Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Европейско кенгуру 2014

Европейско кенгуру 2014

ОБОБЩЕНИЕ, РЕЗУЛТАТИ

 

smg2

 

НОВО (1.5.2014) ОБОБЩЕНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА – вижте ТУК. След 25 май ще бъдат обявени списъци с класираните участници за националния кръг (източник СГС на СМБ).

НОВО (7.4.2014 – 12:25): Още резултати от Бургас – ОУ „Васил Априлов“. Благодаря на Камелия Пройкова за линка!

НОВО (7.4.2014 – 10 ч.): Резултати от училищата към Софийска градска секция (обн. 12:59 ч. – в София има 3 секции: Софийска градска секция; Секция Изток, където е 125 СОУ и други; Секция СМГ – уточнение от Десислава Диловска; Току-що ми обърнаха внимание, че ги няма и резултатите на НПМГ) на учениците от 1-8 клас, получили над 50% – 1 клас, 2 клас, 3 клас, 4 клас, 5 клас, 6 клас, 7-8 клас

Резултати от училищата към Софийска градска секция на учениците от 9-12 клас, получили над 30% – 9-10 клас, 11-12 клас

– на френски и със СОП (източник: http://smbsofiagrad.wordpress.com/)

РЕЗУЛТАТИ СМГ

Резултати 125 СОУ – вижте по-надолу в статията.

И още едно уточнение, защото става леко объркване с различните класации за София и получавам запитвания. Деца от дадено училище, което е към Софийска градска секция, които са се явили, например, в СМГ и в 125 СОУ, липсват от класацията на Софийската градска секция, защото резултатите им са в класациите на секция „СМГ“ и секция „Изток“. Например, синът ми е ученик в ЧОУ „Св. София“, но се яви в СМГ. По тази причина резултатът му е в класацията на СМГ, а не в общата на Софийска градска секция, в която са другите резултати от ЧОУ „Света София“. Когато се направи обобщено класиране за цялата страна от СМБ, ще са по-ясни нещата.

„Областният кръг на математическото състезание„ Европейско кенгуру” се проведе на 22 март 2014 г. в над 70 училища в град София, организирани от Софийска градска секция на СМБ.“ (източник:http://smbsofiagrad.wordpress.com/)

Обобщени резултати за цялата страна очакваме на сайта на СМБ.

На 22 март 2014 г. (събота) от 11 часа се проведе областният кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру”. Продължителност – 75 минути. Участниците: ученици от 1 до 12 клас.  В София състезанието се провежда в много училища.

Ако имате резултатите (линкове или снимки) от „Европейското кенгуру“ от различни градове и училища, можете да ми ги изпращате за публикуване като коментар под статията, във Фейсбук или наdanybon.pr@gmail.com. Благодаря на всички, които съдействаха до момента! Благодаря на В. Стоянчев за голяма част от линковете!

ОТГОВОРИ (1-8 клас)

За мен топ новината от това състезание е резултатът на детето от детската градина, което се е явило в НПМГ и е начело. Ето още информация, която е събрана от Емилия Стефчева и ми беше изпратена във Фейсбук:

„Мартин Борисов Богданов и на Коледното математическо състезание е на 1 място: http://kmsvms.iztok-smb.com/KMC2013_Nagradeni.pdf, на Черноризец Храбър се е явил с 2 клас и има 61 точки:http://www.math.bas.bg/ch/2013/sf107-02.htm; явявал се е и на Софийския математически турнир в 107 училище пак с 2 клас. Браво на това момче, голям математик още от детската градина!“

РЕЗУЛТАТИ:

Благоевград

Бургас – ТУК са част от резултатите (Благодаря на Стоян Кирязов за изпратената информация!) и ТУК(Благодаря на Камелия Пройкова и Ваня Хрисулева!) и ТУК (изт. ОУ Елин Пелин – Благодаря на Светла Кръстева!)

Варна - Благодаря на Силвена!

Видин

В. Търново

Враца

Габрово

Горна Оряховица (изт. ОУ „Ив. Вазов“ – Благодаря на Йорданка Арсова за изпратения линк!)

Гоце Делчев

Добрич (Благодаря на Ивелина Иванова за линка!)

Кюстендил

Кърджали (Благодаря на Александър Александров за изпратените резултати!)

Ловеч

Перник(източник – Благодаря на Румяна Стефанова за информацията!)

Плевен – (източник – Благодаря на Мария Рашева!)

Пловдив

Разлог – вижте таблицата по-долу (Благодаря на Теодора Стоянова за изпратената информация)

Разград – Благодаря на Албена Цонева за изпратените резултати!

Русе ТУК и ТУК – ВАЖНО: Има промяна в класирането на 2. и 11-12 клас. Промените са наложени от организаторите в София. (източник СМБ Русе)

Стара Загора и ТУК

Силистра

Сливен

Троян

Хасково

Шумен

София – очакваме ТУК до 7 април 2014 г.

София СМГ – (Благодаря на Петя Иванова за линка!)

СОФИЯ НПМГ

СОфия ПЧМГ (Благодаря на Мария за изпратения линк! Благодаря на Ваньо Стоянчев за изпратените снимки!)

София 54 СОУ

София 55 СОУ „Петко Каравелов“ – (Благодаря на Таня и Ненчо, родители на Васил Георгиев от 3 клас и Момчил Георгиев от 1 клас!)

София 138 СОУ (Благодаря на П. Илиева за изпратения линк!)

София 119 СОУ

София ЧОУ „Св. Климент Охридски“ (Благодаря на Красимира Занева!“)

 

София 125 СОУ – Благодаря на Десислава Диловска за изпратените снимки!

 

НОВО: Класиране на учениците от София, които са получили над 50% от максималния резултат ще бъде публикувано на сайта на Софийска градска организация на СМБ до 07.04.2014 г.

НОВО: НПМГ – резултати На първо място в 1 клас е дете от детска градина – 174 ОДЗ. Мартин Богданов има 85 т. Благодаря на Мария Рашева за информацията!

НОВО (21 ч. – 23.03.2014): Излязоха и резултатите в Габрово. Благодаря на М. Тодорова за изпратените линкове!

НОВО (19,52 ч. – 22.3.2014): Излязоха и предварителните резултати в Русе. Можете да ги видите ТУК иТУК. Благодаря на Г. Иванова за изпратените линкове! Благодаря също и на Петър Няголов за изпратената информация – има 7-класник с максимален резултат. Браво!

НОВО: Вече имаме и първите резултати (към 16,03 ч.). Шумен отново успяха да изнесат бързо първичните резултати само няколко часа след състезанието. Можете да ги видите ТУК. (източник СМБ Шумен).

НОВО (21 март 2014) – Разпределение на стаите в СМГ. Учениците трябва да заемат местата си в 10,25 ч. Разпределение за 1 клас, 2 клас, 3 клас, 4 клас, 5 клас, 6 клас, 7 клас, 8 клас, 9 клас, 10 клас, 11 клас и 12 клас.

НОВО (21 март 2014) – Разпределение в НПМГ – вижте ТУК. Местата се заемат до 10:50 ч.

(14 март 2014) – Вчера записах сина ми и племенничката ми за „Европейското кенгуру“ в СМГ. Записванията са в стая 1 (веднага от входа вляво), където е книжарницата и където се извършват записванията за курсове. Утре е последният срок за записване. На 22 март учениците трябва да се явят в 10,30 ч. в училището.

Участниците ще се състезават в седем възрастови групи.

Възрастовите групи са: 0 група – 1.клас /18 задачи/; І група – 2.клас /24 задачи/; ІІ група – 3. и 4. клас /24 задачи/; ІІІ група – 5. и 6. клас /30 задачи/; ІV група – 7. и 8. клас /30 задачи/; V група- 9. и 10. клас /30 задачи/ и VІ група – 11. и 12. клас /30 задачи/.

И тази година в състезанието ще участват ученици със специални образователни потребности. За всички тях, независимо от уврежданията, ще получите специални теми. За тези ученици се предвижда отделно класиране.

Според желанието си учениците могат да ползват условията на задачите на български или на френски език (без 1. и 2.клас). Класирането на участниците на френски език ще бъде отделно.

Състезанието „Европейско кенгуру” се провежда във всяко училище, в което има повече от 20 ученици, заявили желание за участие.

За София приемането на заявки за участие в състезанието ще се извърши по следния график: на 19 и 20 март (сряда и четвъртък) от 9:30 до 16:00 часа в І СОУ «Пенчо Славейков», ул «Стара планина», №11, (вход от ул. «11-ти август» срещу ПГМЕ «Н. Вапцаров» )

Къде можете да участвате?

В повечето училища се провежда състезанието. Ако вашето училище не участва, можете да се запишете в СМГ или НПМГ. НПМГ реагират бързо с класирането и може да се види на сайта им. При СМГ съм забелязала, че има награждаване на победителите от областния кръг. Обяснявам си го с това, че те са отделна секция и вероятно имат право на свое награждаване. Другите училища участват в общо класиране за София, което се появява на сайта на РИО София. Миналата година нямаше отличия за софийските първенци. Класирането за София беше и без резултатите от СМГ, които се позабавиха тогава. Всъщност най-голямата награда от областния кръг е допускане до национален кръг.

НПМГ вече обяви как става записването при тях.

„Математическото състезание „Европейско кенгуру” ще се проведе на 22 март 2014 г. от 11:00 часа в НПМГ „Акад. Л. Чакалов”.

Можете да се запишете за състезанието в работните дни от 13 до 19 март 2014 г.

ако сте ученик в НПМГ – при преподавателя си по математика;
ако не сте ученик в НПМГ – в библиотеката на НПМГ, II етаж, от 10 до 15 часа.

Таксата за участие е 7 лева и се плаща при записване.

Местата се заемат до 10:50 часа.“

На 22 март 2014 г. по решение на Европейската асоциация „Кенгуру без граници”, състезанието ще се проведе в много европейски страни, както и в Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан. Съгласно изискванията на Европейската асоциация, в срок до 22 април 2014 г. качването на сайтове на задачи и отговори за българското издание на състезанието „Европейско кенгуру” е абсолютно забранено.

Задачи за подготовка за „Европейското кенгуру“:

Задачи и отговори за 1-12 клас от 2006-2013 г. – препоръчвам ви този сайт math-bg.com за търсене на задачи.

Регламент на „Европейското кенгуру“:

Математическото състезание „Европейско кенгуру” се провежда в два кръга (областен и национален) за ученици 1.–12. клас:

Областен кръг
Формата на проверка на знанията и уменията е тест, който включва задачи с пет избираеми отговора, от които  амо един е верният, както и задачи с кратък свободен отговор за следните възрастови групи:

1. клас: 18 задачи с избираем отговор

2. клас: 24 задачи с избираем отговор;

3.–4. клас: 24 задачи с избираем отговор;

5.–6. клас: 30 задачи с избираем отговор;

7.–8. клас: 30 задачи с избираем отговор;

9.–10. клас: 30 задачи с избираем отговор;

11.–12. клас: 30 задачи с избираем отговор;

3.–4. клас с френски текстове на задачите: 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи със свободен отговор;

5.–6. клас с френски текстове на задачите: 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи със свободен отговор;

7.–8. клас с френски текстове на задачите: 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи със свободен отговор;

9.–10. клас с френски текстове на задачите: 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи със свободен отговор;

11.–12. клас с френски текстове на задачите: 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи със свободен отговор;

2 За ученици със специални образователни потребности три теми с по 20 задачи с избираем отговор за следните възрастови групи: I група – до 6. клас включително, II група 7. – 9. клас включително, III група 10. – 12. клас включително.

Национален кръг

7 теми с по 5 тестови задачи с избираем отговор, 1 задача със свободен отговор и 1 задача с описание на решението за следните възрастови групи: 1. клас, 2. клас, 3.–4. клас, 5.–6. клас, 7.–8. клас, 9.–10. клас и 11.–12. клас; в зависимост от класа, в който са учили, класираните за националния кръг ученици се включват в съответната възрастова група, включително и участвалите на френски език в областния кръг, както и учениците със специални образователни потребности. Времето за работа на учениците на всеки от кръговете е 75 минути.

• Началото на състезателния ден за всеки кръг е 11.00 часа.

• За всеки верен отговор на задачите с избираем и свободен отговор от областния и националния кръг се  присъждат 5 точки, а за грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Задачите с описание на решението от националния кръг се оценяват от 0 до 10 точки.

• За областния кръг задачите и темите се определят от Националната комисия „Европейско кенгуру” въз основа на обсъждане от Европейската асоциация „Кенгуру без граници”. За националния кръг задачите и темите се изготвят от Националната комисия „Европейско кенгуру”.

• Областният кръг е селекция за националния кръг и провеждането му се осъществява със съдействие на началниците на РИО и експертите по математика в РИО.

• Организацията на областния кръг се осъществява от секциите на Съюза на математиците в България и Асоциацията за развитие на образованието, както и на представители на Фондация „Млада България”. Утвърдените комисии организират оценяването в съответствие с регламента, изготвят разпределителни протоколи на броя на оценителите и броя работи, проверени и оценени от всеки член на комисията. В срок до 14 работни дни от състезателния ден комисиите изготвят протоколи за явилите се ученици и техните резултати за всяка тема и всеки клас поотделно, както и протоколи с предложените ученици за националния кръг и техните резултати.

За националния кръг се предлагат учениците, които са в по-горния клас на съответната група и на областния кръг са получили най-много точки или най-много 5 точки по-малко от максимално 3 получения брой точки в тази група в съответния район, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и на областния кръг са получили най-много точки или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група в съответния район. Протоколите с класирането и предложенията за националния кръг за участниците на френски език и за учениците със специални образователни потребности се изготвят по аналогичен начин. Протоколите се изпращат в Управителния съвет на Съюза на математиците в България в посочения по-горе срок, включително и на магнитен носител.

• Окончателно решение за броя на участниците в националния кръг се взима от Националната комисия „Европейско кенгуру”, която прилага посочените по-горе граници спрямо най-високите резултати за страната във всяка възрастова група. При необходимост Националната комисия променя тези граници в зависимост от конкретните случаи (промените касаят струпвания на голям брой ученици с един и същ резултат или при липса на достатъчно участници за националния кръг).

• Въз основа на резултатите от областния кръг Националната комисия „Европейско кенгуру” извършва национално класиране на всички участници, което е отделно по класове, в т. ч. за участниците на френски език. Класирането на учениците със специални образователни потребности е общо.

• Националният кръг се организира от Националната комисия, която представя в МОН окончателен протокол за класираните за националния кръг ученици и техните резултати. Министерството на образованието и науката публикува на своята електронна страница протокола с класираните за националния кръг. Националната комисия определя класираните на първо, второ и трето място за всяка от седемте възрастови групи съгласно получените резултати на националния кръг.

• Ученик в държавно или общинско училище до 18-годишна възраст в дневна форма на обучение, който е класиран индивидуално на I, II и III място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за 2014 г. по чл. 11, ал. 1 на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, може да ползва право на едногодишна стипендия.

• Координирането и контролът на дейностите по провеждането на националния кръг се извършват от експерта по математика в МОН.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.