениците, както и на експертите, на които предстои и в бъдеще да подготвят изпитните задачи, е най-важно.

 

12,00 ч. – БНР и МОН

 

Стихотворението „Вяра“ на Н.Й. Вапцаров

 

vyara dzi 12 class

 (скрийншотът е добавен в 16,17 ч.)

Стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров е произведението, по които днес пишат дванадесетокласниците на държавния зрелостен изпит.

 

БНР онлайн

МОН съобщи, че темата е изтеглена от журналистка от в. Монитор, която е определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит днес. От ведомството допълва, че журналистката е пожелала късмет на зрелостниците и след това е натиснала клавиша и избрала комбинация от въпроси за теста и темата за 41 въпрос.

 

Изпитът започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа по Българското национално радио.

На днешния държавен зрелостен изпит се очаква да се явят 55 190 зрелостници. Изпитът ще се проведе в 651 училища, а над 10 000 квестори ще съблюдават реда при провеждането им.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2018 г.

 

БНТ съобщи:

 

От над 11 милиона възможности беше изтеглен изпитният вариант. Темата за писане е номер 24, но какво се крие зад това число, учениците ще разберат в 8 часа, когато започва и изпитът.

Над 55 000 дванайсетокласници ще покажат знанията си днес.

 

Офнюз:

 

Тестът за зрелостния изпит ще бъде генериран в 5.10 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът започва в 8 ч. Авторът и произведението на последния 41-и въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12 ч.

 

Тестът и верните отговори на въпросите ще бъдат публикувани на сайта на МОН след 16 ч.

 

 

Основна информация

smg nebe

 

На 21 май 2018 година, понеделник, е Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Той е задължителен за всички 12-класници.

 

Теми от предишни години

БЕЛ, 19 май 2017 г.

БЕЛ, 28 август 2017 г.

БЕЛ, 2016

БЕЛ, 20 май 2015 г.

БЕЛ, 21 май 2014 г.

БЕЛ, 21 май 2013 г.

БЕЛ, май 2012 г.

БЕЛ, май 2011 г.

БЕЛ, май 2010 г.

БЕЛ, май 2009 г.

БЕЛ, май 2008 г.

БЕЛ, 2007 г.

Важни документи

 

Заповед за определяне на дати за провеждане на ДЗИ през учебната 2017/2018 година

НАРЕДБА № 3 за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити

НАРЕДБА № 1 за учебно-изпитните програми за държавните зрелостни изпити

Решения на висшите училища относно приемането на държавните зрелостни изпити

 

източници: МОН

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".