Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Английски, голф и езда са задължителни за богатите китайски деца

Английски, голф и езда са задължителни за богатите китайски деца

Защо богатите китайци изпращат децата си в частни американски училища?

 

kitajka

Глобалната конкурентноспособност на китайските деца

 

Английски, голф, езда – това са задължителните занимания за богатите китайски деца в последните години, които се стремят да влязат в елитните университети от „Бръшляновата лига“. На 15 години вече могат да се похвалят със завидни биографии, които се надяват да бъдат забелязани след няколко години и от набелязаните университети и най-вече Харвард. За да им подсигурят приема точно там, родителите им предприемат още по-целенасочени действия – изпращат ги още като ученици в едни от най-елитните американски преп училища, които почти гарантират после прием в най-елитните университети. Избират частни пансионни училища, които са с висока репутация и имат много приети ученици в университетите от „Бръшляновата лига“.

 

Все повече китайци, които бързо са забогатели в последните години, изпращат децата си да учат в Америка.

 

Целта е една: „Бръшляновата лига“.

 

За разлика от предишните поколения китайски студенти, голяма част от сегашните изобщо не се борят за стипендии и финансова помощ – семействата им имат достатъчно средства, за да покрият всички такси и разходи. И въпреки големите си финансови възможности напоследък, богатите китайски родители не спират да добавят нови атрактивни извънкласни дейности към биографиите на децата си, защото те дават още по-голяма гаранция или поне надежда за прием в топ университетите.

 

„Китайските родители наистина много се фокусират върху развитието на децата си. Децата са много важни за тях. Те влагат в тях много надежди и инвестират много“, споделят екперти във филма за новите богати в Китай „Глобалната конкурентоспособност на Вашето дете“ (режисьор: Лорън Грийнфилд), който е част от поредицата „Лайфстайл на новите богати в Китай“.

 

Децата в Китай са и инвестиция, и гордост, и доказателство за успех и значимост на семейството

 

kitajski deca

 

Всеки замогнал се повече китайски родител знае точно какво да направи, за да успее детето му: инвестира много в извънкласни дейности, но такива, които са харесвани от елитните университети – голф, езда, английският е повече от задължителен; след това децата посещават школи с тренировъчни курсове за прием е елитни частни пансионни училища в САЩ, където още повече ще обогатят биографиите на децата им; избират елитно преп училище с висок имидж и много приети ученици в „Бръшляновата лига“; след преп училището – целта е само една: Харвард или другите университети от „Бръшляновата лига“.

 

„В едно по-объркано общество постиженията на децата се явяват и доказателство за значимостта на цялото семейство“, споделя Том Докторофф, автор на „Какво искат китайците“, във филма „Глобалната конкурентоспособност на Вашето дете“.

 

В Китай много се държи на статуса и на имиджа на дадено училище или университет. Много богати китайски родители правят всичко възможно децата им да отидат в Харвард.

 

За да са сигурни, че децата им ще попаднат в Бръшляновата лига, Оксфорд или Кембридж, китайските родители казват:

 

 

„Добре, нека да започнем още с гимназията“.

 

Shang Learning е школа с тренировъчни курсове в Пекин, която подготвя китайските ученици за пансионни училища в чужбина и им помага в избора.

 

Подбират преп училища, които наричат „Малката Бръшлянова лига“: Phillips Exeter Academy, Phillips Academy Andover, Deerfield Academy, Choate Rosemary Hall.

 

„Децата ни трябва да отидат там, за да са достатъчно конкурентно способни в глобален аспект“, споделят китайски родители.

 

А до приема в такова преп училище се отдават на сериозно учене на английски, много тренировки по езда и голф и други извънкласни дейности.

Дейзи:

 

„На 15 години съм. Майка ми беше обикновена жена и нямаше пари да ме прати да уча в чужбина, но тя започна свой собствен бизнес. След като станахме заможни, аз мисля, че имам по-големи шансове да правя нови неща.“

 

Сега Дейзи говори много добре на английски, занимава се с голф и посещава тренировъчните курсове на Shang Learning. Вече е приета в желаното пансионно училище в Калифорния. Получила е няколко оферти от престижни преп училища, но избира това в Калифорния, защото там е развит доста голфът – любимият й спорт.

Дейзи:

 

„Всъщност аз имам няколко оферти от училища, но избрах това, защото то ще допълни моите нужди“.

 

Защо богатите китайски деца отиват да учат в престижни училища и университети в Америка?

 

china-wind-980322_640

 

Може би си мислите, че целта е след това работа в чужбина или в големи компании? Не. Китайците отиват в престижни училища и университети в Америка, за да вземат най-доброто от тях и след това да се върнат в Китай и да ползват тези знания.

 

Дейзи:

 

„Майка ми иска да науча как американците движат своя бизнес и като се върна в Китай да използвам знанията в нейния, в моя бизнес.“

 

Сара Джейн Хо, основател на „Училище по етикет Сарита“:

 

Китайските родители търсят за децата си първо едно по-добро образование, повече възможности и като се върнат в Китай, да имат по-голям шанс за по-добра работа.

 

Том Докторофф, автор на „Какво искат китайците“:

 

Китайските деца искат да отидат в Америка, защото Америка ги „оборудва“ с редица образователни и социални „инструменти“, които ще им помагат да успеят след това в Китай.

 

За китайците престижът е нещо много важно.

 

Знаят на какво да заложат и няма никакво лутане, съмнение и съпротива.

 

Следват едва ли не списък на правилните престижни неща:

правилните престижни занимания, правилното престижно преп училище, правилния престижен университет.

 

Целта им е много ясна – трябва да получат правилните знания и умения и след това да ги пренесат в Китай, за да ги внедрят в семейния бизнес, за да повишат статуса на семейството си.

 

 

източник: GQ Magazine: „Глобалната конкурентоспособност на Вашето дете“

снимка: филм „Глобалната конкурентоспособност на Вашето дете“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.