Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » „И третокласник може да реши, и професор може да сгреши“ – най-новият математически сборник на доц. Ивайло Кортезов

„И третокласник може да реши, и професор може да сгреши“ – най-новият математически сборник на доц. Ивайло Кортезов

 

kortezov 3klasnik kniga

„И третокласник може да реши, и професор може да сгреши“ е най-новият математически сборник на доц. д-р Ивайло Кортезов. Той излезе вече от печат и включва интересни задачи за 3-класници.

 

Ето какво разказа доц. Кортезов за „Данибон“ как се ражда идеята за този сборник:

 

Голяма част от читателите на сборника „И 2-класник може да реши, и професор може да сгреши” от години се обръщат с мен с въпрос дали има подобен за трети клас. В такъв смисъл появата му даже трябваше да стане преди няколко години. Наистина повечето състезания за трети клас включват задачи, които при неподходящ подход биха отнели прекалено много време, ако не и завинаги. За разлика от сборника за втори клас, тук вече структурата е по раздели. Въпреки че формално не се изискват знания извън трети клас, някои от темите могат да изглеждат трудни. Причината да бъдат включени са основно типовете задачи, появяващи в групата „Middle Primary” (3-4 клас) в немалък брой азиатски състезания.

 

В книгата са включени раздели със задачи за преброяване на възможности, принцип на колчетата, броене с изключване, принцип на Дирихле, първоаприлски задачи, логически въпроси, принцип на охлюва, часовник, календар, ребус и други.

 

В момента сборникът може да се поръчка със заявка на мейла на доц. Ивайло Кортезов – kortezov@gmail.com. Допълнително ще бъдат съобщени и други възможности.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".