Рубрики
Начало » Образование » Да гласуваме за българските отбори в състезанието на НАСА – “Space Apps Challenge” 2013

Да гласуваме за българските отбори в състезанието на НАСА – “Space Apps Challenge” 2013

nasa bg 0В седмицата на изборите искам да ви призова да гласувате. О, и аз ли се включих с агитация?!. Не, не, за друго иде реч. Искам да ви призова да гласувате за двата български отбора, които ще представят България на световните финали на NASA Space Apps Challenge.

Далеч от политиката, у нас се случват доста по-интересни неща. Жалко, че в публичното пространство не доминират такива новини.

Наскоро страната ни се включи в най-големия хакатон в света, в който участваха над 9000 души. Събитието имаше за цел да предизвика хората от всички държави да помислят заедно върху 50 належащи проблема, интересуващи НАСА. Проблемите са свързани с изследването на космоса, а така също и с подобряване на живота на нашата планета.

На финала достигнаха два български проекта. Те ще се борят с около 140 други идеи от 80 държави.

Българският победител е проектът за мобилно приложение за отглеждане на пилета, разработен от екип от петима студента и софтуени разработчика. Това са Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков – софтуерен разработчик и Стоян Стоянов – дизайнер.

Второто място спечели проектът за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението е разработено от учениците от Бургас – Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Българските финалисти имат сега нужда от нашия глас.

Как можем да им помогнем?

От 3 май тече гласуване. То ще продължи до 17 май, а на 22 май ще бъдат обявени победителите.

Гласуване за първия ни финалист – българският проект за мобилно приложение за отглеждане на пилета, може да се осъществи на http://spaceappschallenge.org/project/chicksbook/. Трябва да натиснете зеления бутон „Vote for this project on twitter“. ВАЖНО! „За да може да се отчете гласът ви, трябва да има Twitter акаунт, но ако няма такъв – регистрацията отнема около една минута“, съветва Павел Колев в писмо до Danybon.

За втория български проект може да се гласува оттук http://spaceappschallenge.org/project/ghost/. Отново трябва да кликнете на зеления правоъгълник вдясно и да имате Twitter профил.

Можете да разгледате и третия български проект http://spaceappschallenge.org/project/moonville/, но за него не може да се гласува.

Всички проекти от всички държави можете да видите тук http://spaceappschallenge.org/awards/.

Победителите от глобалния финал на НАСА юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г., както и ще получат практически урок за летене в космоса.

Аз вече подкрепих нашите отбори. Нека да гласуваме всички за нещо полезно и положително!

Успех на нашите момчета!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.