Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Университетите от „Бръшляновата лига“ във филми

Университетите от „Бръшляновата лига“ във филми

film universiteti

 

Студентският живот в престижните американски университети, особено тези от „Бръшляновата лига“, винаги е бил изключително интересен. Описван е в много книги и присъства в много успешни филми. Преди дни писах за филм, който разказва за приема в Принстън. Така ми хрумна да се заровя и за други филми за елитните колежи.

 

Попаднах на интересен подбор. Тепърва и аз ще се запознавам с тези филми, но бих искала да споделя с вас имената им. Включени са и трейлъри или откъси, които да ни въведат в сюжета.

 

1. Харвард

Един от най-елитните университети в света, който често заема първо място в редица класации, е представян с филма: “The Paper Chase” (1973). Разказва се студент по право в Харвард, който трябва да избере между момичето, което обича и дипломата, за която цял живот е мечтал и то в рамките на 30 секунди.

 

 

Тук можем да добавим и „The Social Network“ за създаването на Фейсбук:

 

2. Йейл

Представен е с филма – “The Skulls” (2000).

 

Филмът се основава на някои конспиративни теории за световно господство за едно от братствата в Йейл – Skull and Bones. Някои ги свързват с илюминатите, другите с ЦРУ. Междудруго нещо извън историята на филма – оказва се, че в ЦРУ работят много възпитаници на Йейл.

 

Беден младеж е приет в братството и той се надява на успех в живота с тези познанства. От него се изисква пълна секретност и преданост. Убит е обаче негов приятел, който подготвя статия за тайното братство.

 

3. University of Pennsylvania

Няма филм, който добре да го представя, но авторите на подбора са се спрели на“Unbreakable” (2000) с Брус Уилис. Не става дума за академичност или студентски живот, а по-скоро се вижда футболния стадион на университета.

 

 

4. Принстън

Изглежда този университет е благодатен за снимки и сюжети. Освен излезлият наскоро„Приемане в Принстън“, друг добър филм е “I.Q.” (1994), на български – „Коефициент на интелигентност“.

 

 

5. Columbia University

Университетът е представен с научно-фантастичния филм “Altered States” (1980). Някои от снимките са правени в университета.

 

6. Brown University

Представен е с “One Crazy Summer” (1986) с участието на Деми Мур. Връзката с филма е доста  далечна. Има фраза: „Не, само не Браун!“ и още една причина – този университет се славел като най-либералния сред „Бръшляновата лига“.

 

 

7. Dartmouth College

Представен е с комедията “National Lampoon’s Animal House” (1978).

 

Отново става дума за братство (Alpha Delta Phi), този път в Dartmouth College. Филмът е базиран на историите на Дъглас Кени, Крис Милър и Харолд Рамис в сп. National Lampoon. Милър действително е членувал в братството „Alpha Delta Phi“ на Dartmouth College и разказва за своя опит оттам.

 

 

8. Cornell University

Представен е с филма “Been Down So Long It Looks Like Up To Me” (1971).

 

Филмът е по романа на Richard Fariña, който го е писал като студент в Cornell University. Той разказва за своя студентски живот и пътуванията си. Два дни след излизането на книгата му (28 април 1966 г.), Фариня загива трагично. Филмът по произведението му е заснет през 1970 г.

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".