Рубрики
Начало » Образование » Университети » MBA » Безплатен онлайн гайд за MBA обучението в Европа

Безплатен онлайн гайд за MBA обучението в Европа

mba guide 280Аз съм може би един от най-големите Фейсбук фенове на MBA училището на мъжа ми – Henley Business School. На Фейсбук страницата си ежедневно публикуват полезни линкове за МВА обучението и винаги много ми допада подборът им. Вчера попаднах на безплатен гайд за желаещите да учат МВА.

Може да се чете онлайн. Съдържанието е 52 страници и включва много полезни статии.

Насочено е основно към тепърва чудещите се дали да се захващат с МВА и кое училище да изберат. Могат да си отговорят и на въпросите как да си финансират това скъпо обучение, а така също и как да кандидатстват, защото изобщо не е лесна и тази процедура. Има и ценна информация за завършващите какво да очакват. Например, според много дипломирани МВА студенти, ползите от този тип обучение се усещат все повече във времето.

Ето още няколко тези:

МВА обучението тепърва става все по-популярно.

Някой виждат в МВА обучението начин за израстване в йерархията на компанията, другите – повратна точка в техния живот и започване с нещо ново.

45%  от завършилите сменят работодателя си или бизнеса си след дипломирането си.

35% от завършилите вярват, че предприемачеството е най-важното.

Целете се към върха. Дори таксите да изглеждат непосилни, топ МВА училищата имат интерес да приемат най-талантливите кандидатстващи.

МВА обучението не е златен билет, всичко е въпрос на гледна точка за живота.

Повечето, които започват МВА, търсят промяна в своята кариера и голяма част от тях наистина го постигат. Често предпочитана крачка напред е консултантският бизнес.

Статистика на INSEAD (Франция) сочи, че 82% от завършилите при тях, сменят след дипломирането си държавата, в която работят, сектора, в който са били или функциите, които са изпълнявали до момента. 39% се насочват към консултантския бизнес, 38% предпочитат работа в корпорации, 23% – във финансите.

В средата на 90-те години много от завършилите МВА са си увеличавали три пъти своите заплати след дипломирането.

За акредитираните МВА училищата във Великобритания – статистика за 2013 г.:

75 000 лири средна годишна заплата за завършилите акредитирани МВА в чужбина. Това е най-високият показател от 2004 г. насам.

Над 82 000 лири е средна годишна заплата за завършилите МВА и работещи във Великобритания. Почти 30% декларират заплати над 100 000 лири.

90 000 лири средна годишна заплата + бонусите за завършилите МВА от Великобритания.

„В Европа се плаща в момента най-добре за дипломираните МВА“, сочи проучване на Graduate Management Admissions Council (GMAC), който администрира тестовете GMAT.

Ето класацията за най-добре платените:

1. Европа

2. Северна Америка

3. Азия

4. Тихоокеанския район.

В Европа има и повече работа. Изследването сочи, че 92% са наети 3 месеца след дипломирането си.

За какво гледат новите работодатели?

Те търсят хора, които са показали подобрения или лидерски качества при продажбите или маркетинга.

Кандидатите, които бързо са наемани, са с отлични комуникационни умения и са адаптивни към промените.

Аналитични умения и бърза екпертиза за също важни качества.

„Има достатъчно интересни позиции, които се предлагат онлайн, грабнете ги“, съветват от LUMS.

Важна е и мрежата на бившите завършили. Например, INSEAD има 42 000 дипломирани от 61 страни. Често се организират срещи на завършилите, което се оказва полезен ход за всички.

В Henley Business School също насърчават своите студенти да продължат контакта с училището и с другите завършили. По този начин всеки помага на всеки. Мрежата на завършилите е 65 000 души. Имат и клубове по интереси – например, здравеопазване, е-бизнес, финанси, лидерство. Това позволява на студенти, които искат да навлязат в друг сектор, да общуват с тези хора.

„Трябва да знаеш и как да се възползваш от мрежата на завършилите и от събиранията, които се организират. Например, избираш си събитие, гледаш кой ще присъства, правиш си проучване, за да си сигурен, че говориш с правилните хора и след това даваш всичко от себе си, за да се развие този контакт“, съветват от Henley Business School.

Има още много ценни съвети и примери. Ако се интересувате от МВА, препоръчвам ви да поразлистите тази книга. Има вариант и да си я свалите безплатно на компютъра.

източник: http://www.independentezines.co.uk/mba_guide/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.