Рубрики
Начало » Образование » Таксата за холандските университети да бъде намалена от 2060 евро на 1030 евро

Таксата за холандските университети да бъде намалена от 2060 евро на 1030 евро

Българските първокурсници в холандски университети също ще могат да си намалят таксата

TU Delft 25

 

Таксата за холандските университети да бъде намалена от 2060 евро на 1030 евро, предложи холандското правителство. Предложението е вече одобрено от Втората камара на Парламента. Очаква се в скоро време да бъде гласувано и в Първата камара (Сената).

 

Намалението ще важи не само за холандските студенти, но и за тези от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Суринам.

 

Условието е студентите да са за първа година в бакалаварската степен на холандската система на висшето образование в или след 2018/2019 академична година. Важи и за двата вида висши учебни заведения – университети и колежи (universities of applied sciences).

 

Промяната трябва да влезе в сила още за академичната 2018/2019 г. Целта е да се даде възможност за висше образование на повече млади хора. Но все пак Сенатът трябва да гласува документа.

 

Студентите в учителските специалности ще могат да си намалят таксата за обучение за всички години, а дори и за магистърска степен. За другите специалности е само за първата година в бакалаварските специалности.

 

Подробности можете да прочетете тук (на английски):

https://www.government.nl/topics/secondary-vocational-education-mbo-and-higher-education/plan-to-halve-higher-education-tuition-fees

 

Радост от „Споделено от Радост“ предостави документа и на холандски:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/halvering-collegegeld-eerstejaars

 

И гласуването във Втората камара:

https://wetgevingskalender.overheid.nl/Regeling/WGK008832

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".