Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Есе » Как да напишем добро есе?

Как да напишем добро есе?

ВИДЕО-УРОК на JamesESL

 

idea-2568705_640

 

Видео-уроците във YouTube стават все по-популярен начин за преподаване на учебен материал. Този канал е много по-близък до младите хора, а обучението в него е винаги атрактивно, кратко и запомнящо се. Учител по английски от Торонто е събрал вече на 130 000 абоната и има над 15 милиона гледания на видео-уроците си.

Един от популярните уроци на Джеймс, учителят от YouTube канала JamesESL, е за писането на есе. Клипът е 10 минути. Схемата, която предлага за писане на добро есе, може да се използва за есета за университетите и за гимназиите.

 

kak se pishe ese

 

 

Първото най-важно нещо е да се зададе въпросът. Той дава пример с „Кое е по-добре пари или любов?“. Щом има въпрос – значи трябва да има и отговор. Този отговор е нашата стартова позиция в есето. Важно правило е да се придържаме през цялото време към целта си – т.е. идеята, която защитаваме.

Отговорът на поставения въпрос е нашата теза. Върху тази теза трябва да се фокусираме в цялото есе. Тезата ни трябва да е твърда и ясна. Не може да се каже „може би“ – може би да, но може би не. Такъв уклончив отговор не е теза. Това е слаба теза. Тезата трябва да я категорична, ясна, точно определена. Трябва да е ясно от самото начало каква теза защитаваме.

Всяка добра книга, всяка добра история си има въведение. Във въведението читателите трябва да разпознаят нашата теза. Джейм показва, че и в самия живот никой не започва директно дадено запознанство. Той дава пример – ако момче види хубаво момиче и отиде директно да го пита дали може да го целуне, веднага ще получи шамар. Това е лошо въведение за всяка житейска ситуация. Но ако това момче отиде и се представи, попита хубавото момиче как се казва, после възкликне колко му е хубаво името, разкаже малко за себе си – е, това е вече едно добро въведение в новото запознанство. Така е и при есетата – трябва да има удачно въведение, което да представи нашата теза в добра светлина. Тезата трябва да е част от въведението. Тя трябва да е интересна, за да поискат хората да прочетат и още от нашето мнение по темата (а при примера с красивото момиче – да опознае момчето, което го е заговорило).

Следващата важна част е „тялото“ на есето. Това, че съм казал тезата си, не означава, че е истина. Означава, че аз вярвам, че е истина. Това е все едно да кажа: „Аз съм милионер“ и веднага ще ми отвърнете: „Докажи го“. Много важно за есето е доказателството. Когато имаме есе като за гимназия или университет, ни трябват три важни доказателства, с които да потвърдим тезата си. Дори и да ги имаме тези три причини, които доказват тезата ни, ще ни трябват и примери (Джеймс ги нарича „поддържащи идеи“), които подкрепят тези доказателства. Всеки от тези примери трябва да доказва, че тезата ни е вярна. Всяка причина е с един поддържащ пример. Предложението на Джеймс е тези три причини и примери да са около 9 изречения. Всъщност това са всеизвестните три параграфа с три подтези при есето от 5 параграфа (другите са въведение и заключение).

Накрая идва заключението, с което се казва, че след всички тези доказателства, нашата теза е вярна. Минаваме през трите важни причини от „тялото“  – „тази е вярна“, „тази е вярна“ и „тази е вярна“, значи и тезата ни е вярна. И съветът: бъдете като адвокат (или като лъжец – шегува се Джеймс), когато доказвате своята теза в есето!

Стъпки за писане на есе:

1. Задай въпрос.

2. Теза – това е отговорът на въпроса.

3. Въведение

4. „Тяло“  – доказателство с 3 причини, които доказват тезата и 3 поддържащи идеи (примера). Общо 9 изречения. Всяка причина е с един поддържащ пример.

5. Заключение – базира се на трите доказателства, с които заключаваме, че тезата ни е вярна.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".