Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Европейско кенгуру – национален кръг (2017)

Европейско кенгуру – национален кръг (2017)

обн. 6.6.2017 – 12,05 ч.

 

smg

 

ЗАДАЧИ и ОТГОВОРИ

 

ТЕМА 1 КЛАС
ТЕМА 2 КЛАС
ТЕМА 3-4 КЛАС
ТЕМА 5-6 КЛАС
ТЕМА 7-8 КЛАС
ТЕМА 9-10 КЛАС
ТЕМА 11-12 КЛАС
ОТГОВОРИ

 

ЛАУРЕАТИ от националния кръг

 

РЕЗУЛТАТИ

 

 1. клас тук
 2. клас тук
 3. клас тук
 4. клас тук
 5. клас тук
 6. клас тук
 7. клас тук
 8. клас тук
 9. клас тук
 10. клас тук
 11. клас тук
 12. клас тук

източник: СМГ

 

Нова информация

 

Разпределение по залите в СМГ за националния кръг на „Европейското кенгуру“

Благодаря на Деница Методиева за линка! – 2.6.2017 – 12 ч.

 

Основна информация

 

На 3 юни 2017 година е националният кръг на Европейското кенгуру. Мястото на провеждане е сградата на Софийската математическа гимназии. Началото е в 11 часа. Всички новини от обласния кръг можете да прочетете тук.

 

Информация от Сдружението „Европейско кенгуру“:

 

Местата се заемат от 10:15 ч. до 10:45 ч. Информация за разпределението по стаи в сградата на СМГ може да се получи от съответните списъци във фоайето на партера след 31 май 2017 г. Всеки ученик следва да носи документ за самоличност – ученическа карта или ученически бележник, или декларация от родител с подпис на родителя.

 

От РУО София-град допълват:

 

Квесторите проверяват самоличността на учениците и ги настаняват на определените места. Темите се раздават в 11:00 ч. Състезанието приключва в 12:15 ч.

 

Националният кръг e с времетраене 75 мин, информират от РУО София-град.

 

Форматът на националния кръг е 7 задачи, първите 5 от които са тестови-всяка с пет избираеми отговора, от които само един е верен, шестата задача е с кратък свободен отговор, а седмата задача е с подробно описание на решението.

 

Националният кръг включва 7 отделни теми за следните възрастови групи:

I клас,II клас,III-IV клас,V-VI клас, VII-VIII клас, IX-X клас и XI-XII клас.

 

Учебното съдържание е от допълнителната/свободноизбираемата подготовка за всяка възрастова група.

 

Резултатите по класове се обявяват не по-рано от 16:00 ч. във фоайето на партера на СМГ, съобщават от РУО София-град. Не по-късно от половин час след обявяване на резултатите се подават контестации. Контестациите се провеждат съгласно регламента от Математическото състезание „Европейско кенгуру“ от уеб-страницата на МОН. След приключване на контестациите се обявяват окончателните резултати по класове. Резултатите по номера от бланките с отговори и без имена се качват на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“. Първенците с техните имена се обявяват на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“.

 

От столичните училища участници в националния кръг има от следните училища:

 

НА 10 СУ, 104 ОУ, 105 СУ, 107 ОУ, 119 СУ, 120 ОУ, 122 ОУ, 125 СУ, 126 ОУ, 127 СУ, 128 СУ, 133 СУ, 138 СУ, 14 СУ, 142 ОУ, 144 СУ, 145 ОУ, 16 ОУ, 163 ОУ, 17 СУ, 19 СУ, 2 СУ, 20 ОУ, 22 СУ, 23 СУ, 25 ОУ, 31 СУЧЕМ, 32 СУИЧЕ, 33 ОУ, 34 ОУ, 35 СУ, 36 СУ, 38 ОУ, 40 СУ, 41. ОУ, 42 ОУ, 48 ОУ, 5 ОУ, 52 ОУ, 54 СУ, 55 СУ, 56.СУ, 6 ОУ, 73.СУ, 79 СУ, 9 ФЕГ, 92 ОУ, Американски колеж, Немско училище; НПМГ, НСУ „София“; НУКК; ПЧМГ; П. Р. Славейков, СМГ, ЧНУ „Питагор“, ЧОУ „ВЕДА“, ЧОУ „Д-р Петър Берон“,ЧОУ „Ерих Кестнер“, ЧОУ „Св. Климент Охридски“, ЧОУ „Света София“, ЧОУ „Томас Едисън“, ЧСЕУ „Дрита“, ЧСОУ „Българско школо“, ЧСУ „Цар Симеон Велики“, СУУНЗ „Луи Брайл“ и ЧСУ с РЧЕО „ЕСПА“. (източник: РУО София-град)

 

Как се развива казусът с обещанието МОН да съдейства за допускане до национален кръг на участниците, които са се явили при организатора Съюза на математиците в България?

Офнюз продължава да следи казуса и журналистката Александра Маркарян алармира за проблем и около националния кръг:

 

Той трябва да се проведе след два дена, но и тази сутрин на сайта на МОН нямаше публикуван протокол с класираните. OFFNews изпрати ново запитване до пресцентъра на образователното министерство и час по-късно той изпрати информация до всички медии.

 

Маркарян припомня казуса и започва публикацията си със заплетената ситуация колко деца ще бъдат допуснати до национален кръг, след като по регламент трябва да са само 400.

 

Всички 588 участници в регионалните математически състезания от 18 март да бъдат допуснати до националния кръг на „Европейско кенгуру“ на 3 юни. Такъв изход от спора между ръководствата на Съюза на математиците и сдружение „Европейско кенгуру“ е предложило Министерството на образованието и науката на националната комисия, която класира учениците, припомня Офнюз.

 

И още един важен детайл:

 

Освен предложението за допускане на 558 участници, от МОН поемат ангажимента да платят допълнителните разходи – вероятно неплатената сума от Съюза на математиците.

 

От Офнюз поместват и прессъобщението на МОН:

 

„В хода на учебната година МОН проведе множество разговори и срещи с различните организатори на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На последната среща през месец май 2017 г. зам.-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, директорът на Дирекция „Учебно съдържание на предучилищното и училищно образование и експертът по математика обсъдиха с проф. Николай Николов, заместник-председател на УС на СМБ, и проф. Сава Гроздев, председател на сдружение „Европейско кенгуру“, възникналата ситуация относно допускането на учениците от първи до дванадесети клас до националния кръг на състезанието на 3 юни 2017 г. На нея категорично бе заявена позицията на МОН, че няма да допусне заради лични спорове между организаторите да се стигне до неравнопоставеност на участниците.

Министерство на образованието и науката ще предприеме необходимите стъпки за промени през следващата учебна година, като разгледа отново регламента и отстрани всички възможности за неравнопоставеност за децата, участвали при различните организатори.

Министерството на образованието и науката работи и ще работи за откриване и развитие на потенциала на всеки един ученик в сферата на математиката“, се казва още в текста на прессъобщението, цитирано от Офнюз.

 

Проф. Емил Колев от Съюза на математиците в България обяснява в телевизионно предаване подробности около казуса с математическото състезание „Европейско кенгуру“. Можете да го видите тук: http://www.bitelevision.com/detsko-matematichesko-sastezanie-s-20-000-uchastnitsi-predizvika-razdori/.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".