Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джентълмен » „Губене на времето в Интернет“ – модерен курс в университет от Бръшляновата лига

„Губене на времето в Интернет“ – модерен курс в университет от Бръшляновата лига

 

tablet-690032_640

 

Университетите от Бръшляновата лига често привличат вниманието с иновативни курсове, методики и преподаватели. Този път идеята на преподавател от Пенсилванския университет, частен научноизследователски университет от „Бръшляновата лига“, стана бързо и топ новина.

Кенет Голдсмит предложи курс „Губене на времето в Интернет“.

Не си мислете, че няма никакъв смисъл от този курс или че е някаква подигравка или просто на студентите им трябва нещо по-лекичко, за да запълнят програмата си. Иновативният преподавател иска да докаже, че има смисъл от висенето в Интернет, а и е много полезен за студентите. Те бързо оцениха идеята и още първите дни имаше записали се за това обучение.

 

„Идеята за курса се роди след като прочетох много статии колко Интернет ни прави глупави“, споделя професор Голдсмит. „Аз мисля, че това не е вярно. Ние четем и пишем повече от всякога досега. Ние споделяме наши идеи и се учим по начин, който не е познат досега и не може да бъде измерена ползата с досегашните методи“.

 

Често се приема, че си губим времето в Интернет, за да убием скуката. Но не е съвсем така. Тези онлайн взаимоотношения може да родят нещо много по-задълбочено и голямо от обикновен кибер-чат. Например литературно произведение.

Студентите, които се включат в курса на професор Голдсмит, са задължени да се срещат веднъж в седмицата за три часа. Нямат учебници. Единствено трябва да си носят компютър и да се закачат към „wi-fi“ в учебната зала. Чатят, пишат в социалните медии. Знаете: всичко, което е необходимо на човек, за да си губи времето в Интернет.

Професор Голдсмит смята, че четенето и писането в Интернет жестоко се неглижира все още, макар че живеем в електронната ера. Той препоръчва всички да прегърнем тази новост и да се включим.

Според Голдсмит именно висшето образование трябва да е отворено към нови и нестандартни възможности. Относно своя курс той споделя:

 

„Това е единствената възможност в живота на студентите, когато те ще имат времето и свободата да стоят дълго в Интернет, да тестват нови идеи, да експериментират и това всичко се прави в безопасна, наблюдавана и контролирана среда“.

 

На студентите се предоставя възможността да тестват различни теории, да оформят своята гледна точка за сърфирането в Интернет, да разберат кое е било полезно и кога е било просто губене на време, за да се убие скуката. Придобиват нови онлайн навици. Целта е да станат по-креативни в представянето на своите ежедневни преживелици в социалните медии.

 

student-849818_640

 

 

Професор Голдсмит е убеден, че този курс ще роди и истински литературни шедьоври и произведения на изкуствата, базирани на всичко научено и преживяно по време на курса „Губене на времето в Интернет“.

Преди време Кенет Голдсмит се е прочул и с друг свой курс „Некреативно писане“, в който студентите са санкционирани за оригинално писане, креативност и академична честност, а са насърчавани да плагиатстват и да крадат чужди идеи като ги представят като свои. Иновативният курс пожънал голям успех в художествен и интелектуален план.

Кенет Голдсмит смята, че човек винаги е такъв какъвто е. Дори и при висенето нонстоп в Интернет, всяко дадено действие е самоизява. Всяко „харесване“, „споделяне“, дори всеки „клик“ показва що за човек си. Маркетингът отдавна е усетил това, но литературата и образованието са доста назад и трябва бързо да наваксат пропуснатите възможности. Ние пишем и четем много повече в сравнение с поколения назад, но го правим по много различен начин, защото живеем в електронната ера.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.