Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » ДЗИ на 1 и 3 юни, изпитите в 7 клас – на 15 и 17 юни

ДЗИ на 1 и 3 юни, изпитите в 7 клас – на 15 и 17 юни

 

ngdek1

 

Учебната година няма да бъде удължавана. За всички класове ще приключи електронно, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Задължителните Държавните зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Задължителните ще започнат в 9 часа, а тези по желание – в 8 часа и в 14 часа. От матурата по български отпадат Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. На 12-класниците ще се предостави възможност да се явят в училище за повишаване на оценките. Само с 4 дни ще се забави получването на дипломата за зрелостниците. Според министър Вълчев няма да има проблем за кандидатстване във висшите училища в страната и в чужбина. Относно баловете – на този етап не се препоръчва тяхното провеждане.

 

Изпитът по български език в 7 клас ще бъде на 15 юни, а по математика – на 17 юни. НВО по чужд език отпада. От теста по български език ще отпаднат въпроси, свързани със сложното съставно изречение и сложното смесено изречение. По литература отпадат: „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов, „Заточеници“ от Пейо Яворов, „По жицата“ от Йордан Йовков и други.

 

НВО в 4 и 10 клас отпада за тази учебна година.

 

Национално състезание „Математика за всеки“ ще се проведе на 28 юни 2020 г. То ще обединява състезанията, включени в календара на МОН. С резултатите от това състезание ще може да се кандидатства в математическите гимназии.

 

Приемът в 5. клас за тях ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“, което ще се проведе на 28 юни, обясниха от МОН.

 

 

На изпитите няма да се позволи струпване на хора. Учениците ще бъдат разпределени в повече класни стаи. В стандартна класна стая с 3 големи прозореца ще има по 10 ученици. Квесторите ще бъдат по един в стая и ще има камери.

 

Всички деца от четвърта група ще получат удостоверения за завършена предучилищна, за да могат да бъдат записани в първи клас.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".