Рубрики
Начало » Гост блогър » Споделено от Радост: icares.com – сайт, който препоръчва специалност и университет след направен тест

Споделено от Радост: icares.com – сайт, който препоръчва специалност и университет след направен тест

radost universitetРадост отново ни препоръчва нещо невероятно и много полезно.

Изпрати ми линк към сайт https://www.icares.com/, който е изключително популярен в Холандия и учениците и кандидат-студентите масово го ползват при определяне на специалност и университет. Славата му е, че „много познава“. Прави се онлайн тест, след това се посочва държава, образователна степен, език и сайтът препоръчва и степенува специалностите, които са най-подходящи за дадения човек спрямо неговите интереси, организаторски и лидерски способности, вероятно темперамент, разбирания. Тестът може да се направи на български, а и целият сайт се вижда на български.

Въпросите не са съвсем директни, за да се усети какво да отговори човек. Има изискване да се отговаря бързо.

Направих теста за Ники и за мен.

На Ники му излезе от горе до долу – математика, компютърни специалности, инженерни науки, авиация, икономика. Единствено при опция за образование във Франция се появи и режисура, но не чак толкова на предни позиции. Би било интересно какво ще се получи, ако той прави теста.

За мен излезе като първа позиция журналистика – нещо, което съм завършила. Имаше дори на първите позиции „Телевизионна журналистика“ и „Международна журналистика“. Малко след това беше и специалността „Политически науки“, което ми е реално второто висше образование.

Радост се надява сайтът да е полезен за много български деца, които си избират специалности и университети. Тя сподели, че в Холандия децата още в 7 клас си правят този тест, за да знаят към какво да се насочат /профилират/. После се тестват отново през няколко години. Понякога има измествания през годините, тъй като и интересите им са се променили. Сайтът изключително много им помага да си проучват по-добре дадени специалности и университети.

Сайтът https://www.icares.com/ може да препоръча 48 077 специалности в 119 държави. Тестът е направен от 806 935 души.

Благодаря на Радост за прекрасния сайт и за препоръката й! Сигурна съм, че отново ще е полезна за много български деца.

източник: Радост, https://www.icares.com/

За Радост

Автор в рубриката "Споделено от Радост". Споделя с читателите на "Данибон" своя информация, опит и впечатления за Американския колеж в София и за кандидатстването в чужди университети. Вярва в доброто и смята, че хората трябва да споделят ценната информация, която знаят, за да са полезни на другите.