Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » „Ich Will“ – една забавна олимпиада по немски език

„Ich Will“ – една забавна олимпиада по немски език

 

Ich Will 7

 

На 14 март неочаквано след няколко хубави дни, София осъмна отново покрита със сняг. Лошото време не уплаши 45-те ученици и  те дойдоха рано сутринта в Американски колеж в София,  където се проведе състезанието „Ich Will“, организирано от членовете на извънкласната дейност „Teach for Bulgaria ACS Activity“ в колежа и от учители по немски на „Заедно в час“.

Когато чуем състезание, ние много често си представяме как учителите изпращат най-добрите си ученици, които сядат в една стая и решават тест с надеждата някой от тях да вземе първо, второ или трето място, за да се вдигне реномето на въпросната институция, която го е изпратила. Но състезанието „Ich Will“ беше различно. Причината за това е, че ние, организаторите на събитието, не целяхме да видим кой ученик има най-големи знания по немски език, а напротив, ние искахме учениците да видят ползата от ученето на чужд език, да научат нещо ново, да се запознаят с нови хора и разбира се да се забавляват.

Затова направихме  състезанието под формата на търсене на съкровище с дванадесет задачи. Първоначално учениците бяха разпределени в смесени отбори от различни училища. За няколко минути им бяха дадени игри за „разчупване на леда”, с които те да се опознаят и да развият по-добър отборен дух. Заведохме ги на различни локации, откъдето те трябваше да започнат и същинската част от състезанието.

И нека да проследим през какви изпитания трябваше да минат:

– В аудиториума облякоха карнавални дрехи. Искахме да пресъздадем немския карнавал Fashing. За да сме сигурни, че те са го направили,  поставихме условие да си направят така популярния напоследък тип снимка- „selfie“.

 

Ich Will 3

 

– След това на участниците им беше предоставен плик, в който имаше разбъркани куплети на немска песен, които те трябваше да подредят и да изпеят.

– По-късно се насочиха към едно от любимите места за прекарване на голямото междучасие на колежани – фоайето на сградата Остандър. Там ги очакваха четири станции с различни типове тестови задачи, които имаха практическа насоченост.

Тези задачи имаха за цел да подготвят  участниците  и след нашето състезание всеки ученик да може да си напазарува в Германия или да проведе разговор с немскоговорещ.

– След като приключеха с тези задачи, трябваше да отидат при голямата шахматна дъска в колежа, където трябваше да решат кръстословица, за да получат дума, която да намерят закачена на една от шахматните фигури и на която се намират инструкции коя е следващата локация.

– После се насочваха към една от стаите по биология, където можеха да разгледат интересни снимки и разбира се да разрешат следващата загадка.

 

Ich Will 5

 

– Следващата локация беше сградата, в която  учат осмокласниците и се намират шкафчетата на колежаните. Задачата беше  да открият една от помощничките ни, която да им даде следващата задача, а именно да решат гатанка.

 

Ich Will 6

 

– Като приключеха с това, участниците се насочваха към сграда Абът, в която се намираха следващите две локации – стаята за танци, където учениците трябваше да решат още един кратък тест и стаята за тенис на маса, за да скачат на въже.

– След като приключеха и с тези задачи, учениците се връщаха в Пета сграда, където ги очакваше бонус задача – да разпознаят от снимки известни спортисти.

В 12:30 трябваше да занесат всички задачи при нашето жури, състоящо се от учители по немски от „Заедно в час“. Те провериха внимателно всички задачи, а през това време участниците обядваха, а тези, които искаха, имаха възможността да разберат малко повече за историята и мисията на колежа.

 

Ich Will 8

 

После се състоя и церемонията по награждаването и закриването на олимпиадата. Отборите победители получиха ваучери за катерене с инструктор, ръчно изработени камъчета с немското знаме, подаръци от колежа, тениски и шоколади.Останалите участници получиха окуражителни награди- ваучери за катерене, тениски и шоколади.

 

Ich Will 9

 

След състезанието учениците имаха възможността да споделят мнението им за състезанието.

Ето и коментари от шестте ни отбора:

Отбор 1: „Замисълът на състезанието е много добър!”

Николай от отбор 2: „Чудесен начин за разпускане и прекарване на свободното време!”

Отбор 3: „Беше супер готино и яко преживяване! Много ни хареса! Отборът беше супер! Бяхме сплотени като едно голямо семейство! Искаме пак…”

Отбор 4: „Супер енергично и хубаво. Всичко беше добре организирано. Получи се страхотно преживяване!”

Отбор 5: „Организаторите са се справили страхотно и помощниците бяха супер!”

Отбор 6: „Добра идея. Беше ни много приятно и забавно!”

 

За Александра Драганова

Създател и президент на "Teach for Bulgaria ACS Activity". В момента е в 12 клас в Американския колеж в София. Интересува се от психология и през септември 2015 година ще започне бакалаварска степен по специалността. Другите й интереси са свързани с писане, готвене, музика, философия и литература. Има два блога: http://alex-dr.blogspot.com/ и http://alex-dr-cookingblog.blogspot.com/.